Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

S艂oneczko_86

Zapalenie ucha, Perlak, Tympanoskleroza, Otoskleroza i wszystkie inne schorzenia

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰
by艂am u lekarza rodzinnego, powiedzia艂 偶e mnie przewia艂o, troche w to nie wierz臋, ale faktycznie ostatnio bardzo mocno mnie przewia艂o, ale pewnie p贸jd臋 do innego lekarza bo dalej mnie boli, tz. boli mnie g艂owa z ty艂u na samym 艣rodku a jak nachylam g艂ow臋 do klatki piersiowej to bol膮 mnie ca艂e plecy najbardziej mi臋dzy 艂opatkami,boli od czwartku i b贸l ani sie nie zwi臋kszy艂 ani sie nie zmniejszy艂...

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Do go艣膰 Je偶eli mia艂a艣 ju偶 w przesz艂oci operacj臋 to nie bagatelizuj takich objaw贸w. Lepiej zapobiega膰 ni偶 p贸藕niej m臋czy膰 si臋. Postaraj si臋 o skierowanie do laryngologa i nie czekaj.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Skierowania nie musze raczej mie膰, bo ja nadal jestem pod opiek膮 laryngologa, tylko ja sie lecz臋 w siedlcach ale stamt膮d nie jestem, i kurde dodzwonic sie do nich nie da, p贸jd臋 do rodzinnego, ciekawe co on powie i gdzie da mi ew skierowanie... neurologicznie te偶 si臋 leczy艂am i tez w siedlcach

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A czy wy te偶 miewacie b贸le g艂owy bo ja mam cz臋sto a przed operacj膮 nie mia艂am. Teraz w Pi膮tek jad臋 do szpitala na oczyczczenie ucha bo by艂am miesi膮c temu i oczyszczali je tym odkurzaczem ale lekarz kt贸ry mnie operowal powiedzia艂 ze ko艂o b艂ony b臋benkowej jest jaki艣 stary nask贸rek i musz膮 to oczy艣ci膰 sle gdy pr贸bowa艂 to robi膰 bardzo mnie bola艂o wi臋c w Pi膮tek b臋d膮 oczyszcza膰 pod narkoza. I znowu ten strach przed uspieniem. Wiem 偶e to b臋dzie trwa艂o kr贸tko ale jednak...mam tylko nadziej臋 偶e perlak nie powr贸ci艂. Trzymajcie kciuki

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mama Oliwiera
a m贸j syn 9 letni mia艂 ju偶 7 zabieg usuni臋cia perlaka z ucha lewego ,ostatni zabieg mia艂 w zesz艂ym tygodniu 5 pa偶dziernika w Kajetanach , we wcze艣niejszych postach opisywa艂am swoj膮 histori臋... na razie ucho si臋 goi, ale nawroty i tak b臋d膮 , zreszt膮 prawdopodobnie raz w roku czeka go taki zabieg w listopadzie znowu jedziemy tym razem na badanie s艂uchu.... lekarze sugeruj膮 implant na lewe ucho....pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ka艣ka_P
Witajcie. Gdzie艣 tam wczesniej pisa艂am o mojej c贸rce i jej walce z perlakiem. Jutro mamy wszczepienie Baha do ucha prawego....(Operacja mia艂a by膰 wczoraj ale szpital nawali艂). Czy wiecie ile trwa pobyt po wszczepieniu - mam sprzeczne informacjie - 2 doby/3 doby i jeszcze lepiej 7 :) Tak naprawde to bardzo si臋 boj臋 o ma艂a :( B臋dzie mia艂a Baha "na 艣rubie" ze wzgl臋du na to, 偶e jest po operacji radykalnej i ma ju偶 cz臋艣ciowo usuni臋ta ko艣膰. POZDRAWIAM SERDECZNIE :) i trzymajcie kciuki za jutro....

Udost臋pnij ten post

Mnie wypu艣cili na drugi dzie艅 po zabiegu...tak by艂o przy obu implantacjach. Nie b贸j si臋 "艣ruby"...to po prostu tradycyjny zaczep do BAHA (teraz nowo艣ci膮 s膮 magnesy).

