Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Wedel

czy to za wczesnie na drugie dziecko?

Polecane posty

Gość zyjezanajnizsza
lwiecie co, wy chyba nie zdajecie sobie sprawy z wychowania dzieci. Dzieci po ile wy macie lat. Dziecko 14 mies. kolejna ciąża z bliźniakami i to przyjmujesz ot tak. lekko. Chyba masz kupę forsy, do tego jeszcze pomoc rodziców. Przeciez to jakby zlobek miec w domu.

Wedel nie przejmuj się gadaniem teściowej!!! dasz radę i koniec, musisz po prostu, nie masz wyjścia :) między moimi dzieciami będzie równe 2 lata różnicy, mam córrczkę Malwinkę i obecnie jestem w 6 tc :)

Gość dfedastttt
a jakie ma teraz wyjście jak już jest w ciąży, albo wychowywac, albo odda komuś na wychowanie jak się wczesniej nie myslało.

Gość fdfdfd
ja bym sie ni e zdycodowała, moj syn ma rok, niedawno przez kilka dni opiekowałam sie łacznie nim i 3 letniem bratankiem masakra - nie polecam....To sa dzieci bardzo absorbujace , a o mniejszej róznicy to juz katorga....

Gość moja.opinia
duzo zalezy od charakteru dziecka, moje bylo spokojne, nie mialam z nim problemow i rodzenstwo to nie byl dla nikogo problem jeszcze wiecej zalezy od zaradnosci, jak ktos jest zaradny to poradzi sobie bez niczyjej pomocy w kazdej sytuacji

Opieka nad corka sprawia mi satysfakcje,mamy z mezem dzialalnosc w domu,wiec jestesmy caly czas razem i sie wymieniamy,oprocz tego jeszcze pomoc babci kilka godzin dziennie (mojej mamy) To byla planowana ciaza,jednak juz teraz mam hustawke nastroju ....Dziekuje Wam!

Gość galeo light
brat jest mlodszy ode mnie dokladnie o rok bez paru dni, siostra o 7 lat. latwo zgadnac ze lepsza wiez mam z bratem bo oboje razem sie chowalismy, razem sie bawilismya siostra to byla taka kosmitka. chociaz teraz ma juz niemal 19 lat i to jest calkiem inna wiez, mamy o czym rozmawiac ale wiadomo - jest inaczej niz gdyby roznica wieku byla np. rok czy dwa. lepiej miec dzieci rok po roku, max. 2 niz zbyt duza roznica. nawet z oszczednosci. ubranka - 5 lat nie beda lezec ale rok moga. ksiazki do szkoly itd, zabawki. dzieci podrosna i beda sie razem bawic a ona bedzie miala czas dla siebie. moj chlopak ma dwoch bratankow, roznica 4 lata. starszy ma 6 lat i jest niewyzyty, mlodszy niecale 2 lata i wiadomo, dosc niepewnie stoi na nogach , nie biega tak szybko, nie skacze, nie mowi dobrze itd. starszy czasami przez nieuwage moze malemu zrobic krzywde i ciagle trzeba uwazac. dzieci w podobnych wieku maja podobne mozliwosci i jest mniej prolemow.

gratuluje autorko kolejnego skarba :) ja także zamierzam niedługo zajśc w kolejną ciąze, moja córeczka ma 20 miesięcy i tylko kwestie zdrowotne zatrzymały nas z czasem planowanie kolejnego dziecko. Wspaniale jest jeśli dzieci będą razem sie wychowywać. U nas niestety będzie minimum 3 lata różnicy, czego bardzo żałuję, niestety siła wyższa :( Sama chciałabym miec jeszcze 2 dzieci, jestem jedynaczką i marzy mi się pełny dom. A co do teściowej, nie słuchaj Twoje zycie i sama wiesz najlepiej jak nim kierować. Pozdrawiam :D

autorko gratuluje choć z doświadczenia moge napisac "to glupota" :D tyle, że gdybym 2 raz mialą się decydowac to z dnia na dzień jestem coraz bardziej pewna że bym sie zdecydowala :D Pozdrawiam

mieszkam w holandii,tu na porzadku dziennym jest rodzenie jedngo dziecka za drugim,zeby jak najbardziej skrocic abstynencje od pracy.znajome mojego lubego (ja sama nie mam jeszcze dzieci) maja srednio 3-4,nawet 5-cioro dzieci,gdzie miedzy kazdym kolejnym jest 1,5-2 lata roznicy...w skutek czego majac czworke dzieci najstarsze ma lat 6,a najmlodsze jest jeszcze niemowlakiem.milo sie patrzy,jak sie czasem spotkamy,ze rodzenstwo moze sie tak bardzo trzymac w kupie.oni naprawde nie potrzebuja nikogo wiecej niz siebie.

Gość galeo light
tak szczerze - zgadzam sie. mieszkam obok, w belgii i wiekszosc kobiet z mojej pracy tak wlasnie robi. zachodzi w ciaze, pracuje do 7-8 miesiaca jest ciaza jest zdrowa, potem po porodzie zachodzi w kolejna ciaze i czesto kolejna. dwojeczka to minimum, trojka albo czworka czesty widok, piecioro i wiecej niekoniecznie ale znowuz nie tak rzadko. wmojej pracy jest 70 osob a jak wpisywalo sie dzieci na mikolajki - ile konkretnie miejsc, ile paczek to wyszlo ... niemal 160. czyli na kazda osobe wychodzi ponad dwojka ale np. kilkanascie bardzo mlodych osob, ktore dzieci nie maja albo dopiero pierwsze a z drugiej strony jest az siedem rodzin z czworka dzieci. tutaj to zadna patologia, panstwo bardo pomaga i utrzymanie piatki dzieci to zaden problem, promuje sie macierzynstwo, sa dodatki na dzieci i to nie nedzne 46 zlotych jak w polsce.