Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama córeczki

Znacie grupę krwi soich dzieci? Kiedy zbadać?

Polecane posty

materiał ze ściągi- będzie najczytelniejszy :D ,, Grupy krwi (układu AB0) determinowane są genetycznie i dziedziczą się ściśle według praw Mendla. Za występowanie określonych grup krwi odpowiedzialne są trzy geny (oznaczane literami IA, IB, i0), które zaliczane są do alleli wielokrotnych (zajmują to samo położenie w chromosomach homologicznych). I tak: v Gen IA warunkuje syntezę specyficznego białka, aglutynogenu A w erytrocytach v Gen IB warunkuje syntezę innego białka, aglutynogenu B v Gen i0 nie powoduje powstawania żadnego aglutynogenu Geny IA i IB są dominujące w stosunku do genu i. Natomiast, ani gen IA, ani IB nie są dominujące w stosunku do siebie. Analizując powyższe informacje można dojść do następujących wniosków: v Osobniki o składzie genetycznym IAIA lub IAi0 mają krew grupy A v Osobniki o składzie IBIB lub IBi0 mają krew grupy B v Osobniki o składzie i0i0 mają krew grupy 0 v Osobniki o składzie IAIB mają krew grupy AB. Osobniki o grupie krwi AB w swoich erytrocytach wytwarzają dwa rodzaje aglutynogenów (A i B), mają więc zarówno gen IA, jak i IB. Grupy krwi są determinowane genetycznie i nie zmieniają się podczas życia osobnika. Dziedziczenie grup krwi u człowieka nie jest związane z płcią.''

Mojemu synkowi badali grupę krwi przy porodzie. Pobierali ją przy mnie z pępowiny. Wynik badania mam wklejony do książeczki zdrowia dziecka. Zresztą jestem pewna jaką ma grupę bo ja i mąż mamy identyczną więc dziecko nie może mieć innej niż my :)

Gość a ja myslę
ONK3 ale pierdolisz. Z grupy krwi A i b nie moze powstać O, więc zdaje sie ze dziecko jest czyjes inne:D

Gość uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
Chyba nie zrozumiałaś położnej, a może ona mówiła, że np poziom żelaza się zmienia :P i to jest prawda. Jeśli chodzi o DZIEDZICZENIE GRUPY KRWI, to akurat rodzice z grupą A i B MOGĄ MIEĆ DZIECKO Z GRUPĄ O, BO SĄ HETEROZYGOTAMI A0 I B0. DZiecko dziedziczy właśnie te 0. Jeżelijechociaż jedno z nich ma grupę AB, to dziecko nie może mieć 0. Zrozumiano? Proste to jak 2x2.

nie jest innego i nie pierdolę mam jednego męża i z nim tylko wiec na pewno nikt inny nie jest ojcem tylko moj mąz

onk3, ale to jest zupełnie normalne, że Twoje dziecko ma taką grupę po Was, to jest możliwe :)

ja wiem, ze to jest możliwe uuuuuuuuuuuuu tylko ta osoba- a ja mysle jakos nie wie no ale trudno

Nie przejmuj się, wiele osób zupełnie nie wie o czym pisze :O

Gość gość
Dziedziczenie grup krwi (układ AB 0) Grupa krwi Możliwe grupy krwi dziecka ojca i matki A x A A lub 0 B x B B lub 0 A x 0 A lub 0 B x 0 B lub 0 A x B A, B, AB lub 0 A x AB A, B, lub AB B x AB A, B, lub AB AB x AB A, B lub AB AB x 0 A lub B 0 x 0 0

Gość gość
Jak najbardziej B x A może dać O. Podobnie jest z dziedziczeniem koloru oczu. Tylko 75% dzieci obojga rodziców z oczami w kolorze brązowym urodzi się z brązowymi oczami. 19% będzie mieć zielone, a 6%... niebieskie ;)

Gość gość
Gdzie mam się zgłosić żeby zrobili synowi badania na grupę krwi? Ma już prawie 2 lata a ja do tej pory nie wiem

Gość gość
A czemu u mojego dziecka wyszło że ma A- gdy to się wyklucza przy tym że ja mam 0- a mąż B-

Gość gość
Do 08:42: Ty się lepiej zastanów, kto jest tatusiem Twojego dziecka, bo na pewno nie Twój mąż. Chyba że coś pokręciłaś w danych.

Gość gość
Teraz badają krew zaraz po porodzie. Ja dostałam tą informację w dzień porodu i maluszek ma już wpisane w książeczkę.

Gość gość
Materacem jesteś że oepiej wiesz odemnie kto jest ojcem mojego dziecka? Nic właśnie nie pokręcił dlatego jestem zdziwiona

Gość gość
A czemu u mojego dziecka wyszło że ma A- gdy to się wyklucza przy tym że ja mam 0- a mąż B- xxx jeżeli jesteś pewna, że to maż jest ojcem dziecka, to zbadajcie wszyscy krew jeszcze raz, bo to jest niemożliwe. Gdzieś musi być pomyłka.