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ka艣ka_P
Hej. Jeste艣my 3 tyg po operacji wszczepienia Baha. By艂o dobrze na pocz膮tku. Teraz cos si臋 rana paskudzi

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 muska
艂ooo ... jak mnie tu dawno nie by艂o. a w ostatnim tygodniu prze偶y艂am zapalenie ucha lewego - masakra. zdrowego ucha - i szok prze偶y艂am jak si臋 rano w niedziel臋 obudzi艂am i krzyku w艂asnego dziecka nie s艂ysza艂am - a bidulka si臋 a偶 zanosi艂a z p艂aczu. ju偶 zaleczone zapalenie - s艂uch wraca - cudownie jest. Pozdrawiam, Muska

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰mordka6
Mbie w sumie te偶 dawbo tu nie by艂o...Muska dobrze ze juz zaleczone....u mnie sama nie wiem co kilka tyg kontrole w szpitalu odsysanie...ostatnim razem ziarnina...oczyszczanie pod narkoza jrotko 15 min ale jednak. Kolejna wizyta w Poniedzia艂ek a to uczucie pelnosci w uchu i swedzi jak cholera mnie dobija..oze zrobili cos nie tak a nie chca powiedzie膰 ..masakra

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Jacek 22
Cze艣膰, jestem nowy na stronie i ciesz臋 si臋 偶e tu trafi艂em, chocia偶 pewno za p贸藕no. Ale po kolei. Mam ju偶 sw贸j baga偶 do艣wiadcze艅 z uszami. Po 2-ch operacjach na ucho (tympanoplastyka typ otwarty). W艂a艣nie wr贸ci艂em za艂amany z wizyty kontrolnej na Banacha - operowane ucho - pocz膮tki perlaka znowu. Do tej pory zdrowe ucho - kieszonka i pocz膮tki perlaka. Mo偶ecie podpowiedzie膰 jakiego艣 wiarygodnego laryngologa z do艣wiadczeniem operacyjnym w tym zakresie. Potrzebuj臋 potwierdzenia diagnozy. Jestem pod opiek膮 Kliniki na Banacha i szczerze powiem nie jestem najlepiej do niej nastawiony. A mo偶e nie trafi艂em na w艂a艣ciwego lekarza. Podpowiedzcie prosz臋 do kogo mo偶na by sie by艂o zwr贸ci膰...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰 Babe
P贸l roku temu mia艂am operacj臋 usuwania perlaka w klinice we Wroc艂awiu. Operowa艂 mnie dr Fr膮czek. Jest on 艣wietnym specjalist膮. Powiedzia艂, 偶e perlak by艂 tak rozleg艂y, 偶e zapewne wr贸ci. Po sko艅czeniu antybiotyku, ju偶 bez konsultacji z laryngologiem, za偶ywa艂am przez miesi膮c zio艂owe antybiotyki oparte na recepturze chi艅skiej, produkowane obecnie w Czechach. Obecnie, gdy w moich drogach oddechowych zaczyna si臋 jaka艣 infekcja, wracam do tego zio艂owego antybiotyku. I on mi pomaga. Ucho wygoi艂o si臋, jak dot膮d nie mam z nim 偶adnych problem贸w (w czasie operacji wyci臋to mi 2 i p贸艂 kosteczki s艂uchowej, wiec kiepsko na nie s艂ysz臋). Antybiotyk zio艂owy przepisa艂 mi lekarz, kt贸ry leczy r贸wnie偶 zio艂ami.