Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

hagar

co lepsze - joging czy Nordic Walking???

Polecane posty

Ja nie uważam, że Nordic Walking jest sportem dla staruchów, ale osobiście wolę bieganie:). Oczywiście bardzo ważne jest to żeby kupić sobie dobre ubranie i człowiek czuje się komfortowo:) Tak jest przynajmniej w moim przypadku. Z firm bardzo cenię New Balance i ich buty, które mam zamiar zacząć kupować sobie w ich firmowym sklepie newbalance.pl, bo jak patrzyłam w internecie to wszystko co potrzebne tam jest i czuję też większą pewność co do tego co kupuję.

Nordic Walking może być bardzo efektywne. Daje duże efekty, jeżeli trening jest regularny i intensywny (to przecież nie jest zwykły spacer). Wszystko zależy od tego jak się dostosuje rodzaj treningu. Żeby się "nauczyć chodzenia z kijami" można zapisać się na kilka lekcji. Trener dostosuje tempo do waszych potrzeb. Ważne są też buty. Najlepsze będą np. takie: http://www.tanisport.pl/Salomon/107655_Deemax_2_DTY/Product.aspx lub takie http://www.tanisport.pl/Salomon/107622_Trax_Mid/Product.aspx

Muszę sie zgodzić z poprzednią wypowiedzią i przyznaję, że buty z tych linków są naprawdę dobrej jakości i na Nordic Walking będą na pewno jak znalazł :) I dodatkowo trzeba przyznać, że Nordic Walking to fajna alternatywa dla zwykłego chodzenia czy biegania.

Ja miałam okazję popróbowac trochę tego i trochę tego no i w zasadzie ciągnie mnie jednak w stronę nordic walkingu ale to chyba przez to, że kilka osób z mojej rodzinki uprawia ten sport ;) No i zgodze się z jedną z poprzednich wypowiedzi - buty to podstwa dlatego na samym wstępie odpadają trampki ale sa specjalne byty do nw (np. na taniebuty.pl) więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby takie właśnie kupić.

Gość olvvvina
Generalnie teraz jak czytałam własnie w magazynie Fajt samo chodzenie jest strasznie popularna forma aktywności.I mysle ze ze sama namówie na to moja mame.

Ja jednak zdecydowanie bardziej lubię uprawiać jogging. Najlepiej biega się wczesnym rankiem, kiedy słońce jest jeszcze nisko i kiedy temperatura jest odpowiednia. Potem szybki prysznic i ma się energię na cały dzień.

Gość afrodytt
Jak dla mnie nie ma nic przyjemniejszego niż nordic walking. Od jakiegoś czasu zaczęłam uprawiać tę dyscyplinę i bardzo mi się podoba. Dlatego cieszę się, że w te wakacje uda mi się wybrać do hotelu Głęboczek, ponieważ tam są idealne warunki do uprawiania tego sportu.

Moim zdaniem nordic walking jest lepszy, bo można go uprawiać praktycznie przez cały rok i w różnym terenie, np. w lesie albo w lekkich górkach. Co do kijów, to warto poszukać w sieci. Jest trochę poradników co wybrać. Ja dzięki temu znalazłam fajne buty Hi-Teca które sprawdzają się i na asfalcie i na błotku w lesie :-)

Jogging też można uprawiać o każdej porze roku i w każdym terenie. A co jest lepsze? to, co sprawia wiekszą satysfakcję.

Gość lola bb
Nieważne, na którą aktywność fizyczną się zdecydujesz. Powinnaś wiedzieć tylko, że systematyczna aktywność fizyczna pomoże ci trzymać wagę„w ryzach. Musisz pamiętać o tym, że czas trwania aktywności fizycznej był odpowiedni. Co to znaczy? Otóż jeśli wcześniej nie prowadziłaś aktywnego trybu życia,bądź po prostu nie miałaś za wiele czasu na ruch, to wówczas na początek wystarczy około 15-minutowy trening (może być spacer), który będzie powtarzany do drugi dzień. Kolejnym krokiem będzie stopniowe wydłużanie czasu trwania ćwiczeń o 5-10 minut w zależności od twoich możliwości. Chodzi o to, by po kilku tygodniach cały trening trwał około 60 minut. Ćwicz regularnie, a efekty przyjdą niedługo. Zajrzyj też na http://hgh.edu.pl/2011/07/04/aktywnosc-fizyczna-jako-sposob-na-walke-z-kilogramami/ a znajdziesz tam kolejne informacje na temat odchudzania.

Wciąż mam wrażenie, że nordic walking jest dla nieco bardziej zaawansowanych wiekowo :D jogging z kolei źle i nieprofesjonalnie uprawiany może się dla nas źle skończyć, więc szerokiego wyboru to raczej nie mamy. Można poszukać sprzętu w dobrze zaopatrzonych punktach typu sport-shop.pl i się przekonać, czy to wystarcza. Moim zdaniem zawsze wygrywa motywacja i rzecz jasna systematyczność, podparta rozwagą.

