Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

euchenia

Rodzimy na poczatku roku 2009

Polecane posty

ale jak by co to ja moge czasami do was zerkac . sama mam termin na 23go stycznia i bedzie synus!!

A tak w ogóle to muszę zrobić test obciążenia glukozą 50 mg i mam pytanko, wiecie może po ilu od wypicia tej glukozy pobierają krew?

Pomoge: Cukrzyca ciężarnych (GDM) * po rozpoznaniu ciąży przez ginekologa należy oznaczyć w surowicy krwi stężenie glukozy na czczo. W przypadku wartości wyższej 105 mg% należy wykonać test obciążenia glukozą (75 g). Ciężarne z rozpoznaną cukrzycą należy skierować do Regionalnego Ośrodka Diabetologiczno – Położniczego. * u wszystkich ciężarnych między 24 a 28 tygodniem ciąży należy wykonać test doustnego obciążenia glukozą (50 g) i oznaczyć stężenie glukozy we krwi w 60. minucie – przy wykonywaniu tego testu bez znaczenia jest pora dnia i czas jaki upłynął od ostatniego posiłku (tzn. że ciężarna nie musi być na czczo i wykonuje się oznaczenie poziomu cukru tylko w 60. minucie po doustnym zażyciu 50 g rozpuszczonej w wodzie glukozy – dla celów tego testu nie ma potrzeby wykonania oznaczenia poziomu cukru na czczo, do czego często nakłaniają laboratoria). Interpretacja tego testu oraz postępowanie jest następujące: * stężenie glukozy w surowicy krwi, oznaczone 60 minut po zażyciu 50 g glukozy, poniżej 140 mg% jest wartością prawidłową. Przy poziomach cukru między 140 a 180 mg% należy wykonać test obciążenia 75 g glukozy. Nieprawidłowy wynik testu po obciążeniu 75 g glukozy lub stężenie glukozy powyżej 180 mg% po obciążeniu 50 g glukozy jest wskazaniem do skierowania pacjentki do Ośrodka Diabetologiczno – Położniczego.

Ja miałam nie 50 a 75. Pobrali mi krew na czczo, potem jeszcze raz po dwóch godzinach od wypicia glukozy. Tak więc zanim wypijesz idź do nich z glukozą a powiedzą ci co robić. To nic strasznego, ja wypiłam bez mrugnięcia okiem, a straszyli, że będzie mi się wracać....

ja juztro ide na ten test i lekarz mi mowil ze nie na czczo i ze w 60 minucie pobiora krew . a i dla zmiany smaku mozna wcisnac troche cytryny

olawd mi lekarz kazał na czczo wypić glukozę wcisnąć do niej trochę cytryny i położyć się na łóżku i po godzinie iść na badanie a jak się się czujesz 🌻

Mod_rooka- dziękuję za odpowiedź. Sylwinka 25- również. W sobotę zaczął mi się 28 tydzień i dopiero w tym tyg ide na to badanie... Mam nadzieję, że nie za późno. W sumie sama sobie tak opóźniłam to badanie bo wizytę mam 31 paź. i chciałam iść z jak \"najświeższymi\" wynikami. Jutro pójdę na normalne pobranie krwi, a w środę na glukozę, bo nie chce mi się siedzieć godzinę w szpitalu. Pytanie jeszcze tylko do tych co przeszły badanie czy 50 mg czy 75 mg, w jakiej ilości wody rozpuszcza się tą glukozę? W całej szklance, czy połowie? Mi Pani doktor też mówiła, że nie trzeba być na czczo, że właśnie w przychodniach czy laboratoriach mówią, że trzeba, a wcale nie trzeba. Dlatego ja zamierzam zjeść śniadanko, wypić glukozę i dopiero jechać na badanie. Dziś jak mąż wychodził do pracy przebudziłam się, i pierwszy raz czułam, jak mały chyba miał czkawkę :D hehe wcześniej albo nie miał, albo nie czułam. Smieszne uczucie... Idę \"z nim\" na spacer\" bo ładnie słonko świeci :) Pozdrawiam Was i do później

