Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Człowiek_On_Widzi

Kuchnia On Widzi.

Polecane posty

Gość Człowiek_On_Widzi

Tutaj będę zamieszczał przepisy kulinarne które przekazał mi we śnie Bóg On Widzi Gugugu, Jaśnie Oświecony Gugugulewicz, Wielki Onwidzący Pan Nianawiści, etcetera, etcetera... Palce lizać! Sałatka z fasolki szparagowej i ogórków kiszonych Składniki: 50 dag fasolki szparagowej 30 dag ogórków kiszonych 6 jajek por 1 ząbek czosnku ok. 5 łyżek majonezu sól pieprz Sposób wykonania: Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić na 3-4 cm kawałki. Ogórki kiszone pokroić w paski. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w grubą kostkę. Białą część pora pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Pomodlić się do Gugugulewicza. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski. Dodać majonez, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na około 6 godzin. Sałatkę podawać z ulubioną kiełbaską lub mięskiem. Składniki wystarczą na około 6 porcji. Smacznego.

Gość Człowiek_On_Widzi
Rolada jabłkowa Składniki: Nadzienie jabłkowe: 1 kg jabłek 1 ½ łyżeczki cukru waniliowego 1 ½ łyżeczki cynamonu Ciasto biszkoptowe: 4 jajka ½ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 5 dag czekolady mlecznej 5 łyżek śmietany 30% Do dekoracji: wiórki kokosowe Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier waniliowy, cynamon i wymieszać. Gotowe nadzienie wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać żółtka. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto biszkoptowe wylać na formę z nadzieniem jabłkowym. Wyrównać i włożyć formę do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temperaturze 180 °C. W czasie pieczenia należy cichutko robić gugugu żeby nie było zakalca. Po upieczeniu (po upływie około 10 minut) formę przykryć ścierką i odwrócić - tak żeby na ścierce był biszkopt, a jabłka na górze. Następnie z jabłek ściągnąć papier do pieczenia. Zwinąć roladę i zostawić do ostygnięcia. Czekoladę połamać i dodać do niej śmietanę. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać roladę jabłkową i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego.

Gość szprota
bo Człowiek_On_Widzi jest fajny :)

Gość Człowiek_On_Widzi
Dziękuję Szprota, nareszcie ktoś mnie docenił:D Omlet a'la Gugugulewicz Składniki: 4-5 średnich jajek 10 dag żółtego sera 10 dag dowolnej kiełbaski 1 średnia cebula 1 łyżka masła sól pieprz Sposób wykonania: Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Włożyć na patelnię wraz z masłem – przysmażyć. W tym czasie zetrzeć na tarce o średnich (lub małych) oczkach żółty ser oraz wybić do naczynia całe jajka, wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Gdy cebula i kiełbasa na patelni jest już odpowiednio przysmażona rozkładamy ją równomiernie po patelni i zalewamy jajkiem. Po chwili (gdy jajko trochę się już zetnie) wysypujemy starty ser. Teraz możemy całość przykryć pokrywką, ale nie jest to konieczne. Po około 5 minutach omlet jest gotowy. Wykładamy go na talerz. Możemy posmarować majonezem i/lub polać keczupem. Spożywamy z chlebem i jakąś smaczną herbatką koniecznie wychwalając Boga On Widzi Gugugu za ofiarowaną nam ucztę. Życzę smacznego.

Gość szprota
no wiesz czlowieku..😠 to ja za kazdym razem wysylam Ci mile 'twarze' :)

Gość szprota
... i jeszcze :) zrobisz dla mnie kiedys taki Omlet a'la Gugugulewicz ?? 👄

Gość testuje minki
:O :U :B

Gość Człowiek_On_Widzi
Zrobię omlet, o ile mi wyjdzie... to Gugugulewicz robi takie jedzenie u siebie w swoim niebiańskim pałacu. A dzisiejszej nocy miał dobry humor i przekazał mi swoją wiedzę. Gugugulki z ziemniakami i grzybkami Składniki: Farsz: 1 kg ziemniaków 1 duża cebula 2 łyżki masła 40 dag grzybów 2 jajka majeranek sól pieprz Ponadto: średnia główka kapusty ok. ½ litra rosołu ketchup Sposób wykonania: Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane). Odcisnąć z wody, wodę z wierzchu wylać, a pozostałą na dnie talerza skrobię dodać do ziemniaków. Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na maśle. Grzyby oczyścić i opłukać. Sparzyć gorącą wodą, ostudzić i pokroić. Następnie dodać je do zrumienionej cebuli i wymieszać. Dodać sól, pieprz i dusić około 20 minut. Ostudzić i dodać do nich starte ziemniaki, jajka i majeranek. Przyprawić do smaku i wymieszać. Kapustę obrać z zewnętrznych liści i wykroić głąb. Umyć i włożyć do garnka z gotująca się posolona wodą. Następnie z kapusty zdejmować stopniowo mięknące liście i ostudzić. Na liście kapusty kłaść po około 1 ½ łyżki farszu. Liście składać do wewnątrz i rolować. Do dużego rondla włożyć gugugulki zalać je gorącym rosołem. Dusić pod przykryciem około 60 minut. Z podanych składników wychodzi około 16 gugugulków. Gugugulki podawać na ciepło polane ketchupem. Smacznego.

