Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KASIA1982

POMOCY!! Jak nauczyć...

Polecane posty

Gość KASIA1982

...dziecko załatwiać się na nocnik? Mój synek siusia i co gorsze - robi kupę TAM GDZIE STOI!! Nie wiem, co robić. Dodam, że uczę go już od czerwca, pieluchę zakładam mu tylko na noc.

ja dawałam nagrody i oczywiście pochwały jak córka załatwiła potrzebę an nocnik, najpierw zero reakcji i zainteresowania, ale później było już coraz lepiej, najważniejsze żeby nie zmuszać.

Gość KASIA1982
ja robię tak samo, ale bez efektu. Synak ma 2,5 roku. Potrafi wołać siusiu, ale robi to dopiero jak ...... nasika na dywan!

Gość KASIA1982
synek ma 2,5 roku. uczę go od czerwca :(

moja corka ma 2,2 i tez ucze ja od czerwca .... byl okres ze wolala, poten nie, potem znow kilka dni tak .... ich- ciezki egzemplarz... no ale moze znalazlam sposob. Kupilam w ikei 2 podnozki dla dziecka- jeden maly, drugi duzy. Zrobilysmy schodki do kibelka i gabi jest tak tym zachwycona ze biega tak ciagle;) Wczoraj siusiala pieknie, dzis troszke sie zapomniala ale bede walczyc;) probowalam wszystkiego lacznie z zakladaniem tetry na dwor (to teraz jak sie zrobilo zimno - w lato biegala w majtkach), nie przeszkadza jej NIC - lata z mokra pupa... Nagrody wszelkiego rodZAju tez stosowalismy.... moze teraz sie uda...

Gość KASIA1982
muszę koniecznie coś z tym zrobić, bo mały prawdopodobnie pójdzie do przedszkola albo do piekunki. Czas goni a postępów żadnych

jeśli maluch nie umie wyrazić tego że mu się chce siku no jest dla niego za wcześnie nie ważne czy ma 2 lata czy 2,5 dziecko jest gotowe do nauki kożystania kiedy umie sygnalizować swoje potrzeby. Jak ułątwić dziecku naukę zdecydowanie nagradzanie ale nie takie coś ci kupie dostaniesz cukierka nie . Chodzi raczje o to żeby reagować spontanicznie i radośnie na każdą zrobioną do nocnika rzecz. Zrobi siku bijemy brawo i wogóle jest radośnie i fajnie może nocnik z melodyjką też by pomógł

Zobacz mniej więcej co ile sika. Powiedź że jest dużym chłopcem i siusiu robimy do nocnika,potem jego posadź (oczywiście nie na chama) . Jak zrobi siku do nocnika zrób z tego niczym wydarzenie dnia :D Możesz również dla towarzystwa usiąść samej na kibel,jego na nocnik i powiedzieć że mamusia robi siusiu do wc bo jest duża dziewczynką itd. My już dawno nocnik mamy za sobą i muszę powiedzieć że są okresy że dziecko ładnie sika na nocnik,potem zapomina i trzeba przypomnieć i tak w kółko.

Gość KASIA1982
nagradzam synka właśnie poprzez chwalenie go, pogłaskanie, uściski, brawa itp. Nocnik grający odpada - synek boi sie grających zabawek i to by tylko go zraziło

ja b szybko nauczylam i wiem ze dobrym sposobem jest sciagniecie pampersa na caly dzien najpierw sadzalam go rowno co 20 minut na topek, chcial czy nie zawsze byl posadzony, oczywiscie nie na sile! wtedy bralam swieczke i dmuchalismy jak bylo siku zrobione, albo dostal tik-taka - bardzo je lubi :) po 3 dniach zakumal o co chodzi (a mial wtedy 18-19 mies) czasami wolal jak popuscil, ale nigdy nie krzyczalam, jak pil mleko albo sok to za 10 min wysadzalam go (wtedy do topka-teraz robi na stojaco) wazne zeby dziecko sikanie do topka czy ubikacji kojarzylo z czyms milym a nie jako przymus i nerwy mamy czy bedzie nasikane juz w gacie czy zdazy do kibelka duzo cierpliwosci i za kazdym razem nagrody na poczatek, brawa mamy to moze troche potrwac, wazne zeby sie nie zniechecac u nas pozniej po jakis 2 mies przyszedl kryzys i maly przestal wolalc, sikal normalnie do gaci , tak samo robil kupe i wtedy przychodzil do mnie :-o wtedy nauka od poczatku, czyli sadzanie co 20-30 minut i nagradzanie za wolanie

A może nakładka na toalete może jak będzie mu większą frajdę sprawiało naśladowanie dorosłych?

Ja sadzałam dziecko na nocniku jak tylko zaczęło siedzieć samodzielnie dla samego przyzwyczajania do nocnika W tej chwili ma 18 miesięcy i jak na razie na 90 % woła, oprócz wyjść z domu np. spacer A tak wogóle to bardzo lubi siedzieć na nocniku, bawi się wtedy Była ro rada mojej mamy, żeby najpierw go oswoić z nocnikiem aby nie było problemów później i udało się