Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość może ktoś będzie wiedział

Pierwsza tabletka anty w piątym dniu cyklu.

Polecane posty

Biorę tabletki anty na trądzik i przy okazji zabezpieczam się. Niestety pierwszą tabletkę przyjęłam w piątym dniu cyklu (nie mogłam w pierwszym, a ginekolog poradził mi, żebym w takim razie wzięła w 5 dniu). W necie wiele o tym czytałam i wyczytałam, że przez 7 dni powinnam się dodatkowo zabezpieczać, to znaczy, że po 7 dniach mogę już normalnie współżyć bez obawy, że wpadnę?

Gość ladyyyyy
Mi się wydaje, że producenci podają te 7 dni, bo mają pewność, że to jest wystarczający okres czasu do dodatkowego zabezpieczenia.Gdyby to nie było pewne to by tak nie ryzykowali i by podali większą liczbę dni.

Gość ana_katia
to prawda, że tak jest.. Ale to rożnie bywa.. w końcu to nie 1-2 dni tylko 5.. na Twoim miejscu odczekałabym na efekty do kolejnego cyklu.. poza tym jeśli są to twoje pierwsze tabletki to może być i tak, że będą za słabe /w sensie ilości hormonów w nich zawartych/ i może się zdarzyć, że nie będą cię blokować /czyli nie wstrzymają owulacji/ - jednym z objawów tego są np. plamienia w trakcie brania, ale nie każde plamienie oznacza, ze nie blokują, najlepiej to widać na usg.. jednak tak jest.. miały to dwie moje koleżanki - plamienie - wizyta u gina - usg - i się okazałao że dobrze że przyszły, bo tabletki ich nie blokują bo za słabe..

Gość asdasdas
moja lekarka tez kazała mi bać w piątym. Piersze tabsy też zaczęłam od piątego dnia...i od 12 lat jakoś nie wpadłam...

ana_katia---> to znaczy, że nie blokują w trakcie pierwszego opakowania, a potem już blokują? Nie mam plamień.

Gość ana_katia
to nie chodzi o to że zawsze przy pierwszym opakowaniu nie blokują, po prostu czasem jak sie nie dobierze dobrze tabletek to nie blokują.. jeśli nie masz plamień i bólów wskazujących na to że możesz mieć owulację /o ile potrafisz to określić/ to pewnie wszystko jest ok.. napisałam tak dlatego, że tak się zdarza.. wiec jeśli ci bardzo zależy na tym zabezpieczeniu to odczekaj..decyzja należy do ciebie.. rzadko się zdarza, ale zdarza..

Miałam wczoraj kucia w podbrzuszu, ale ja tak mam niezależnie od tego czy mam w danym dniu owulację. Innego dziwnego bólu nie odczuwam, także nie jestem pewna czy mam owulację.

Trochę mnie wystraszyłaś z tym nieprawidłowym doborem tabletek, ale byłam badana, badania krwi, USG dopochwowe, wywiad lekarski, cytologia, także mam nadzieję, że tabletki zostały prawidłowo dobrane.

Plamienia nie świadczą o tym, że tabletki zostały źle dobrane, nie działają albo, że wystąpiła owulacja. o po prostu jeden ze skutków ubocznych występujący u dużej ilości kobiet.