WANESSA1984 0 Napisano Stycze艅 30, 2010 dziewczyny gdzie jestescie????? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
milky5 0 Napisano Stycze艅 30, 2010 ja jestem...wczoraj do poludnia mialam straszne leki..ale popoludniu bylo ok..sprzatalismy ogrod...i bylo ok chociaz zaczely mi biegac mysli jak serce walilo czy "jestem bezpieczna"...? glupia... a dzis od rana tak mnie leki znowu dopadly jak przed jakims wystapieniem...stres niesamowity miejsca znalezc nie moglam...ale popoludniu jakos zeszlo...i nawet dom dalo sie wysprzatac...i jakas werwa weszla... teraz mam mysli..czy serotonina uszczesliwia??? sluchajcie nie pamietam kiedy snily mi sie podobne wspomnienia...przedwczoraj cala noc snilam ze jestem u mojej babci w domu...dziewczynka szczesliwa.../mialam bardzo szczesliwe dziecinstwo/ a dzis w nocy znowu snilo mi sie u drugich dziadkow ze bylam i bawilam sie z kuzynka i kotami...obudzilam sie zdziwiona ze tak jedna noc po drugiej...dziadkowie dawno nie zyja...nie pamietam zeby mi sie kiedys snilo ze bylam mala...i bylam taka szczesliwa w te dwie noce ze az zla ze trzeba bylo wstac w ponurej anglii Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 karteczka****8 Napisano Stycze艅 31, 2010 http://fitness.wp.pl/zdrowie/wirtualny-poradnik/go:1/art272,nerwowy-problem.html na wp pisza o nerwicy Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 karteczka****8 Napisano Stycze艅 31, 2010 Znerwicowani Nerwic臋 trudno jest zdiagnozowa膰. Jej przejawy przybieraj膮 najrozmaitsze fizyczne postaci – zar贸wno chorobowe, takie jak b贸l g艂owy, problemy z 偶o艂膮dkiem, b贸le kr臋gos艂upa, jak i problemy zwi膮zane z zachowaniem – p艂aczliwo艣膰, zmienno艣膰 nastroj贸w, nieuzasadnione l臋ki itp. Cech膮 charakterystyczn膮 tych „schorze艅” jest jednak fakt, 偶e badania lekarskie niczego nie wykazuj膮, co oznacza, 偶e brak jest jakiegokolwiek namacalnego czynnika, kt贸ry mo偶na by pos膮dzi膰 o wywo艂anie choroby. Do zaburze艅 dochodzi zwykle na skutek powa偶nych problem贸w emocjonalnych, z istnienia kt贸rych nie zawsze zdajemy sobie spraw臋. Mo偶e si臋 tak sta膰, kiedy np. nasze pragnienia czy marzenia nie s膮 mo偶liwe do zrealizowania. Powoduje to frustracje i wzrastaj膮c膮 agresj臋. D艂u偶sze funkcjonowanie w takim stanie sprawia, 偶e niedobre emocje zaczynaj膮 nami w艂ada膰 i rz膮dz膮 naszym 偶yciem Emocji tych jednak cz臋sto sobie nieu艣wiadamiamy. Dopiero rozmowa z psychologiem pozwala nam odkry膰 prawd臋 o tym, co jest dla nas przewlek艂膮 sytuacj膮 stresuj膮c膮 (np. brak awansu w pracy, przymusowe d艂ugotrwa艂e przerwanie pracy, wykonywanie pracy, kt贸ra nie sprawia nam satysfakcji, poczucie niezrozumienia ze strony partnera czy dzieci, poczucie, 偶e „marnujemy” swoje 偶ycie i wiele, wiele innych). A te nieu艣wiadomione emocje zaczynaj膮 wp艂ywa膰 na nasz organizm i jego fizyczne funkcjonowanie. Pojawiaj膮 si臋 uporczywe b贸le (g艂owy, brzucha oraz inne tzw. nerwob贸le). W narz膮dach wewn臋trznych dochodzi do tzw. zmian czynno艣ciowych, kt贸re r贸偶ni膮 si臋 od organicznych tym, i偶 badania lekarskie w 偶aden spos贸b ich nie potwierdzaj膮 L臋ki i fobie Najcz臋stsze rodzaje reakcji nerwicowych to: • zesp贸艂 l臋ku uog贸lnionego – pojawia si臋 nagle i bez okre艣lonej przyczyny, jest najcz臋艣ciej spotykan膮 reakcj膮 nerwicow膮. • zesp贸艂 l臋ku napadowego – zdarza si臋 najcz臋艣ciej osobom, kt贸re do艣wiadczy艂y jakiego艣 silnego prze偶ycia (wypadek, po偶ar, trz臋sienie ziemi, napad). L臋k ten jest spowodowany obaw膮, 偶e sytuacja, kt贸rej do艣wiadczyli艣my, mo偶e si臋 w ka偶dej chwili powt贸rzy膰. • fobie – dotycz膮 r贸偶nego rodzaju obaw, kt贸re najcz臋艣ciej nie maj膮 swojego uzasadnienia. O tak strach dotyczy kontakt贸w z innymi lud藕mi, paj膮k贸w, ma艂ej lub zbyt du偶ej przestrzeni, wysoko艣ci, ale te偶 zwierz膮t czy pokarm贸w. • nerwica depresyjna – jej objawy przypominaj膮 depresj臋: smutek, k艂opoty ze snem, apatia, utrata ch臋ci do 偶ycia, brak apetytu. Nerwica natr臋ctw To jeden z ciekawszych przypadk贸w nerwicy. Polega on na obsesyjnym powtarzaniu pewnych czynno艣ci, ale te偶 powracaniu obsesyjnych my艣li. Najcz臋艣ciej spotykane objawy tzw. nerwicy natr臋ctw, kt贸ra w