To masz jeszcze czas, bo badanie wykonuje się między 24-28 tc. Zdziwiona jestem, że tak piszecie o tej glukozie - że nie trzeba na czczo. Mnie jak już pisałam pobrali najpierw krew zanim wypiłam glukozę, potem po wypiciu po dwóch godzinach. Kazali nic nie jeść w tym czasie. Rozcieńczyłam całe 75g glukozy w szklance wody. Moja siostra w 0,5 litra. Więc może to nie ma znaczenia? No dziewczyny faktycznie same małe chłopaki tutaj :-) 26tydz---- mój tez miewa czkawkę :-) Dziwne uczucie jak nie wiem co :p Szczególnie w nocy, czasem trwa to ok paru minut czasem dłużej :-) Wychodzi na to, że ja mam najwcześniej termin roziwązania. fiu fiu! Na karcie ciąży-- 10 styczeń, ale z każdym badaniem usg jakoś się przesuwa na sam początek stycznia. Duży chłopak rośnie :-)

ja wlasnie dzwonilam do laboratorium i pytalam sie o ten test . wiec tak jak powiedzial lekarz nie musze byc na czczo i moge glukoze wypic w domu i w mam tak przyjechac do laboratorium zeby w rownej godzinie po mi pobrala krew . niby w ulotce pisze zeby rozpuscic w 200-300ml wody ale mozna tez np w pol szklanki - tu nie chodzi o ilosc wipitej wody tylko o ten cholerny cukier . a i to czy robi sie na czczo czy nie tez ma jakas tam zaleznosc . ja mialam sprawdzany poziom cukru na poczatku ciazy wiec widocznie byl dobry i nie musze na czczo .... sylwinka25---witaj slonce . u mnie ok . wczoraj wieczorem przez przypadek wypilo mi sie troszcze nalewki i maly mi cala noc dawal niezle popalic :-P a co tam u ciebie???

acha pytalam sie tez czy ten test nie przeszkadza w pobraniu krwi do morfologi i gosciowa powiedziala ze nie -- uff .. przynajmniej dwa razy kłoć nie bedzie :-D

ale jaja. Ja też miałam na początku ciąży robiony test na cukier i był w normie. :-) Lepiej żyć w niewiedzy.... teraz się załamałam po tym co usłyszałam :-( , bo musiałam być na czczo w sumie bardzo długo... ok godziny 14 prawie zemdlałam za kierownicą, samochód mi zgasł, ciężarówa za mną pruła jak cholera i musiałam się ratować poboczem. Całe szczęście, że mój grat jakoś się dokulał potem do domu i nareszcie mogłam zjeść :-) a glukozę popijałam wodą, kobiety w szpitalu mówiły tez o tej cytrynie ale nie miałam ze sobą. A co do kłucia to mnie kłuje przeważnie moja mama więc nie ma strachu :-) bezboleśnie szybko i cichaczem :P

euchenia---to straszne ze tak dlugo musialas czekac na test . a nie moglas zrobic go rano np w szpitalnym laboratorium??? ja na szczescie nawet gdyby to bede robic miedzy 8 9 ta wiec chyba bym nie padla :-P

To długa historia. Nie spałam całą noc i dopiero rano około 6 zasnęłam. Obudziłam się około 11 głodna jak cholera. Pojechałam do szpitala, zanim minęły te dwie godziny od wypicia dochodziła już 14. Ale jestem niepoważna, bo w szpitalu jest stołówka i mogłam najpierw coś zjeść. Ale zanim wsiadłam do samochodu czułam się nieźle i pomyślałam, że dam radę. Mam pytanie olawd ---- czy bolało cię kiedykolwiek jak mały kopał? Mnie boli czasem i to mocno, np wczoraj aż krzyknęłam tak mi zasunął. To takie nagłe ukłucie gdzieś na samym dole.

