Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uczyciella

koleżanki-nauczycielki poradzcie...

Polecane posty

Gość uczyciella

jestem w 5 tc.Pracuję w pewnej szkole od 4lat.Ciągle na umowe na czas okreslony/pol etatu/.W tym rou szk.jeszcze nie podpisałam umowy-jutro będzie 6pażdziernika!Ale pieniądze na pocz .wrzesnia dostałam.Czy mówić o ciąży?Czy dyrektor może odmowic podpisania umowy ze mna skoro ciaza nie ma jeszcze 3mies?Niestety koszmarnie się czuję-co chwila wymioty i mdłości.Jeśli wezmę l4 to chyba piorunem się wszyscy dowiedzą z jednostki chorobowej ,ze zaciązyłam...

Wydaje mi się, że skoro dostajesz pensję od września, to jest to równoznaczne z podpisaniem umowy. Twój pracodawca złamał prawo, bo powinien podpisać z TYobą umowę w ciągu 5 dni chyba. WIęc nic się nie martw. Jak już jesteś w ciąży, to zwolnić Cię nie może. Ale współczuję niepewności. Ja mam umowę na czas nieokreślony, ale szkołę moga zamknąć. Dlatego muszę jeszcze przed porodem wybrać część macierzynskiego,zeby od przyszłego września mc iść do nowej pracy. Pozdrowienia i usciski

Gość moze lepiej poczekaj
bo jesli ciaza nie ma jeszcze 3 miesiecy, to umowa nie przedluza sie automatycznie do dnia porodu :(

jesli teraz powiesz,to moze ci przedluzyc umowe np. na miesiac i znow ciaza nie bedzie miala 3 miesiecy :( i co wtedy? umowa rozwiaze sie automatycznie. Dyrektor moze stwierdzic,ze skoro i tak ma brac zastepstwo za ciebie, to moze wziac zamiast ciebie kogos innego. Tak obiektywnie na to patrze. A i jeszcze skoro nie dali ci przez 4 lata umowy na czas nieokreslony, to pewnie z tego powodu, by umowy nie przedluzac i zeby sie latwo rozwiazala :( 5 tydzien to dosyc wczesna ciaza. Moj lekarz zawsze byl przeciwnikiem chodzenia na L4 w tak wczesnej ciazy, bo roznie to moze byc.

ale decyzja nalezy rzecz jasna do ciebie i sama musisz ja podjac

z tego co się orientuję to trzecia umowa po okresie próbnym bez względu na to na jaki okres opiewa, przez kodeks pracy jest traktowana jak umowa na stałe, a szkoła to bądź co bądź budżetówka więc raczej powinni przestrzegać prawa

W szkole moga dawac umowy na czas okreslony ile razyz echcą, tlumaczą, to w okreslony, zgodny z prawem sposob. Nie chce mi sie tego szukac, ale to jest zgodne z prawem. Oczywiscie mozna walczyc w Sadzie Pracy.

Gość to ja ja
..jesli to już trzecia umowa to poiwnna być na czas nieokreślony. Na wszelki wypadek, póki nie musisz to nic nie mów o ciąży. Powiedz krótko po tym, jak otrzymasz umowę..z resztą, jak ktoś tu już napisał, jesteś przecież zatrudniona bo otrzymałaś pierwszą pensję a juz na twoim koncie powinna być październikowa. Ponad to, jeśli nie bedzie to umowa na czas nieokreślony to na pewno do 31.08.09. a do tego czasu zdazysz urodzić (pracodawca nie może cie zwolnić do czasu kiedy opiewa umowa bo jesteś w ciązy).

Gość trghdfhjtyjtjdte
Ja bym radziła poczekać, to bardzo wcześnie, nie wiem czy ktoś tak wcześnie mówi w pracy o ciąży. No chyba, że nie dajesz rady chodzić do pracy. Ale może w takiej sytuacji lekarz dałby Ci zwolnienie na jakiś czas... tylko po zwolnieniu dyrektor się domyśli. A rodzinny nie wiem czy może dać na dłużej. Może o tym pomyśl, żeby odpocząć nie mówiąc na razie o ciąży dyrektorowi. Kobiety w ciąży niby zwolnić nie wolno, ale jak masz taką sytuację z umową to nie wiem... Mój dyrektor by na pewno nie zwolnił, ale to różnie bywa. POWODZENIA!

Gość to ja ja
..umowę na czas nieokreslony można dać każdemu ..wystarczy, ze napiszą, np. z dwutygodniowym okresem wypowiedzenia".

Wcale nie. Okres wypwoiedzenia w umowie na czas nieokreslony zalezy od czasu pracy, reszta u nauczycieli jest inaczej, obowiązuje tu Karta Nauczyciela. Ja tez nie wiem, czy ktos e 5tc mowi o ciazy. To bardzo wczesnie.Masz juz karte ciazy? Lekarze raczej kaza czekac az widac serduszko.

Gość uczyciella
dzięki dziewczyny-kochane jestescie.Chyba/jesli nie poczuje sie lepiej/pojde do zaprzyjaznionj internistki...i jesli ma da l4 z powodu np grypy na 2 tyg. to moze dojde do siebie