Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość drugoklasistka

pisze prace maturalne, potrzebuje wsparcia

Polecane posty

Gość w ostatnim
i miłosć do ojczyzny z epoki polski - pozytywizm i cos wojennego, albo między wojennego to tez by pasowało

Gość drugoklasistka
jezeli ktos sluzy materialami ktore moglyby pomoc i nie widzi przeszkod, prosze wysylac na maila. podalam wyzej, za wszelkie sugestie i chec pomocy serdecznie dziekuje :) a z buntem masz racje, mysle nad tym, moze cos z wojennej?

Gość w ostatnim
a z lekarzy jeszcze Siłaczkę żeromskiego

Gość hmmmmmmmmmmmmmmmkkkkk
moralność pani duńskiej\"... a kto to pani DUŃSKA

Gość w ostatnim
Bunt Średnioweicze :rozmowa mistrza polikrpa ze smiercia - bunt przeciw smierci, potem nastepna epokoa Treny Kochanowskiego - bunt przeciwkowi losowi, bogu, bunt romantycznych bohaterów - nie -boska komedia, Konrad Wallenrod, nunt - Zbrodnia i Kara Raskolnikow bunt przeciwko zasadom panujacym na świecie, Młoda Polska Hymny Kasprowicza- bunt przeciwko Bogu,

Gość drugoklasistka
w ostatnim- dziekuje serdecznie, duzo materialow, zapewne mi nie raz posluza, nie tylko teraz ale i w calej mojej licealnej karierze, ogromny buziak w Twoja strone 😘

mialam swój temat o buncie (maturę miłam w tym roku) i moje lektury (ktore komisja zresztą chwaliła) to: d. masłowska wojna polsko-ruska pod flagą .... inny świat grudzinskiego j steinbeck powrót do edenu antoni libera ,,madame'' ale to bylo te w odniesieniu do kontestacji i zniechęcenia, ale tym się nie przejmuj:) w każdym razie spr w necie te lektury mogą się przydać:)

Gość w ostatnim
nie ma za co ciesze sie ze komuś się jeszcze to przyda

Gość w ostatnim
bunt znajdziesz jeszcze na pewno w mitologii, w Blibli

Gość drugoklasistka
kciukiem, ja mysle, ze ciut za ciezkie, ambitne, oryginalne podejscie i bardzo nowatorskie, ale dziewczyny, dla ktorych pisze, prosily o cos "lekkiego i znanego", bo czytanie nie jest ich pasja, i gdy ja im zarzuce taki katalog, na pewno nie zaakceptuja. choc osobiscie doceniam checi :)

Gość drugoklasistka
przewrocilas moj bunt do gory nogami " w ostatnim", ale tak zgrabnie przebrnelas przez te epoki, ze wybieram Twoj wariant i nanosze czym predzej poprawki :)

Gość w ostatnim
to tylko sugestia... ale tak bym to ujęła bunt przeciwko zasadom, bogu ... i tka dalej i tak dalej .. bunt jako szerokie pojęcie na wiele aspektów...

Gość w ostatnim
jeszce mi chodzą po głowie jedna z moich ulubionych książek do buntu Kamienie na Szaniec

Gość w ostatnim
z mitologii to możesz wziąśc Prometusza, albo dedal i Ikar..

Gość drugoklasistka
wiem, balam sie troche, ze sobie nie poradze, bo jak pisalam wczesniej nie czytalam wszystkich lektur, ale z wasza pomoca cos sensownego mysle nadziergam :) a pomozesz mi jeszcze, prosze, z ta miloscia? bo tez mi to wszystko wydaje sie takie ciezkie i niespojne troche...

Gość w ostatnim
Jeszcze Cezary Baryka z przedwiośnia też

Gość w ostatnim
zaraz zerknę co napisałaś i pomogę chwila

Gość drugoklasistka
chcialam kamienie na szaniec, pytalam nawet o rade pani w czytelni, ale ona mi odradzila, bo to jej zdaniem poboczny watek. a ja czytalam z zapartym tchem o tez przez chwile o tym myslalam...

autorko masłowska jest teraz bardzo modna:P wszyscy ją czytaja:) poza tym powieść steinbeck'a może cięzko brzmi, ale czyta sie to jak harry'ego potter'a:) jeśli ossoby, kktórym piszesz nie chcą ksiązekczytać, a jedynie streszczenie, to polecam! steinebeck'a przczytałam, maslowskiej nie, problemu nie było, zdalam maturę świetnie.

do tego buntu dodalabym jeszcze Cierpienia młodego Wertera w koncu to bohater werteryczny, ktory w specyficzny sposob wyraża bunt wobec swiata.

Gość w ostatnim
Miłość więc tak Tristian i Izolda Mit o Orfeuszu i Erudyce Treny Giaur Dziady Biblia - Pieśn nad Pieśniami Sonety do Laury Petrarki Cierpienia Młodego Wertera Balladyna Lalka Noce i Dnie Mistrz i Małgorzata

Gość w ostatnim
Pieśn o Rolandzie - ze średniowiecza jeszcze Ludzie Bezdomni Chłopi poezja baczyńskiego

Gość w ostatnim
Granica Nałkowskiej

Gość drugoklasistka
rozumiem, ze mam wybrac cos z tego? bo chyba nie wszystko :D

Gość w ostatnim
pisz o rodzajach miłosci i popieraj to przykładami dzieł - miłosc dwóch osób, miłosc do boga, miłosc do ojczyzny, miłosc rodzicielska ...

Gość drugoklasistka
ale chyba ogranicze sie do 6-7 utworow, choc temat niezwykle rozlegly i o milosci to, wiadomo, moznaby bez konca, prawda? :)

Gość drugoklasistka
mam swiadomosc, ze juz troche naginam z kredytem uprzejmosci wobec mnie, ale skoro mam okazje do fachowej porady, moge jeszcze rzucic, co mam o cierpieniu i liczyc na ewentualne poprawki?

Gość w ostatnim
jasne pokaz , postaram się pomóc

Gość w ostatnim
myślę że nie ilosć się liczy utworów ale żebys opisała wszystkei aspekty i formy tych wyrazów motywów ze sie tak wyraze , ze jak bunt to przeciwko czemu np. nie wiem bogu, smierci , zasadom i tak dalej tak jak i o milsoci, bedzie spojnie i nie pominiesz niczego, wtedy ilosc dzieł juz nie bedzie miałą takiego znaczenia , jak wyrazisz rózne aspekty

nie bierz tyle, to obciązenie dla tych co mają maturę zdawać. min to 3 utwory. chyba, że to wiersze, to więcej. ale jeśli są to powieści itp to wystarczą 3, ale dobrze rozwinięte.