Karolinka13: "Jest trochę poradników co wybrać. Ja dzięki temu znalazłam fajne buty Hi-Teca które sprawdzają się i na asfalcie i na błotku w lesie" Tu jest niezły poradnik o wybieraniu butów do nordicu: http://www.female.pl/artykul/13134/Jakie-buty-do-Nordic-Walking.html A wracają do tematu, wolę NW, bo jest mniej męczący. Jakoś nie mam talentu do biegania, a z kijami zawsze przyjemnie pochodzić. bardzo odprężajace :-)

Gość nielka muja
Raczej Nordic Walking. Godzina z instruktorem na zakupach grupowych kosztuje tylko 7 zeta :D http://www.znizkomania.pl/pokaz_oferte,44175,tylko-7-zl-zamiast-15-zl-za-godzinne-zajecia-nordic-walking-z-instruktorem-do-wyboru-1-z-5-dzielnic.html

Ja zdecydowanie preferuję nordic, nie lubię biegać:) A w góry zawsze uwielbiałam chodzić, więc teraz jeszcze parę lat temu zaczęłam dodatkowo chodzić z kijkami i to już jest naprawdę super, dużo lepiej się chodzi z kijkami niż bez. Ale też warto wiedzieć, jakie kupić, jakiej długości, jak prawidłowo z nimi chodzić itd. Jeśli chodzi o markę, to ja osobiście preferuję Hi-Teca, bo są stosunkowo niedrogie, a już naprawdę dobre jakościowo.

Gość juuuuulka
z tego co tu piszecie wedlug mnie kilka osob ma racje, chodze z kijkami i czuje sie o niebo lepiej. nie bola nogi... co do techniki to to jest wlasnie klucz do sukcesu. mnie po nordiku nie bola nogi za to ramiona tak ze ciezko rece do gory podnosic:) chodzilam z instruktorem [url=http://www.gymsport.pl]Nordic Walking Wrocław i moge smialo polecic go innym z wrocka.

Gość juuuuulka
ale trzeba uwarzac na [url=http://www.gymsport.pl]kijki bo czesto sprzedaja kijki trekkingowe uwazajac je za kiji do nordica a pozniej techniki sie nauczyc to ho ho ho...

Gość juuuuulka
zapraszam na gymsport.pl tam maja kijki firmy Kv+ po obniżonej cenie, dla mnie dali znizke 30 % bo mam tam karnet na kijki.

Gość maredja
"Ja dzięki temu znalazłam fajne buty Hi-Teca które sprawdzają się i na asfalcie i na błotku w lesie" Jaki model kupiłaś? Też szukam czegoś na ten sezon, a słyszałam dobre opinie o tej firmie.

Gość mati77
Rzeczywiście kije do nordic walking i do trekkingu są często mylone (zwłaszcza na allegro). Ja kupiłam sobie kije o regulowanej długości (co często jest odradzane - jakoby miały się przypadkowo składać). Używam je wspólnie z moją mamą - stąd regulowana długość ma sens. Okazały się bardzo dobre i nie "składają" się przypadkiem - po prostu trzeba wybrać dobrą firmę. Kupiłam kije LEKI. Polecam profesjonalny sklep www.nartybiegowe.biz.pl

Gość mati77
Wolę Nordic Walking - bo mogę maszerować 2-3 godziny. Nie dam rady tyle biegać. Ale w zimie, jeżeli tylko pojawi się śnieg- to porzucam nordic walking i jogging- ruszam na narty biegowe.

Gość zambia124
To zależy na jakim etapie jestes. Nordic walking moze byc doskonala forma przygotowania do sezonu. Od paru lat tak wlasnie robie - spacery z kijami zima i na przelomie zimy i wiosny. Potem jogigng. Przy czym jogiing tylko po trawie. Nie obciaza tak stawow. Wiec poki co [url=http://www.nakije.com]nordic walking Bielsko

Gość rollerMarvin
Kijki w gorach- rozumiem i jak najbardziej polecam, natomiast podczas szybkiego marszu uwazam je za calkiem zbedne, ot, taki gadzet, zeby zmobilizowac ludzi do ruchu na swiezym powietrzu. Moze ktos mi wytlumaczy do czego sluza przy chodzeniu po plaskim terenie. Maszeruje bez nich, wymachuje rekami zupelnie naturalnie. Bieganie w moim przypadku wykluczone, ale z calego serca polecam szybka jazde na rolkach. Jestem przed piecdziesiatka, uwielbiam sport.

rollerMarvin w przeciwieństwie do szybkiego marszu gdzie sobie machasz rękoma w Nordic Walking dzięki kijkom pracują Twoje mięśnie rąk, ramion, klatki piersiowej, brzucha i grzbietu. To nie jest takie zwykłe chodzenie z podpieraniem się kijkami. Tutaj potrzebna jest odpowiednia technika. W Nordic Walking pracuje wiele grup mięśni. Można by takie ćwiczenia nazwać połączeniem szybkiego marszu z bieganiem na nartach. Poza tym kijki pomagają odciążyć stawy i utrzymać prosto kręgosłup.

Gość rollerMarvin
mam wraznie, ze jesli kto wymysli teorie, ze do jazdy na rolkach tez przydalyby sie kijki, bo technika bylaby zblizona do nart biegowych, ludzie przyjma to jako pewnik i bedziemy mieli kolejny "modny" sport Dzieki za wyjasnienie, nie przemawia do mnie- maszeruje i wszystkie miesnie pracuja mi tak, jak powinny, bez kijkow.