Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość drugoklasistka

pisze prace maturalne, potrzebuje wsparcia

Polecane posty

Gość drugoklasistka

nie przelewa sie, wiec postanowilam dorobic piszac prace maturalne. zblizaja sie swieta, chcialabym kupic dziadkom cisnieniomierze. jestem w II kl lo. mam 4 tematy. nie prosze o wyreczenie, tylko o sprawdzenie dobranych przeze mnie lektur, bo nie wszystko jeszcze czytalam. zrodla i sens buntu bohaterow lit.: antygona, konrad wallenrod, dziady3, pan tadeusz, kordian, nad niemnem, moralnosc pani dulskiej lekarz jako bohater lit.: ludzie bezdomni, dzuma, lalka, zdazyc przed panem bogiem, bajka krasickiego- doktor i zdrowie rozne ujecia motywu milosci: romeo i julia, romantycznosc, cierpienia mlodego wertera, pan tadeusz, lalka, zbrodnia i kara, sluby panienskie. nad 4 jeszcze pracuje. serdecznie dziekuje za uwage i wszelakie sugestie.

Gość drugoklasistka
halo?

Gość polinistka..
Dobór lektur ok. Pytanie tylko, czy nie za dużo. Pamiętaj, że lepiej mniej a dokładniej niż więcej a pobieżnie.

Gość drugoklasistka
a ktore wyrzucic? bo napisalam takie zgrabne plany wypowiedzi, wszystko tworzy logiczna calosc, a to milosc nieodwzajemniona, a to spelniona, a to przezwyciezajaca nawet smierc itd w innych przypadkach. mam swiadomosc, ze mozna cos ujac, ale to juz pozostawie moze ewentualnej korekcie polonistek moich klientek, chyba, ze cos zasugerujesz polonistko.

Gość mamaminusa
w pierwszym wywalila bym moralność pani duńskiej napewno i nad niemnem, zgadzam się z przedmówczynią że lepiej mniej. Też jestem polonistką.

Gość mamaminusa
w drugim lalke i bajke krasickiego, bo może już się ocierać o infantylność, ale to tylko moje zdanie

Gość mamaminusa
w ostatnim też za wiele, chyba bym wywaliła romea i julie, bo obcykane że tak powiem za bardzo, pana tadeusza też...

Gość mamaminusa
a tak wogóle gratuluje, jesteś bardzo ambitna.

Gość w ostatnim
w ostatnim bym zmieniła romeo i julie na tristiana i izolde

Gość mamaminusa
co do tematu lekarza oczywiście ludzie bezdomni się nasuwają na plan pierwszy i to oczywiste ze się posłużyłaś tą pozycją, natomiast brawo brawo za zdążyć przed panem bogiem.

Gość w ostatnim
i dołożyłabym do motywu miłosci tez miłosć rodzicelską z jakiś utworów nie patrzyła na miłosc tylko pod kontem miłosci jako miłosc...

Gość drugoklasistka
to mi zostana tylko 3 lektury, chcialam ta bajke bo lekka (6 wersow), no i w lalce o tym doktorze szumanie, odradzasz?

Gość w ostatnim
lalke co do lekarza bym odłożyła zaraz coś mi ejszcze chodzi po głowie ale musze sprawdzić ..

Gość drugoklasistka
rodzicielska.. to moze treny kochanowskiego? cos mi sie kojarzy z ta ukochana coreczka, ale nei wiem, musze jeszcze raz jutro zawitac w czytelni i przewertowac slowniki, myslalam jeszcze nad miloscia do ojczyzny, bo chyba o takie rozne ujecia chodzi, prawda?

Gość polinistka..
Ja bym je zostawiła wszystkie, tylko zrobiła z nich różny użytek. Możesz je np wymienić we wstępie, że są różne rodzaje miłości/przyczyny buntu, tu takie i tam takie. W rozwinięciu skup się jednak na tekstach wybranych, ew np może przywołać Antygonę jako kontekst na zasadzie: archetypem bohatera osamotnionej jednostki buntującej się przeciwko władzy politycznej gwałcącej prawa ludzkie jest Antygona Sofoklesa. Ten typ bohatera podejmie i przeformułuje literatura romantyczna - tu Konrad jeden i drugi, z tym że tu znowu wspomniałabym tylko o jednym jako kontekście dla drugiego, a o tym drugim więcej.

Gość mamaminusa
w lalce ten wątek wydaje mi się mało wyrazisty. Co do bajki to możesz brać, jest krótka i jak to bajka morał i przesłanie ma wyraziste. Ale lalka średnio mi się podoba. Wydaje mi się ze lepiej zrobić dogłębną analize mniejszej ilości lektur. Przynajmniej tak mnie na studiach uczono:)

Gość w ostatnim
jak mi podasz swojego emaila moge ci trochę materiału wysłać , mam wszystko w kompie , zdawałam maturę co prawda ponad 8 lat temu ale dzieła literackie chyba sie nie zaktualizowały...

Gość drugoklasistka
no wlasnie mi tez sie te wszystkie dziady, pan tadeusz i romeo and julia wydaja przewalkowane, ale boje sie, ze pozniej ktos moze im zarzucic, ze podstaw nie umiescily...

Gość mamaminusa
no z miłością właśnie o takie różne ujęcia chodzi:) jak to zgrabnie napisałas. Kochanowski az sie prosi to fakt:)a do ojczyzny to napewno cały romantyzm przeweruj:) jeszcze wiersz może biała magia co do miłości kobiety i mężczyzny.

Gość w ostatnim
miłosć rodzicelska, miłosć do ojczyzny (cały romantyzm, literaturea wojenna , miedzywojenna, pozytywizm)

Gość drugoklasistka
moge podac maila, jesli bedziesz tak mila i mi pomozesz tymi materialami, bede ogromnie rada. mail: mojemojemoje@op.pl

Gość w ostatnim
co do lekarza możesz wykorzystać jeszcze Dzume i Dr Bernard Rieux

Gość drugoklasistka
dziekuje za sugestie, ale dzume mam naturalnie, przeoczylas zapewne :)

Gość drugoklasistka
to uporzadkowalam i mam tak: MILOSC- tristian i izolda romantycznosc cierpienia mlodego wertera lalka zbrodnia i kara sluby panienskie ktorys tren kochanowskiego dalabym tu kordiana, ale czy to pasuje do milosci do ojczyzny? i znow mi sie duzo zrobilo :) LEKARZ ludzie bezdomni zdazyc przed panem bogiem dzuma doktor i zdrowie- bajka BUNT antygona wallenrod dziady3 pan tadeusz kordian

Gość w ostatnim
a faktycznie jakoś mi umknęło bo ten bydlowata nesotrada mi się wiesza

autorko, a są określone epoki z ktorych masz brać lektury?? bo jakby co, to ja mogę pomóc głównie jeśli o pierwszy temat chodzi.

Gość w ostatnim
bunt bym trochę rozszerzyła na więcej epok bo ograniczyłaś się do wlasciwie romantyzmu i antyku

Gość drugoklasistka
bo ja tez tak napisalam w jednej masie, mozna sie pogubic. z ta miloscia cos bym jeszcze odrzucila albo zmienila, ale juz nie wiem sama, wszystkiego mi szkoda :) i pisze jeszcze temat o cierpieniu, ale to banaly, chyba sobie poradze :)

Gość drugoklasistka
wlasnie nie mam ograniczenia epokowego

Gość w ostatnim
odbierz pocztę... miłość hmm nie wiem czy dałaś treny i możee coś z Biblii to zawsze dobrze wyglaa...