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Tak dla poczytani, mo偶e kogo艣 zaciekawi, bo mnie zainteresowa艂o: Wszystkie dolegliwo艣ci cia艂a fizycznego,, s膮 skutkiem braku harmonii cia艂 subtelnych. Je艣li cz臋sto opanowuje cz艂owieka nienawi艣膰, smutek, 偶al, zazdro艣膰 i inne negatywne my艣li, uczucia, czy emocje, to za ka偶dym razem, coraz bardziej niszczy swoje cia艂a subtelne. Po pewnym czasie te zanieczyszczone energie, znajduj膮ce si臋 w cia艂ach subtelnych, schodz膮 na cia艂o fizyczne, poprzez r贸偶ne dolegliwo艣ci. Nieprawid艂owe dzia艂ania, my艣li, negatywne emocje i uczucia, powoduj膮 dolegliwo艣ci i tylko sam cz艂owiek jest za nie odpowiedzialny. Du偶a r贸偶norodno艣膰 dolegliwo艣ci, spowodowana jest przez r贸偶ne przyczyny, jakie cz艂owiek wywo艂a. Inne dolegliwo艣ci odczuwa kiedy, nie mo偶e komu艣 wybaczy膰, inne kiedy jest ci膮gle pe艂ni zazdro艣ci, a jeszcze inne kiedy na przyk艂ad. 藕le si臋 od偶ywia. Najistotniejsze w tym wszystkim jest to, 偶e to sam cz艂owiek tworzy je sobie i sam jest za nie odpowiedzialny. R贸wnie偶 i sam mo偶e si臋 ich skutecznie pozby膰. Powinien to jednak chcie膰 zrobi膰 sam. Nie jest to proste, ale do wykonania. Zaczerpni臋te z bloga: http://przygoda-z-duchowoscia.blog.pl/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ZONIA82
Witam. Czy kto艣 z forumowicz贸w mia艂 mo偶e operacj臋 usuni臋cia perlaka w Szpitalu Czerniakowskim. Jakie macie opinie gdy偶 czeka mnie tam operacja.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Witam, jestem osob膮 niepe艂nosprawn膮 ruchowo. Poruszam si臋 na w贸zku ale pojawi艂a si臋 szansa na to abym mog艂a samodzielnie chodzi膰 a bynajmniej o kuli. Jakby si臋 to uda艂o to by艂abym bardzo szcz臋艣liwa. W zwi膮zku z tym prosz臋 Pa艅stwa o pomoc w uzbieraniu pieni臋dzy na innowacyjne leczenie mojego schorowanego kr臋gos艂upa. Posiadam subkonto w fundacji i mo偶na mi pom贸c wysy艂aj膮c sms-a na numer 75165 o tre艣ci POMOC 4501. Koniecznie trzeba poda膰 m贸j numer bo inaczej pieni膮dze do mnie nie trafi膮. Koszt sms-a 6,15 brutto. Ponadto zbieram wszelk膮 makulatur臋 (ksi膮偶ki, gazety, zapisane kartki, wydrukowane w zak艂adach pracy ). Je艣li kto艣 posiada co艣 na zbyciu ch臋tnie przyjm臋. Mo偶na wys艂a膰 poczt膮 lub kurierem na sw贸j koszt po wcze艣niejszym uzgodnieniu. Pozdrawiam Marta

