Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sylwia90

Pomoc dla samotnych mam

Polecane posty

Gość Sylwia90

Witam ;) Mam taki problem, dlatego postanowiłam się poradzić ;) Właśnie dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Mam 18 lat i chodzę ostatni rok do szkoły. Jak dzidziuś się urodzi to na szczęście ją skończę ;) zresztą tak samo jak ojciec dziecka. Oczywiście mieszkam z rodzicami i jestem na ich utrzymaniu. Czy gdy dzidziuś przyjdzie na świat to będą należały mi się jakieś pieniążki jako że nie pracuję i samotnie wychowuję dziecko ? Nie planuję ślubu a moja Kruszynka będzie nosiła moje nazwisko. Nie chcę zbytnio obciążać rodziców dlatego gdyby ktoś coś na ten temat wiedział to proszę o w miarę szybką odp ;)

Gość asia wawa
no własnie bo to akurat wazna sprawa..

Gość Sylwia90
jak na razie to będzie tak, że ja będę mieszkać z rodzicami a on będzie dojeżdżający

Przykre, ale zadnej pomocy nie otrzymasz. Jak juz to jednorazowe becikowe, wyplacone zaraz po narodzinach dziecka od panstwa. Ja jestem samotna matka. W Polsce wychowywalam syna sama, mieszkalam u mamy. Jedyne pieniadze jakie mi sie nalezaly to 40 zlotych zasilku rodzinnego na dziecko co miesiac. LOL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nasz chory kraj nie pomaga potrzebujacym, tylko tym co tej pomocy nie potrzebuja.

Gość Sylwia90
ahaaa mialas utrzymac Go za 40zl hah nie no spoko .. ja na pewno bede mogla liczyc na rodzicow ale to moje dziecko a nie ich i dlatego chcialabym miec 'cos swojego' a ile wynosi becikowe ?

Jeśli Państwo znów czegoś nie zmieni to 1000 zł dla każdej kobiety. Można również starać się o becikowe gminne(nie wszędzie sa wypłacane - a kryterium jeśli dochód nie przekracza na xx złotych - też 1000) Oraz rodzinne jeśli dochód nie przekracza 504zł (jak się nie myle) dostaniesz 48 zł.

Gość asia wawa
do autorki niestety nikt kochana utrzymaywac waszego dzieciatka nie bedzie .(poza wami oczywiscie) tak to wyglada. dla wszystkich po urodzeniu dziecka jest 1000 zł becikowego i ztego co wiem należy starac sie o nie w miejskim osrodku pomocy społecznej. dokumenty to chyba wasze dowody,akt urodzenia i jakies zaswiadczenie,ze drugie z rodzicow nie pobrało becikowego. wkleje link to sam popczytasz. jest jeszcze cos takiego jak jednorazowa zapomoga z tyt ur dziecka.(1000zł) nalezy sie rodzicom,ktorych dochód w roku poprzedadzajacym urodzenie dziecka nie przekrczył pewnej sumy.wtedy należy się zasiłek rodzinny a do zasilku przyznają ta zapomoge. tak jak ktoś napisał w niektórych maistach jest tez becikowe samorzadowe(info tez w linku) a z tyt samotnego wychowywania to nic ci sie nie bedzie nalezało prócz alimentów ,które mozesz zasadzic ojcu dziecka.

Gość vvvwsddd
a to ty nie wiesz, ze na własne dziecko to się zapierd.... a jak nie, no to się nie robi. Co za podejscie, zrobic i czekac az podatnicy będa je utrzymywa. D

Gość ale zjawiskooooo
....."Właśnie dowiedziałam się, że jestem w ciąży. ... słuchajcie, to tak niespodziewanie mozna byc w ciązy. A jak jestem cnotliwa, to tez. Litości. Pierwsz raz slysze, ze w naszym kraju są same świete matki.

Jedyne co ci się należy to tak jak napisały dziewczyny becikowe i rodzinne. A poza tym jeśli nie planujesz ślubu to jeszcze alimenty, które ojciec dziecka może płacić ci dobrowolnie jeśli się z nim dogadasz albo możesz je ustalić sądownie. Jako, że jest on pełnoletni to może iść do pracy i się dołożyć do utrzymania dziecka.