mi sie czesto wypycha nad pepkiem i to w takim miejscu ze musi mi na jakis nerw wtedy uciskac bo boli . ale za to sie ciesze jak cholerka :-D a niech boli , a co tam ...

nie mogę się doczekać aż go w końcu przytulę ! Przed snem zawsze myślę o nim, jak to będzie, wyobrażam sobie jak będzie wyglądał :-) Jak go mój mąż pierwszy raz zobaczy to jak zareaguje... no mam po prostu teraz manię i myślę tylko o nim! A wracając do tych bolesnych kopniaków- to racja niech kopie, tylko myślałam, że to coś niedobrego się dzieje. Pytałam swojego lekarza na ostatniej wizycie, ale zasugerowałam od razu, że mały kopie w pęcherz. Po prostu po każdym takim kopniaku, musiałam NATYCHMIAST iść siusiu bo inaczej chyba w majtki bym zrobiła. Lekarz powiedział - no tak to pęcherz. Ale teraz jak kopie to po prostu skręci mnie ale siusiu już mi się nie chce. Pewnie to jakiś nerw jak mówisz. A macie wybrane imię? Mój synek będzie miał n imię Olgierd.

nasz tymoteusz a to fakt ja tez juz nie moge sie go doczekac , maz bedzie ze mna przy porodzie wiec kto wie moze on pierwszy go zobaczy ... ja juz mam wszystko przygotowane dla malucha oprocz samego lozeczka i wanienki :-P

Olawd u mnie dobrze mała zdrowa wiesz że ja miałam termin na 15 stycznia 2009 no ale stało się inaczej już od tego miesiąca mogę się starać i mam nadzieję że w końcu się uda powiem Wam że ja jak urodziłam małą to płakałam ze szczęścia leżałam na sali operacyjnej bo miałam cesarkę i płakałam lekarze myśleli że coś się dzieje a jak dziecko kopie to dobrze bo wiadomo że zdrowe pod koniec może być mnie kopniaczków bo dziecko wtedy ma mało miejsca

Bardzo ładne imię :-) Ciekawe jak jest u reszty dziewczyn? Mam sporo rzeczy dla maluszka. Łóżeczko tez, ale nie złożone. Gapię się na nie wciąż i chętnie bym złożyła, ale mąż chce je złożyć jak będę w szpitalu. Rodzę z siostrą :-) Spadam trochę popracować. Zajrzę wieczorkiem :-) Pozdrawiam!

mi tatko chce kupic na swieta lozeczko i pewnie zloze na poczatku stycznia zeby sie wywietrzalo z nowosci

Mój chyba Kacper albo Marcel. Dziewczyny ale mnie straszycie! Z tego co czytam tu u nas i w innych miejsach, to maluch w tych tygodniach ciąży powinien już \"fest\" kopać i się ruszać. Mój albo należy do mniej rozrabiających, albo... nie daj Boże to coś innego. Kopie sporadycznie, i zastanawiam się czy to możliwe, żeby w ciągu 10 min kopnął 10 razy, tak jak to ma być w liczeniach ruchów. Nie wiem, może za 2 tyg jak już będzie 30 tydzień to się zmieni, ale jak narazie to chyba.... zaczynam mieć doła :((

26tydz----------nie martw sie na pewno z malym wszystko ok - poprostu ma duzo miejsca ale niedlugo to sie zmieni :-D moj wczoraj dawal koncert kopniakow bo mu zafundowalam male co nie co przez przypadek :-P

olawd- a Ty w którym tyg jestes? U mnie zaczął już się 28 więc chyba powinien mieć już coraz mniej miejsca, choć brzucha jakiegoś wielkiego to nie mam. A co do wagi: ja odkąd dowiedziałam się, że jestem w ciąży musiałam rzucić palenie z dnia na dzień, więc w 2 miesiącu przytyłam 2 kg bo brak papierosów dawał się we znaki. Więc najpierw 2, a później 10 :D razem 12! Ważę 69 kg i niestety ciągle ograniczam \"wyżerki\" bo nie chcę już więcej przytyć, tylko niech idzie w dzidziusia ;)