Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vfbfdhtghtht

szkodliwość cesarki dla dziecka?

Polecane posty

Gość vfbfdhtghtht

bedę mieć cesarkę jednak cała rodzina i znajomi napadaja na mnie ze to takie szkodliwe dla dziecka.. czy posiada ktos merytoryczna wiedze dotyczaca tego jak szkodzi cesarka dziecku? wszyscy mi mowia o tym ze dziecko ma potem problemy z oddychaniem... jak jest naprawde?

Gość vfbfdhtghtht
no ja tez znam cala mase zdrowych dzieci z cc, ale potrzebuje jakiegos artykulu czy czegos podobnego zeby pokazac go rodzinie, bo wciaz na mnie napadaja ze ja zla jestem...

tez mialam cc i moj synek nie mial zadnych problemow z oddychaniem. urodzil sie zdrowy, nie zmeczony przeciskaniem sie przez kanal rodny. jezeli bede miala drugie dziecko to tez chcialabym miec cc

Ja czytałam kiedyś, że poczas porodu SN skurcze pomagają w uwalnianiu się jakiejś tam substancji, która \"daje znak\" plucom, że mają oddychać i pracować. Z tego co wiem, to często lekarze czekają na te pierwsze skurcze i dopiero po ich pojawieniu się robią cc. Jakoś tak po laicku ;)

Gość vfbfdhtghtht
ja dostane najpierw cos na skurcze a potem odrazu cc, to podobno pomaga dziecku "zrozumiec" ze juz wychodzi :)

Gość nikkkiiiii
tez szukam takiego artykulu

Miałam cc, córka po urodzeniu miała kłopoty z oddychaniem przez kilka dni ale to nie reguła.To nie tak, że cesarka szkodzi dziecku, tyle, co jest poważną operacją i ingeruje w naturę, czyli jest obciążeniem dla organizmu matki. Jeśli chodzi o cesarskie cięcia i zdrowie dziecka, to jest tyle samo plusów co minusów (dziecko może mieć problemy z oddychaniem, jest czterokrotnie wyższe ryzyko kolek, ale jest znacznie mniejsze ryzyko niedotlenienia, czy uszkodzenia okolic barkowych).

Gość nikkkiiiii
ale co powoduje te problemy z oddychaniem?

Prawdopodobnie szok. dziecko nie jest przygotowane do porodu.Podczas porodu fizjologicznego:a) naturalnie oczyszczają się płuca z wydzieliny (poprzez ucisk klatki piersiowej)b) wydzielana jest oksytocyna, która "motywuje" płuca do samodzielnego działaniaPodczas cc brak jednego i drugiego.

Gość fiziak150
A zagłosowałam na słodko śpiącą Ninkę;)

Gość Miła pani sie pyta
dokładnie szok podczas porodu skurcze powoduja sciskanie tuławia dziecka i ruch płuc ktore naturaknie sie właczaja do oddychania mojej kolezanki córka ma slad na ramieniu po skalpelu

Gość ja tez mialam
cc i córka urodziła sie zdrowa bez żadnych problemów. Tez dostalam kroplówke przed ale nie podziałała i nie mialam żadnych skurczy.

To chodzi raczej o skurcze parte, które już wypychają dziecko 9co powoduje ściskanie płuc) a nie skurcze przygotowujące macicę do porodu (czyli rozwierające skurcze).

Gość maikosa
ja czytalam w wysokich obcasach artykul o cesarce jest 1000 razy bezpieczniejsza niz porod naturalny dla dziecka!! niestety dla kobiety odwrotnie, bezpieczniejszy porod naturalny niz cesarka.

Gość nikkkiiiii
a jest gdzies w necie ten artykul? co tam pisali?

Gość tak tylko tu chyba raczej chod
zi o obiektywny tekt a rodzic po ludzku stawia na porody naturalne i o ich wadach nie pisze za to demonizuje cesarki

Gość po co nick
pisze, pisze o wadach porodu SN Poza tym ilu lekarzy i położnych, tyle opinii i każdy ma swoje zdanie na ten temat. Trudno więc o pełen obiektywizm w tej sprawie. Ja tam wolę poród SN, mimo, że to cholernie boli - co fizjologia, to fizjologia i nie ma co udziwniać. Cesarka powinna być wyjątkiem, a nie normą... Rozumiem, że czasem trzeba poprawić naturę, ale też bez przesady. KAŻDE ROZWIĄZANIE MA WADY I ZALETY i tylko od konkretnej sytuacji zależy, co będzie w danym momencie lepsze. Pomijam tutaj gwiazdy amerykańskie, które przy okazji CC fundują sobie operację plastyczną brzucha z odsysaniem tłuszczu włącznie ;)

Ja jestem z cesarki i zadnych problemow z oddychaniem nie mialam. Teraz mam astme, ale to nie od cesarki ;D. Jezeli w przyszlosci bede w ciazy to tez chce miec cesarke, bo przeraza mnie perpektywa, że dziecko moze sie urodzic z niedotlenieniem mozgu :(. W moim przypadku nie bedzie problemu ze sierowaniem na cc bo jak juz wyzej pisalm mam astme wiec pulmonolog bez problemu wystawi.

Gość niestety......
jestem dzieckiem po cc.......i powiem tyle ze szkoda mam kłopoty z oddychaniem podczas biegu , problemy z emocjami - płacz jestem wrażliwsza niż inni........co nie zawsze jest dobre!!!!!!

Goguś niestety, ale mylisz się... pulmonolog może sobie wystawiać co chce ale astma nie znajduje się na liście wskazań. Wiem o tym, bo sama mam astmę i swego czasu orientowałam się. każdy lekarz bez problemu (jeśli będzie chciał) podważy zasadnośc skierowania i nie uzna go.

ja rodziałm 10 godzin naturalnie ale zaczeło sie robic niebezpiecznie i natychmiast cesarka mały zdrowy :)