Gość szprota
wyjdzie Ci, wyjdzie...czekam z niecierpliwoscia :) pozdrow Go ode mnie i przekaz wrazy szcunku :)🌻

Gość cdacdscadca
ja doceniłam wczorajszą wizję przyszłej wojny przemówiła do mnie elektronicznymi ustami naszego autora nie mniej przekonywująco jak przepisy (za wyjątkiem tej sałatki)

Gość Człowiek_On_Widzi
Sama możesz to zrobić. Wystarczy, że pomodlisz się do Wielkiego Onwidzącego. On Cię wysłucha! Onwidonek przekładany Składniki: 1 kostka masła 25 dag cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 czubate łyżki kakao ok. 6 łyżek przegotowanej gorącej wody 1 kieliszek rumu 2 jajka 1 paczka wafli Sposób wykonania: Rozmiksować masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać kakao rozrobione z gorącą wodą. Dalej ucierając dodać jajka i rum. Zwrócić się do Gugugulewicza o nadanie kremowi właściwego smaku i aromatu. Przygotowaną masą przełożyć wafle. Smacznego.

Gość szprota
wczoraj mnie nie bylo wiec nie moglam usmiechnac sie do swojego ulubienca :( czlowieku...a nie moglbys byc tak zwanym 'lacznikiem ' :>

Gość jeszcze jeszcze
a może "połącznikiem" ?:)

Gość cdacdscadca
szprota, ale łącznikom trzeba fundować domy i samochody, bierzesz to pod uwagę?

Gość szprota
moze byc i polacznikiem :) wydaje misie, ze czlowiek zrobilby to nie dla korzysci finansowych lecz z milosci do Onwidzacego :)

Gość cdacdscadca
każdy zaczyna od wkładu energii, dobrych intencji, zapewne nawet większość studentów seminariów duchownych ;P

Gość jeszcze jeszcze
Czcigodny założycielu niniejszego topiku! Bądź łaskaw podpowiedzieć mi co mogłabym wykonać na obiad dla mężczyzny mojego, pracą strudzonego i nieco wybrednego przy stole (czyli obowiązkowo musi być mięcho!) :)

Gość Człowiek_On_Widzi
Na obiad dla męża: Żeberka wieprzowe w sosie Gugugu. Składniki: żeberka wieprzowe (ok. 70 dag) 1 duża cebula 3 łyżki oleju 1 łyżka margaryny granulowany czosnek przyprawa do mięsa wieprzowego sól pieprz Sposób wykonania: Żeberka umyć, wysuszyć i pokroić na 4 porcje. Następnie obsypać je granulowanym czosnkiem, zmówić modlitwę do Onwidzącego, dalej obsypać przyprawą do mięsa wieprzowego, solą, pieprzem i włożyć do lodówki na około 2 godzinki. Po tym czasie wrzucić je na gorący tłuszcz (olej + margaryna) i zrumienić z każdej strony. Do rondla z żeberkami dodać pokrojoną w dużą kostkę cebulę. Dalej smażyć razem, aż cebula się zrumieni. Następnie do rondla wlać około 1 ½ szklanki wody. Całość dusić pod przykryciem na średnim ogniu około 70 minut. Podawać na ciepło z ziemniakami polanymi powstałym sosem i ulubionym dodatkiem. Podane składniki wystarczą na około 4 porcje. Smacznego. Ps. O co chodzi z tym łącznikiem/połącznikiem? Bo nie mam pojęcia...

Gość jeszcze jeszcze
Dzięki Ci, Mistrzu :) Męża co prawda nie mam, ale podejrzewam, że chłopakowi też smakować będzie :) A skoro już takżeś się rozpisał, to daj coś jeszcze, co można zrobić bez trzymania parę godzin wcześniej w lodówce:) A połącznik- między nami a On Widzi :)

Gość szprota
'A połącznik- między nami a On Widzi ' mna a nie nami 😠

Gość cdacdscadca
Ja patrząc z boku mogę odpowiedzieć że jesteś, autorze tematu, podrywany z nadzieją u podrywającej na twoje przewodnictwo w czasie kontaktu osobistym. Czyż nie, szprota? Im to trzeba tak dosłownie... A ja to już o tych łącznikach znanych nam z życia, piszę, trochę zmieniając już temat, w stronę modnej krytyki wspólnot religijnych.

Gość jeszcze jeszcze
o masz, przepraszam, nie wiedziałam, że to funkcja z przeznaczeniem dla jednej osoby...

Gość cdacdscadca
Ups, jedna podrywająca i to z zacięciem do ryzawlizacji. No to ja zostanę przy temacie jedzenia. Czy na modłę żeberek, i schab bez kości możnaby przygotować (bo mi się właśnie rozmraża a świeckie schabowe się przejadły)? Nie byłoby to profanacją zesłanego przepisu?

Gość szprota
cdacdscadca ...ja na razie tak delikatnie flirtuje a Ty mnie tu 'z grubej rury' :D jak pierwsza zauwalzylam Czlowieka wiec roszcze sobie prawo pierwszenstwa :P

Gość cdacdscadca
(można by* miało być)