Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość problemowy gosc

Brak wechu - nie czuje zapachu - kto leczyl i jak?

Polecane posty

Gość węch
grafia - ja mam podobny problem: czasem czuje zapachy czasem nie, ale to ze np placzesz przy cebuli nie ma z tym nic wspolnego. poza tym gdy jest jakis zapach a ja go nie czuje to i tak moze sie on przedostac przez nos i dostac do gardla np. wtedy moge go poczuc jezykiem. moze ty tez tak masz? moze to wywoluje u ciebie te odruchy? jeszcze nie bylam z tym u lekarza ale zamierzam pojsc. mam paru lekarzy w rodzinie i niektorzy mowia ze jesli nie jest to problem neurologiczny to moze da sie to wyleczyc ja tez kiedys wstydzilam sie mowic ze nie mam wechu, bo ludzie sie smiali. ale w koncu przestalam klamac i mowilam o moim zaburzeniu wechu i wtedy potraktowali to powaznie. wiec nie ma sie co wstydzic :)

Gość kurczaczek_2007
Cześć. Od zawsze miałam bardzo dobry węch i smak. Rodzina się śmiała ze ma psa policyjnego w domu bo każdy "nieproszony" zapach czułam z daleka. Mniej więcej od miesiąca wszystko co jem i piję jest bez smaku. Jedyne co czuję to czy potrawa jest słona słodka kwaśna czy gorzka. Nic poza tym. Dodatkowo od kilku dni czuję dziwny wkurzający trudny do opisania zapach. Czasami ten zapach przechodzi w smak i np jak coś jem to potrawa ma i smak i zapach jednakowy. W domu wietrzę a wszędzie czuję ten zapach, nawet guma do żucia ma smak tego "smrodu". Przez tą przypadłość nie mogę gotować obiadów a jak mam wątpliwości co do świeżości produktu to nie jestem w stanie tego "zbadać". Zauważyłam ze nawet jak kupię coś w sklepie zapakowanego hermetycznie i otworzę to np. w aucie to "pachnie" tym smrodem który mnie prześladuje wszędzie. Może ktoś z Was mi podpowie skąd to się mogło wziąć i jak się tego pozbyć Chcę znów zjeść maliny czy truskawki i czuć ich zapach i smak. HELP !!! :) Ps. Czy ubytki w zębach i rana w nosie mogą powodować takie anomalie ?

Gość To okropne
nie odczuwać zapachów. U mnie zaczęło się prawie 20 lat temu. Miałam wtedy grypę po której moje ulubione perfumy zaczęły śmierdzieć. Pamiętam, że dałam je znajomej, nie mogłam znieść ich woni... Ciągle zmieniałam kosmetyki, balsamy do ciała... Szukałam kosmetyków naturalnych,nie zawierających substancji zapachowych. Czasem zapędzam się do perfumerii z nadzieją,że poczuję miły zapach...niestety...wszystko śmierdzi. Ostatnio przyjmowałam intensywnie magnez z witaminą B. Po jakimś czasie musiałam przerwać zażywanie, zapach witaminy, wydobywający się z mojego ciała, był nie do wytrzymania! Muszę się zebrać i porobić jakieś badania, tylko czy to coś da, jakoś nie wierzę w naszych medyków. A tak bym chciała poczuć zapach jaśminu...

Gość klaudia_a
Mam 14 lat i odkąd tylko pamiętam nie mam węchu.. nic nie czuje ;( nie wiem jaki jest tego powód. byłam kiedyś u laryngologa .. przepisał jakieś leki i psikanie do nosa.. ale cóż , skoro nic nie pomogło :( chciałabym odzyskać węch.. ale nie wiem jak to zrobić. boje się że w ogóle już nic nie będę nigdy czuła. czego nie chcę.. za 2 tygodnie idę z mamą ponownie do laryngologa.. boje się tego co mogę usłyszeć ;d

Gość gość
Minuta szukania i mam nazwę leku o którym wspomniała jedna z piszących : teofilina kopalniawiedzy.pl/powonienie-wech-nos-teofilina,7970 Sam też mam problem ze zmysłem powonienia - odczuwam znaczący spadek możliwości rozpoznawania zapachów przez mój nos.Czuć czuje ale z bardzo bliskiej odległości od źródła zapachu

Gość nos
Straciłem węch.Wszystko pachniało mi pomarańczą i tak od roku.Byłem u laryngologa przepisał mi kropelki do nosa,2xdziennie po dwa psiki do dziurki.Lek AVAMYS.Pomału odzyskuję węch.Pozdrawiam.