rzeczywisto艣ci nazywa si臋 zaburzeniem obsesyjno-kompulsywnym, to: zbyt cz臋ste mycie r膮k, ci膮g艂e sprawdzanie czy wy艂膮czy艂o si臋 偶elazko, zamkn臋艂o drzwi i okna, czy zgaszone jest 艣wiat艂o, ale te偶 takie dzia艂ania autodestrukcyjne, jak np. saookaleczanie. daniem naukowc贸w zachowania kompulsywne dotycz膮 oko艂o 2,5 do 8 procent ludzkiej populacji. W zwi膮zku z tym postanowili oni zbada膰, jakie mog膮 by膰 przyczyny takiego zachowania, kt贸re obserwuje si臋 tak偶e u ps贸w. Badacze z kliniki zachowa艅 zwierz膮t w Cummings School of Veterinary Medicine zbadali dobermany i… odkryli u nich gen odpowiedzialny za zachowania kompulsywne. Zdaniem naukowc贸w za tego typu zachowania u ludzi r贸wnie偶 mog膮 odpowiada膰 zmiany w kodzie genetycznym Naukowcy uwa偶aj膮, 偶e za zachowania kompulsywne zar贸wno u ludzi jak i u zwierz膮t s膮 kombinacj膮 zmian genetycznych i czynnik贸w 艣rodowiskowych. Jak reaguje cia艂o? Wsp贸艂czesna medycyna coraz intensywniej poszukuje wp艂ywu psychiki na problemy fizyczne wielu os贸b. Zwolennicy teorii somatyzacji (cielesnej reakcji na problemy psychiczne) uwa偶aja, 偶e nerwice mog膮 le偶e膰 u pod艂o偶a takich chor贸b jak np. nadci艣nienie, cukrzyca, mia偶d偶yca, astma, atopowe zapalenie sk贸ry, czy nadczynno艣膰 tarczycy. Niekt贸rzy stoj膮 nawet na stanowisku, 偶e d艂ugotrwa艂y stres mo偶e by膰 te偶 zapalnikiem wielu chor贸b nowotworowych. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
juhasek 0 Napisano Stycze艅 31, 2010 Co mi takie ko艂atanie serca mo偶e zrobi膰 - NIC..a co ja z tym ko艂ataniem serca mog臋 zrobi膰???WSZYSTKO:-)))))) kochani to z terapii ,trzymajcie sie ciep艂o Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
stres-stop 0 Napisano Stycze艅 31, 2010 witajcie:) no ten artyku艂 na wp nic w sumie nie daje... Ja od wczoraj lekko przeziebiona jestem, staram sie siedziec w domu, okropna chlapa, ostatnio mi jedne buty bardzo przemokly wiec pewnie dlatego tak sie za艂atwi艂am! milky5 to masz bardzo fajne sny, dobrze jak takie rzeczy ci sie sni膮, a snia pewnie dlatego ze tesknisz do bycia szczesliw膮 i do dziadk贸w Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
WANESSA1984 0 Napisano Stycze艅 31, 2010 witajcie,znowu wrocilam do lekow niestety nie poradzilam sobie bez,zapisalam sie do przychodni DDA,12 mam wizyte,powiedzcie mi czy terapia naprawde pomaga z tego wyjsc ??? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
stres-stop 0 Napisano Stycze艅 31, 2010 wanesso pomaga!!!!!!!!!!!!!!! trzeba wierzyc:) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
WANESSA1984 0 Napisano Luty 1, 2010 witajcie,dzisiaj obdzownilam mase przychodni i w zadnej niema psychologa n nfz,tylko prywatnie,to jest jakies nienormalne a na prywatna mnie nie stac zeby placic az 4 razy w miesiacu :(((( Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 wanessa1984 skad jestes Napisano Luty 1, 2010 bo u mnie mozna zalapac sie z nfz. Ostatnio bylam z moim ojcem i nic nie placil Ewela Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
WANESSA1984 0 Napisano Luty 1, 2010 z rudy slaskiej Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kajtu艣 Napisano Luty 1, 2010 dziewczyny , mam pytanie - wiecie skad sie bierze ta nerwica. JA mam te cholerne natrectwa i na dodatek wciaz wmawiam sobie choroby.. dlaczego tak jest? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
WANESSA1984 0 Napisano Luty 1, 2010 kajtu艣 jakie masz natrectwa?leczysz to gdziesz? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kajtu艣 Napisano Luty 1, 2010 nie nie lecz臋, naucz艂am si臋 jako艣 z nimi 偶yc. Taka ju偶 chyba jestem 艣wirni臋ta i co poradzi膰. Przede wszystkim sprawdzanie siebie do granic obsesji: gaz, woda, drzwi... uk艂adanie przedmiot贸w wok贸艂 siebie, nie dotykam klame - otwieram 艂okciem, jak boli mnie g艂owa robi臋 badania na okoliczno艣膰 t臋tniaka czy nowotworu... Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kajtu艣 Napisano Luty 1, 2010 nie nie lecz臋, naucz艂am si臋 jako艣 z nimi 偶yc. Taka ju偶 chyba jestem 艣wirni臋ta i co poradzi膰. Przede wszystkim sprawdzanie siebie do granic obsesji: gaz, woda, drzwi... uk艂adanie przedmiot贸w wok贸艂 siebie, nie dotykam klamek - otwieram 艂okciem, jak boli mnie g艂owa robi臋 badania na okoliczno艣膰 t臋tniaka czy nowotworu... Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