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
jesli masz problem z uchem, zapalenie i tak dlaej nie czekaj az samo sie wyleczy. po prostu idz do www.pco-poznan.pl/ to Ci pomoga na pewno.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Tak dla poczytania, mo偶e kogo艣 zaciekawi, bo mnie zainteresowa艂o: Wszystkie dolegliwo艣ci cia艂a fizycznego, s膮 skutkiem braku harmonii cia艂 subtelnych. Je艣li cz臋sto opanowuje cz艂owieka nienawi艣膰, smutek, 偶al, zazdro艣膰 i inne negatywne my艣li, uczucia, czy emocje, to za ka偶dym razem, coraz bardziej niszczy swoje cia艂a subtelne. Po pewnym czasie te zanieczyszczone energie, znajduj膮ce si臋 w cia艂ach subtelnych, schodz膮 na cia艂o fizyczne, poprzez r贸偶ne dolegliwo艣ci. Nieprawid艂owe dzia艂ania, my艣li, negatywne emocje i uczucia, powoduj膮 dolegliwo艣ci i tylko sam cz艂owiek jest za nie odpowiedzialny. Du偶a r贸偶norodno艣膰 dolegliwo艣ci, spowodowana jest przez r贸偶ne przyczyny, jakie cz艂owiek wywo艂a. Inne dolegliwo艣ci odczuwa kiedy, nie mo偶e komu艣 wybaczy膰, inne kiedy jest ci膮gle pe艂ni zazdro艣ci, a jeszcze inne kiedy na przyk艂ad. 藕le si臋 od偶ywia. Najistotniejsze w tym wszystkim jest to, 偶e to sam cz艂owiek tworzy je sobie i sam jest za nie odpowiedzialny. R贸wnie偶 i sam mo偶e si臋 ich skutecznie pozby膰. Powinien to jednak chcie膰 zrobi膰 sam. Nie jest to proste, ale do wykonania. Je艣li ma dolegliwo艣ci ma艂e dziecko, oznacza to 偶e rodzic powinien popracowa膰 nad sob膮. Zaczerpni臋te z bloga: http://przygoda-z-duchowoscia.blog.pl/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zzsdww
My艣la艂em, 偶e chor贸b zatok nie da si臋 do ko艅ca zaleczy膰. Pan Piotr Sawicki w centrum medycznym Remedium (ul. Gda艅ska 80a) przekona艂 mnie jednak do profesjonalnej terapii, kt贸ra okaza艂a si臋 pe艂nym sukcesem. Jestem wdzi臋czny za merytoryczne wsparcie, no i rekomenduj臋 go przy okazji.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zerttt
Ja musia艂am bardzo pilnie mie膰 przeprowadzon膮 biopsj臋 jamy ustnej. Za oko艂o 50 z艂otych mo偶na zrobi膰 j膮 u Piotra Sawickiego. Ma do艣wiadczenie w diagnostyce nowotwor贸w jamy ustnej, rozumie prowadzenie najpowa偶niejszych przypadk贸w. Akurat moja rodzina ma genetyczne uwarunkowania do tego typu schorze艅, no i ten laryngolog, kt贸rego wskaza艂am od dawna nam pomaga i wed艂ug do艣wiadczenia bliskich jest najlepszy, dlatego polecam z czystym sumieniem.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰 Alex
M贸j syn jest po 4 operacjach usuni臋cia zmian perlakowych wykonanych w kajetanach. Ostatnia operacja odby艂a si臋 pod koniec 2012 roku, od tej pory nas olano. Szukam pomocy w o艣rodkach na 艣l膮sku bo stan ucha jest fatalny. Przeszczep b艂ony b臋benkowej si臋 niestety nie przyj膮艂 wiec ucho jest otwarte i kropla wody nie mo偶e si臋 dosta膰 do ucha. Wysieki z ucha s膮 r贸偶ne - od tych wodnistych przez ropne nieprzyjemnie pachn膮ce a偶 po te krwiste - pojawiaj膮 si臋 obecnie co miesi膮c i trwaja po kilka dni, leczone sa z regu艂y cetraxalem w po艂膮czeniu z antybiotykiem. Od 2 miesi臋cy syn ma sta艂y krwisty wysiek z ucha kt贸ry nie znika. Na nic antybiotyki, nie pomaga ju偶 certaxal, teraz dosta艂 krople robione na bazie wody utlenionej, kt贸re maj膮 wyp艂uka膰 z ucha wszystkie niepotrzebne dziadostwa. Po nich te偶 zero poprawy. Mamy wyznaczony termin tomografii w chorzowie na pocz膮tek sierpnia - zmiany s膮 ju偶 bardzo rozlegle i skierowanie by艂o na cito-mo偶e uda si臋 i kolejna operacja b臋dzie szybciej i ju偶 mo偶e na 艣l膮sku (chocia偶 wszyscy lekarze m贸wi膮 ze oni nie chc膮 operowa膰 po warszawskich kajetanach a z Kajetan zero odzewu). G艂ow膮 pr贸buje rozbi膰 mur bo chcia艂abym przenie艣膰 leczenie m艂odego na 艢l膮sk. A je艣li chodzi o zmiany, wznowy perlaka syn jest skrajnym przypadkiem u kt贸rego wznowa perlaka przechodzi masakrycznie. Je艣li macie jakie艣 porady i sugestie co dalej mam czyni膰 prosi艂abym o kontakt. Alex

Udost臋pnij ten post

" (chocia偶 wszyscy lekarze m贸wi膮 ze oni nie chc膮 operowa膰 po warszawskich kajetanach a z Kajetan zero odzewu) " ; dla mnie to jest pieprzenie 3 po 3 ! By膰 mo偶e przypadek Twojego dziecka jest powa偶ny i boj膮 si臋/nie chc膮 si臋 podj膮膰 leczenia. Na temat Kajetan nie b臋d臋 nawet strz臋pi膰 klawiatury. Pr贸buj mo偶e w Poznaniu. ps.mnie, na uporczywe wycieki bardzo pomog艂y krople z kwasem borowym/bornym i z tego co s艂ysz臋 specjali艣ci dosy膰 cz臋sto go stosuj膮 w rozcie艅czeniu z wod膮 utlenion膮. Krople s膮 robione na recept臋 . Pozdrawiam i powodzenia!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Tyle 偶e kwas borny + woda utleniona to do艣膰 agresywne leczenie ... dzi艣 si臋 jej raczej unika ( ew. osuszenie ucha przed zabiegiem radykalnym ). Taak .. Klinika prof. Szyftera jest dobr膮 alternatyw膮 dla Kajetan

Udost臋pnij ten post

Lepiej by膰 "agresywnym" przez 5 dni i wysuszy膰 ucho ni偶 doopowato leczy膰 przez rok r贸偶nistymi kroplami i antybiotykami, kt贸re de facto wyniszczaj膮 jelita itd. Decyzj臋 o leczeniu kwasem bornym zawsze podejmuje specjalista i to on ocenia czy warto.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Tak to jest jak "lekarze" nie robi膮 prawid艂owej diagnostyki ... sama to wiesz, zreszt膮 i ja te偶. Przy wyciekach zw艂aszcza ropnych - posiew to podstawa. A na osuszanie uszu s膮 dzi艣 lepsze 艣rodki ni偶 kwas borny. Aaa U mnie przetoka b艂臋dnika od 2005 i zastanawiam si臋 czy operowa膰...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
jest jeszcze biostymina przepisala mi lekarka jak mialam wycieki i krople z antybiotykiem,i ucho sie zasuszylo.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mama 78
do go艣膰 Alex! ja mam podobny problem z dzieckiem, m贸j syn jest juz po 7 zabiegach usuni臋cia perlaka z ucha w Kajetanach, te偶 obecnie ma prawie co miesi膮c wyciek z ucha lewego i ostatnio pojawi艂 si臋 krwisty wyciek z ucha prawego z drenem , na to akurat pomaga nam Cetraxal, my jed偶dzimy z ma艂ym do Katowic na ul.Nasypow膮 do Medincusa 艢l膮skie Centrum S艂uchu i Mowy , prywatnie do dr. Urban, pani doktor zawsze te uszka oczy艣ci i za艂o偶y opatrunki , a kiedy syn potrzebuje zabieg w narkozie ( 艣rednio 1 raz w roku uszy oczyszczaj膮 kiedy ju偶 nagromadzi si臋 r贸偶nego syfu albo dren jest niedro偶ny)wypisuje nam skierowanie na zabieg do Kajetan i pisze pilne!! wtedy nie czekamy d艂ugo ,

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Koniareczka
Witajcie, mam bardzo wa偶ne pytanie, ale troch臋 od innej strony. Czy kto艣 m贸g艂by mi napisa膰, jak wygl膮da fizycznie 偶ycie po takiej operacji. Jestem bardzo czynna sportowo. Uprawiam jazd臋 konn膮 (skoki) i crossfit. Czy po operacji perlaka jestem skazana na 偶ycie bez sportu wyczynowego ( zawroty g艂owy, b贸l i inne)?? Czy kto艣 z Was uprawia czynnie sport wyczynowy i moze co艣 na ten temat napisa膰? Ze strachu juz dwa razy odwo艂ywa艂am operacj臋. Ucho mam suche nic si臋 w nim od roku nie dzieje, nic nie boli, ale staram si臋 dbac aby nie zmok艂o. Lekarze zadziwieni, ze w miar臋 dobrze s艂ysz臋, ale d艂uba膰 i tak chc膮, bo s膮 ubytki w kosteczkach s艂uchowych....b艂agam mam teraz termin na listopad...napiszcie jak to u Was wygl膮da

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 koniareczka
Halo czy kto艣 tu jeszcze zagl膮da?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Katharina__
Hej. Napisz臋 tak kr贸tko, bo po wszystkich przej艣ciach mojej c贸rki,nie mam ju偶 si艂 opisywa膰 jej historii... :( Kieszonki retrakcyjne - znacie mo偶e przypadki / mo偶e Wasze/ na powiedzmy samowyleczenie - cofni臋cie si臋 zmian? :(

Udost臋pnij ten post