Gość mimo
Ja mam podobny problem, ale z innego powodu. Nie czuję zapachów, dlatego że mam problemy z oddychaniem, a dokładnie z wdechem. Mam napięte mięśnie międzyżebrowe albo przez wadę kręgosłupa albo przez stresy i mogę robić tylko wydech. Wcześniej latałam po badaniach na zatoki i nic to nie dało. aczkolwiek jak na siłę próbuję wciągnąć powietrze to czuję zapach, szkoda tylko, że tak słabo;/

Gość gość
Witam. Ja również zmagam się z tym samym problemem czyli brakiem powonienia:( myślę,że u mnie to nastąpiło po przeziębieniu ,a potem nie wyleczonej grypie...dwóch laryngologów już zaliczyłam...jeden faszerował antybiotykami drugi krople do nosa,zdjęcie rtg ,a potem tomografię komputerową zlecił.Wyszło przewlekłe zapalenie zatok i małe polipy.Nie wiem czy to z tego powodu mam brak węchu...lekarz twierdzi,że polipy sa za małe na usunięcie,a zresztą jak czytałam to i tak za wiele nie da. teraz dostałam krople do nosa Dymista,Zyx i fluimusil...dymista to steryd-nie wiem czy brać?już trace nadzieję na odzyskan ie węchu:(:(

ja miałam 3-4 miesiace bez węchu na wiosnę - alergia :( inni sie cieszą wiosną, a ja kicham prycham i nic mi nie smakuje, bo węchu nie ma sytuacja się poprawiła jak zaczęłam aplikować lek "dymista" (apteka warszawa zainteresowała się moim problemem i poradzili mi iść do alergoroga). lek zajebisty, tylko szkoda, że taki drogi http://aptekagold.pl/dymista-aeroz-x-23g.html ciężko czasem wysupłać mi tyle hajsu, a i tak to najmniej w wawie :(

Gość gość
zdecydowanie polecam zrobienie tomografii zatok albo nawet głowy. sprawdzenie czy nie ma stanów zapalnych, wydzieliny, uszkodzeń oraz zmian guzowych. potem należy wybrać się do dobrego lekarza diagnostyka, który potrafi łączyć fakty.

Gość gośćjustyna
Kochani mam coś dla was pomogła koleżance która od13 lat nie miała węchu teraz sama pomaga ludziom jestem partnerem firmy która w swojej ofercie ma aloes 90% aloesu w żelu naturalne odzyskała węch po 3 dniach dzwońcie a udzielenia informacji

Gość gośćjustyna
Tel 665251507 leczymy łuszczyca gojenie ran

Gość gość andzik
Mam ponad 30 lat i nie pamietam zebym kiedy kolwiek czula jakis zapach nikt nigdy sie tym nie zainteresowal (rodzice) bo mozna z tym zyc

Gość gość
U mnie lekarze zrobili badanie tomografi komputerowej i wykryto ze opuszka węchowa nie pracuje od urodzenia dlatego nie czuje zapachow. Badanie to bylo okolo 7lat temu i wtedy lekarze stwierdzili ze nie da sie z tym nic zrobic. Ale nauka idzie do przodu i moze po takim czasie cos udalo sie nowego odkryc moze ktos mial rowniez problem z opuszka.?

Gość gośćJustyna
Masz problem z brakiem węchu koleżanka odzyskała węch po 10 latach zadzwoń 665251507 masz pytania

Gość jowital

Zacznijcie sie dobrze odzywiac plus suplementacja m.in. cynkiem. Pozdrawiam

Gość Leon

Ja nigdy nie czułem zapachów,nie wiem jak to jest jeść i czuć jakiś zapach potraw .Nie wiem ile tracę w życiu bez zapachów bo nie wiem co to znaczy-zapach czegoś tam. Ale myślę że wszystko ma inny smak z zapachem. No i tego nigdy się nie dowiem.

Gość Leon

Ja też nigdy nie czułem zapachów,nie wiem jak to jest jeść i czuć jakiś zapach potraw .Nie wiem ile tracę w życiu bez zapachów bo nie wiem co to znaczy-zapach czegoś tam. Ale myślę że wszystko ma inny smak z zapachem. No i tego nigdy się nie dowiem.