WANESSA1984 0 Napisano Luty 1, 2010 to moze sproboj isc na terapie Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kajtu艣 Napisano Luty 1, 2010 nie chce isc na terapie, chcialam tylko zapyta jakie s膮 przyczyny takiego stanu? Znik膮d sie to przeciez nie wzielo? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
WANESSA1984 0 Napisano Luty 1, 2010 ja tez mam nerwice i nie wiem skad ona sie u mnie wziela :( Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kajtu艣 Napisano Luty 1, 2010 mo偶e po prostu z nerw贸w? Ja nie mialam lekko przez ostatnie kilka lat. A to trwa mneij wiecej tak d艂ugo. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
WANESSA1984 0 Napisano Luty 1, 2010 u mnie od sierpnia 2008 Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kajtu艣 Napisano Luty 1, 2010 a jak sie to zaczelo u ciebie? ja w sumeinawet nie zauwazylam kiedy, zazelam po prostu rytualnei wykonywac pewne czynnosci i z czasem to sie nasilalo i przybywaly nowe. Podobnie jest z wizjami, zamysleniami czy chorobami. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
WANESSA1984 0 Napisano Luty 1, 2010 u mnie naraz niespodziewanie,i nie wiedzialam co mi jest Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 freshona Napisano Luty 2, 2010 wanessa masz nerwica przez ojca alkoholika , jestes dzieckiem DDA to na terapii ci nie powiedzieli skad masz nerwice po przeanalizowaniu twojego dziecinstwa ?! Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
bellergot 0 Napisano Luty 2, 2010 kajtus nerwica ma swoje podloze, przewaznie w dziecinstwie i to przez zachowania rodzic贸w(nieswiadome)a w twoim przypadku to nerwica natrectw, mysle ze moze to jakos genetycznie odziedziczy艂es? Moja mama np sto razy sprawdzea przed wychodzeniem gaz, wode, czy wszystko z pradu wylaczone... no i ja tez to mam:( Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
bellergot 0 Napisano Luty 2, 2010 wanesso no a Ty to fakt przez ojca:( Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
WANESSA1984 0 Napisano Luty 2, 2010 w艂a艣nie nawet na terapii nie dowiedzialam sie jak sobie z tym radzic :( dlatego znowu na lekach jestem :( Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
milky5 0 Napisano Luty 2, 2010 ja tez DDA plus jeszcze 3 lata temu mialam powazny kryzys rodzinny...no i plus jeszcze 3 lata na oczyznie...i zaczelo sie w kwietniu 2008 tez nie wiem jak sobie z tym wszystkim radzic czasem energia mnie rozsadza..a czasem w trakcie robienia czegos dopada mnie mysl WSZYSTKO BEZ SENSU JEST ;-( Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 czarodziejka z ksiezyca Napisano Luty 2, 2010 niech sobie ta nerwica od mnie idzie!!ja nie potrafie z nia zyc!!!mam teraz wyjazd za granice i normalnie panika mnie zzera..nie potrafi sie juz cieszyc moje wszystkie emocje to STRACH.. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
milky5 0 Napisano Luty 3, 2010 jestem znowu po szoku mam dosc wyszykowana bylam zeby wyjsc z domu...mialam jechac na rozmowe-rejestracje w agencji pracy...wlaczylam ogrzewanie..i...bojler zaczal glosno huczec, woda z niego zaczela cieknac i jeszcze zbiornik z woda zaczal huczec i na zewnatrz domu leciala woda...szok...wywalilam dzieciaka z domu i powylaczalam wszystko i szybko dzwonilam z sasiadem na emergency teraz kazali mi siedziec w domu, nic nie dotykac i czekac na nich dalej sie trzese jak pomysle o tym halasie...niestety nie znam sie na boilerach ale wszystko co z gazem i popsute to kojarzy mi sie...niezbyt ciekawie _________________ Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 urio Napisano Luty 3, 2010 dziewczyna ty jedz [racy szukac a nie zajmujesz sie tym co nie trzeba !! chyba wazniejszym priorytetem jest praca niz bojler kt贸ry mozna naprawic w kazdej chwili. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach