Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ile sie placi prywatnie

byłam u jednego z naj. gin. u mnie w mieście, tabletki bez badań....

Polecane posty

przepisał mi mercilon. powiedział, że w związku z tym, że nie jestem otyła, nie palę, nie mam żadnych zakrzepów, nadciśnienia itp, jestem w tej gr kobiet, które bez większego ryzyka mogą stosować tabletki anty. na tej podstawie przepisał mi na 3 mce tabetki o b. małej zawartości hormonu. co o tym sądzicie, czy wam też to się zdarzyło? i jak zareagowa wasz organizm na tabletki bez badań? już je wykupiłam, na 3 mce, więc na pewno zacznę brać. byłam prywatnie, i dr stwierdził, że nie ma sensu mnie wysyłać na dalsze badania, skoro jestem zdrowa....

hej to normalne kto robi jakieś badania lekarze kierująą bardzo rzadko starczy in wywiad z pacjętką

radziłabym pójść na konsultację z innym lekarzem-bo może się okazać , że nie możesz brać tych tabletek albo wcale nie możesz przyjmować hormonów

"dr stwierdził, że nie ma sensu mnie wysyłać na dalsze badania, skoro jestem zdrowa...."zupełnie jak bym słyszała, że "nie ma sensu rozglądać się przy przejściu dla pieszych, w końcu pieszy zawsze ma pierwszeństwo"(a niektórzy tylko jeden raz... bo już nie dojdą na drugą stronę)Badania są po to, by stwierdzić, czy:a) nie ma ryzyka zakrzepicy (z wywiadu można domniemać ale nie mozna wiedzieć)b) prolaktyna nie jest za wysoko (przeciwwskazanie do brania antyków)c) poziom estradiolu, tego nawet żaden wywiad nie wykaże, to na podstawie tego wyniku dobiera się tabletki o takim a nie innym składzie a nie na podstawie tego za co ginekolog ma profityJa zmieniłabym lekarza, ale to twoje zrowie.

czytałam o skutkach ubocznych i jeśli tylko wystąpią, zamierzam je odstawić. to mają być na próbę, dlatego na razie tylko 3 mce (dobrze, że mercilon nie jest taki drogi).

no ale o zakrzepicy świadczą chociażby widoczne żylaki? u mnie nic takiego nie ma.

A kto ci powiedział, że o RYZYKU zakrzepicy swiadczą zylaki? Bzdury. Wystarczy, że masz zbyt dużą krzepliwośc krwi i tyle - bo tabletki tę krzepliwośc jeszcze zwiększają.

no ale jak rozumiem, po 3 mcach jeszcze mi nic ewe. nie będzie? poza tym widocznych objawem zakrzepicy są właśnie żylaki, czytam teraz na necie :) i że ta choroba jest niebezpieczna, ale długo nieleczona...

a tego czy ci nic nie będzie to nie wie nikt :) właśnie po to robi sie badania, by było wiadomo, że nic nie będzie...widocznym objawem zakrzepicy GDY JĄ MASZ są żylaki - a jeśli masz tylko podwyższoną krzepliwośc, to tabletki ją zwiększa co znaczy, że dopiero MOŻESZ JĄ MIEĆ. Nie widzisz różnicy?Ale jak pisałam - twoje zdrowie. jak lubisz się okłamywać, to bierz jak leci :)

tak, rozumiem, mogę ją mieć...gdy pojawią mi się żylaki, wtenczas na pewno bym szybko poleciała do lekarza....chodzi mi o to, czy ja nie umrę 😭 po tych 3 próbnych mcach, nawet jeśli są źle dobrane???

Gość od tego ma oczy żeby
tak - umrzesz po pierwszej tabletce :) Jesli w wywiadzie mówiłaś prawdę, to tak jak 90% kobiet biorących tabletki będzie wszystko ok. Po jakimś czasie wyśle cię na badania wątrobowe jeśli będziesz miała jakieś problemy. Zresztą przy dzisiejszych tabletkach nie ma szans nic złego się stać. Spytaj mamę jakie były HORMONY za jej czasów. Głowa mała... I tez nikt nie umierał jeśli brał zgodnie z zaleceniem

oczywiście, że mówiłam prawdę, nie palę, nie przyjmuję leków na stałe, nie jestem otyła (co zresztą dr stwierdził)...ale skąd mam wiedzieć, czy mam dobrą krzepliwość krwi?? U mnie w rodzinie zdarzają się zylaki, zresztą jak wszędzie powyżej określonego wieku....:(

nGlka 🖐️ śliczna Ninka 😘 oczywiście głos oddany z tymże jestem taki debil, że 4 razy musiałam kod wpisywać heheh :D :D

A z tymi kodami też się wściekam, ale za to można oddać więcej niż 1 głos jak jest więcej skrzynek mailowych:D Czasem jeden kod wpisuję kilka razy, znaczy na 1 głos, bo dziwnie nakłada na siebie cyfry i litery...I dziękujemy za komplementa, Ninka najśliczniejsza gdy spi i nie krzyczy ;)

tzn ja nie mogłam odczytać tego kodu bo napisany tak wyraźnie że by ich ..... :D Boże nGlka dopiero co pamiętam, że zaciążałaś, potem mi Beth doniosła że sie udało a już Nineczka miesiąc ma :D szkoda, że nie można więcej fotek zobaczyć :( :P :D

Gość szantaż emocjonalny
przecież nie ma przymusu barnia tabletek anty. Jak się tak boisz o swoje zdrowie. Idź i zrób sobie badania na krzepliwość, kilka złotych kosztuje, a będziesz wiedziała. Ciekawe że jakbys była cukrzykiem i musiała brać HORMON insuliny, to tez byś się zastanawiała ile szkody wyrzadzi? Tylko płciowe szkodzą? Boisz się, to kup dobre gumki i po kłopocie. A kiedyś na coś na pewno i tak wykorkujesz :)

NO ALE JA CHYBA POTRZEBUJĘ SKIEROWANIA W TAKIM RAZIE NA BADANIA, TYM BARDZIEJ, ŻE NIE POCHODZĘ Z MIASTA W KTORYM MIESZKAM, I WSZYSTKO TRZEBA MI ZAŁATWIAĆ PRYWATNIE. TABLETKI MAM BRAĆ NA "UŚPIENIE JAJNIKÓW" (TROCHĘ SKOMPIKOWANE) A NIE NA EWE CIĄŻĘ...

Gość mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
APTT u mnie wynosi 41, czy mam sklonnosc do zakrzpicy????????? zna sie ktos????? PS ginekolodzy teraz przepisuja w ciemno tabletki!!!!!!!!to juz norma

Gość i ty chcesz być matką
nie krzycz tak :) Większość kobiet chodzi prywatnie do gina bo coi w przychodni - szkoda gadać. A badania zrobisz prywatnie bez skierowania. Idziesz do laboratorium i mówisz jakie chcesz badania, płacisz a wieczorem odbierasz wynik. Masz tam tez napisane jaki powinien być. I od razu wiesz czy jest ok czy nie

po kolei. jakie to ma być laboratorium? ile się płaci, i czy oni pobierają krew czy coś jeszcze (rozumiem, że wtenczas mam być naczczo...?)

Gość i ty chcesz być matką
na pewno masz w swoim mieście taki zakład ANALIZY LEKARSKIE. Ile dokładnie kosztuje u ciebie - nie wiem. W Warszawie kilkanascie złotych. Nakłuwają ci palec pobierają próbke krwi. Na czczo nie musisz, chyba, że przy okazji chcesz zrobić badanie ogólne i na cukier

czyli mam nie brac juz tablet anty lepiej?????????????????

bo mi sie wydaje ze jak mam troche wysokie to znaczy ze krew jest rzadka i wtedy skrzepy raczej maja marne szanse zeby powstawac??? czy zle rozumuje???

Gość dobrze rozumujesz
jesli masz za mala krzepiwosc krwi, to Ci nic nie grozi. tabletki podnosza krzepliwosc dodatkowo. ale jesli masz taka chorobe, to z reguly ma sie objawy.

ale chodzi mi o te APTT ktore jest gorna granica normy, czymi mam te rzadka krew??? przy ktorej moge brac dalej tabl antykoncepcyjne?i ktora nie powinna powodowac skrzepow?