Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pracownica

Czy pracaodawca może nie przedłużyć umowy?

Polecane posty

Gość pracownica

Witam ! Chciałam się dowiedzieć czy w sytuacji, w jakiej się obecnie znajduję pracodawca ma prawo odmówić podpisania przedłużenia umowy. Otóż od 1 sierpnia jestem zatrudniona w dużej firmie na okres próbny (3 mies). Umowa wygasa ostatniego dnia pażdziernika. Obecnie jestem w 7 miesiącu ciąży, pracodawca zatrudniając mnie wiedział o moim stanie. Czy ma on obowiązek przedłużyć mi umowę (tak jesteśmy niby umówieni), czy może nie przedłużyć a ja zostanę na bruku? Czy gdybym poszła w ostatnim tyg na L4 to umowa wygasa, czy będę nadal zatrudniona? Jak można rozwiązać taką kwestię aby nie zostać oszukanym przez pracodawcę?

Gość oczywiście że nie ma obowiązku
przedłużać ci umowę

Gość ale o jakim oszustwie
mówisz? Umowy na okres próbny nie ma obowiązku przedluzac,nawet jak nie jestes w ciazy. Próba to próba.

Gość umowy na okres probny NIE
musi przedluzac

Gość przedluzy bo musi
umowy na okres probny nie przekraczajacy jedego miesiaca nie musi przedluzac, ale tu jest dluzsza.

umowe o prace na okres probny pracodawca rowniez musi przedluzyc do dnia porodu - art. 177 kodeksu pracy

Gość umowy na okres probny
przedluzac nie ma obowiazku

poza tym to nie pracodawca o tym decyduje, przepisy mowia jasno - umowa ulega przedluzeniu, a wiec z mocy prawa, czy to sie komus podoba czy tez nie:P

nie ma :P wystarczym, ze mymysli, ze to byla praca w zastepstwie :P juz ja dobrze wiem :D

ciekawe, jak niby "wymysli"???? pozmienia umowy????? watpie. Jesli wszystko jest w dokumentach, ze umowa jest na okres probny, to nie ma innej mozliwosci.

Gość nie pieprz glupot
bo ja po okresie probnym zostalam zwolniona beda c w ciazy :P Wiec prawo i przepisy sobie, a pracodawca sobie :D Nikt raczej nie ma zdrowia, by sie z tego powodu sadzic...

powiem tak: czesc pracodawcow kodeksem pracy podciera zobie tylek jak zabraknie papieru toaletowego :)

moze i "prawo" sobie, ale to, ze pracodawcy wykorzystuja niewiedze i brak woli walki o swoje w sadzie skutkuje tym, co sie dzieje-nagminne lamanie praw pracownikow

gdyby ktos sie takiemu pseudo-pracodawcy w koncu postawic, inaczej by sie zachowywal, znam takie przypadki i zawsze chetnie bierzemy tego typu sprawy.

Gość wytaczy PIP powiadomić
i już będzie inaczej sprawa wyglądać. Trzeba walczyc o swoje. pracodawca MA OBOWIĄZEK przedłużyć umowę. Koniec i kropka.

A czy ktoras z Was miala kiedys bliskie spotkania 3 stopnia z polskimi sadami? Bo ja mialam. I powiem jedno: nigdy wiecej!! :O

Gość do---nie pieprz głupot
To zależy z jakiego powodu zostałaś zwolniona.Jeżeli było to rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z Twojej winy to pracodawca miał do tego prawo.

jak sie komus nie chce walczyc o wyplate za kilka miesiecy,potem o kase na macierzynskim i kase za urlop to juz wasza sprawa ale przedluzyc ma obowiazek,a jak nie przedluzy to wystarczy zglosic fakt do odpowiedniej instytucji i juz ona go do porzadku ustawi wcale sady nie beda potrzebne

Gość Droga autorko
Twoja umowa ulegnie przedłużeniu do dnia porodu z mocy prawa(art.177 par.3 kodeksu pracy).

Gość nie pieprz glupot
nie bylo z mojej winy :) Zwyczajne zakonczenie umowy po 3 miesiecznym okresie probnym :)

Aniutka---> Wiesz to co innego. To Twoj zawod. Ja tez probowalam walczyc o swoje... Dwa razy. I te dwa razy zrujnowaly mi zdrowie (fizyczne i psychiczne) na tyle, ze nigdy wiecej do sadu z wlasnej woli nie pojde :(

Gość do---nie pieprz glupot
Jeśli Twoja umowa uległaby rozwiązaniu po upływie 3 miesiąca Twojej ciąży,to powinna zostać przedłużona.Szkoda,że prawo prawem,a i tak trzeba o wszystko walczyć samemu:(