Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama Chłopca 17 miesięcy

Jak długo wasze dzieci chodziły stawiając stopy na zewnątrz?

Polecane posty

Od momentu gdy nauczyły się samodzielnie chodzić. Mj syn zaczął sam chodzić jak miał 15 miesiecy teraz ma 17. nadal trochę stawia stopy na zewnątrz. Mieszkamy w Anglii. tutejszy lekarz (rodzinny, bo pediatrę albo innego specjalistę widzi się jak jest "powód") twierdzi,że to normalne i należy poczekac a będzie dobrze. Lekarz z Polski, pediatra, w smsie odpisał że mam iść z dzieckiem do ortopedy dziecięcego. już nie wiem co robic, a jak to było u waszych pociech??

???? :(

Witam. Mój synek stawiał stopki do środka, chodzil prawie na krawedziach stóp. Byliśmy u ortopedy , mamy zalecone obowie wysokie (do kostki) z usztywniona piętka i dodatkowo wkladki korytkowe. Pozatym synek chodzi na rehabilitacje, wiec tam Panie masuja mu stopki , cwicza je . Nie wiem jak to sie , ma do stopek stawianych na zewnatrz, ale myśle,ze tez powinien zobaczyc to ortopeda Pozdraiwam

moj maly tez stawial stopy do srodka i zadne wkladki ani buty nie pomogly obecnie jest po operacji i jak na razie wszystko wraca do normy

Boże nie straszcie mnie :( :( ale z tego co wiem, znacznie częstsze (czyli chyba "bezpieczniejsze" ) jest stawianie na zewnątrz... a Wy piszecie że wasze maluchy stawiały do środka.. buziaki dla Waszych pociech :)

nikogo nie chce straszyc ale jak do tej pory tylko utwierdzilam sie w tym ze dobrze ze jest juz po operacji bo jego stopy wygladaly fatalnie

stopy mojego wyglądają zupełnie normalnie. współczuję kasiulek. poczekam jeszcze z 2 tygodnie i pójdę do mojej ulubionej lekarki w naszje przychodni, ona na 99% da skierowanie do ortopedy ... sama ma 22 miesięczne dziecko i jest mądrą kobietą...

Kasiulka- a powiedz mi prosze, w jakim wieku jes ttwój synek i dlaczego doszło az do operacja, cZy mały chodził przez to "niestabilnie"? A tak wogóle to wiem ze czesto dzieci stawiaja stopki do środka ale na zewnatrz nigdy nie widzialam

Mamo chłopaca- najlepiej weż skierowanie i niech ortopeda to zobaczy bedziesz spokojniejsza. Twój makuch dopiero zaczał niedawno chodzic, wiec nie martw sie , napewno wszystko jest ok, lae nie zaszkodzi tego sprawdzic

moj syn ma juz 9 lat ale od samego poczatku bylo zle urodzil sie ze stopami plasko-koslawymi chodzil praktycznie na samych krawedziach a do tego jeszcze kolana zaczely wchodzic ze tak powiem do srodka

Moj synek jak sie urodzil miał wszystko ze stopkami oki, ale jak zaczał chodzic (w wieku 20 miesiecy) stopki zaczełu uciekac do środka. Cały cas jesteśmy pod opieka rehabilitantek , lekarzy, stosujemy sie do wszystkich zaslecen i jak narazie wszystko idzie ku dobremu

to macie szczescie niestety moj ma strasznie wiotkie stopy i samy mu sie wyginaly jak chcialy i to dodatkowo bylo wskazaniem do wszczepienia implantow

kasiulko- a powiedz mi czy twoj synek przez te stopki chodził "inaczej" to znaczy tak "chwiejnie"? dodam ze moj mały ma ponad 2 latka

Oj to faktycznie nie ciekawie było u Was. Dobrze,z e juz macie wszystko za soba i synek dochodzi do siebie po operacji. Buziaczki dla niego

Podnosze topik, bo zauwazylam to samo co u autorki topiku. Moja corka stawia stopy na zewnatrz. Szczegolnie lewa stope. Tak mi powiedziano w przedszkolu.Mala chodzi samodzielnie dopiero od tygodnia, wiec nie wiem co zrobic. Czekac? Dzwonic do lekarza? W butach tez tak stawia stopki.

samo minie ... przeciez dzieciom tak jest wedlug mnie latwiej urzymac rownowage po prostu..

Gość wiola234a
Jeśli masz wątpliwości idź do ortopedy albo fizjoterapeuty. On zbada dziecko. W Poznanu polecam p. Paulinę Budzińską - świetne podejście do dzieci i wiedza duża. Udziela też konsultacji online http://dzieci-rehabilitacja.pl/fizjoterapeuta-on-line/. Przez czat można zadać każde pytanie.

Gość gość
Moja córka tez jak zaczęła chodzić stawiała stopy na zewnątrz. Rehabilitantka do której chodziłyśmy prywatnie przez kilka ładnych miesięcy (córka miała opóznienie ruchowe tzn wszystko zaczynała robić później niz inne dzieci łącznie z chodzeniem) powiedziała ze dzieci w ten sposób ułatwiają sobie chodzenie bo łatwiej im wtedy utrzymać równowagę. Jeżeli to są początki chodzenia nie ma co sie martwić ale jeżeli po paru miesiącach dalej tak będzie trzeba isc z dzieckiem do ortopedy. Ważne jest też obuwie. My mamy buciki Bartek, do chodzenia po domu i na dwór. Są trochę sztywne ale dziecko z czasem się przyzwyczai