Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość No dlaczego co

DLACZEGO NIE CHODZICIE DO KOSCIOLA?

Polecane posty

Gość No dlaczego co
Chodzenie do kosciola to nakaz ktory dostalismy jako dzieci. Jak sie urodzilismy nie mielismy prawa wybierac poznawac religie ona zostala nam z gory narzucona. Kosciol dla mnie jako tako nie istnieje nie lubie tam chodzic ten przepych, bajki na kazaniu.

Gość No dlaczego co
BIALA ZLOSNICA gdybym ja miala takiego ks to tez bym podejrzewam chodzila ale poczytaj poczatek watku co sie u mnie na parafi dzieje paranoja

Gość No dlaczego co
Wytlumaczcie mi jedno ludzie jak KSIADZ MOGL WYRZUCIC Z KONFENSJONALU OSOBE UPOSLEDZONA ktora mowila troche glosniej. JAK!? Czyli i kosciol odrzuca uposledzonych! A BOG mowi inaczej a co robi kosciol?

Gość mam podobnie...
ktos napisal ...Księża są ustanowieni przez Boga ... mysle, ze nie przez Boga, lecz przez ludzi ksiaza sa jednak potrzebni by istnial kosciol wiem, ze to tylko ludzie i nie skupiam sie na ich bledach gdybym tak robila to nie chodzilabym do kosciola widze tylko, ze tak samo bladza jak kazdy inny czlowiek a powinni byc lepsi chocby z tytulu swego powolania ...

Gość No dlaczego co
Rozumiem ze ksiadz to tylko czlowiek no ale on powinnien bardziej starac sie niz przecietny kowalski. Wkoncu to ksiadz. On ma byc dla ludzi i pomoagac ludziom a nie raz mowi tu tylko modlitwa bede sie za ciebie modlil i z Bogiem.

Gość A dlatego że
Po pierwsze kościół to organizacja przestępcza. Jeśli popatrzeć na tą instytucję z perspektywy historycznej, można szybko dojść do wniosku, że gdyby jakaś inna organizacja robiła to co kościół jej przywódcy i członkowie zostaliby już dawno skazani a sama struktura zostałaby zdelegalizowana. Po drugie porównanie bibli z kontekstem historycznym wczesnych religii pogańskich daje bardzo do myślenia i świadczy o tym że katolicyzm wyewoulował z pogaństwa a nie powstał jako nowa religia oparta na faktach i przesłaniach merytorycznych. Po trzecie z jakiej racji facet w kiecce, który przeczy naturze człowieka i nie zna prawdziwego życia ma mi wskazywać drogę działania. Po czwarte nie wierzę w bajki. To takie najważniejsze powody dla których nie chodziłąm do kościoła i się tam nie wybieram. Mam zdecydowanie ciekawsze zajęcia i nie lubię marnować czasu.

Gość bambulka
Etyka i polityka katolicka Kościół występując w roli „reprezentanta Boga Zbawiciela" działa przede wszystkim w sferze intymnej jednostki, próbując wywierać jak największy wpływ na jej wolny wybór oraz ograniczając do minimum jej wolność osobistą. Nie przywiązuje natomiast żadnej wagi do tego, jaką rolę jednostka powinna odgrywać w społeczeństwie demokratycznym. W spowiedziach jakie zebrał Guerri ta sprzeczność jest bardzo widoczna. „Etyka katolicka" nie uznaje na przykład za „grzech ciężki" przekrętów fiskalnych, afer korupcyjnych, nie płacenia podatków, prania brudnych pieniędzy, przemytu narkotyków, pracy dla mafii czy innych przestępstw godzących w społeczność, jak: zatruwanie rzeki ściekami, wysypywanie odpadów radioaktywnych, umieszczanie w artykułach spożywczych składników rakotwórczych, itp. Kiedy Guerri przyznał się jednemu ze spowiedników, że jest bogatym biznesmenem produkującym artykuły spożywcze, ale dodaje do nich substancje, które mogłyby prowokować nowotwory, bo tak robi konkurencja — spowiednik rozgrzeszył go z tego, ale nie chciał mu dać rozgrzeszenia za to, że stosuje środki antykoncepcyjne. Kiedy Guerri wyspowiadał się, iż jest kurierem i dealerem narkotykowym, pracując dla mafii — spowiednik był bardziej zainteresowany jego cięższym grzechem — życiem w konkubinacie. Kiedy autor książki podszył się pod księgowego, który oszukuje państwo na duże kwoty wypełniając fałszywe deklaracje podatkowe swoich klientów, aby uzyskać rozgrzeszenie wystarczył fakt, że powiedział, iż 8/1000 odprowadza na Kościół, nawet bez ich wiedzy czy zgody. Natomiast kiedy powiedział, że pracuje dla komunistycznego dziennika „Il Manifesto", bo nie dostał żadnej innej pracy jako dziennikarz i że musiał napisać tekst przeciwko lokalnemu biskupowi — rozgrzeszenia nie otrzymał. Grzech korupcji z udziałem polityka z partii prawicowo-katolickiej został jednak uniewinniony. Spowiedników interesuje tylko seks Sondaż przeprowadzony we Francji potwierdził, że 83% grzechów wyznawanych w konfesjonale to tzw. „grzechy seksualne". To dziedzina, w której Kościół specjalizuje się w końcu od 2000 lat. Nie dziwi więc, że księża spowiednicy pod tym względem są najlepiej przygotowani profesjonalnie, wiedzą wszystko o stosunkach seksualnych, masturbacji, miesiączkach kobiecych oraz o naturalnych metodach regulacji narodzin Billingsa i Ogino-Knausa. Nie dziwi więc, że w rozmowach o seksie w konfesjonałach czują się nad wyraz swobodnie, zadając biednym grzesznicom oraz grzesznikom bardzo krępujące pytania i często zapraszają do spowiedzi do zakrystii, aby mieć bliższy kontakt z zagubionymi owieczkami. Jak wynika z sondażu przeprowadzonego przez Giordano Bruno Guerri'ego w jego książce, jednym z pytań padających najczęściej w konfesjonale jest: „Czy się masturbujesz?". Większość spowiedników używa tego pytania, aby rozpocząć rozmowę na tematy seksualne i aby wywołać w spowiadającym się poczucie winy. Pytanie to jest bardzo często stawiane dzieciom w wieku komunijnym, co nasuwa wątpliwości, czy dzieci w tak wczesnym okresie powinny przystępować do spowiedzi. Księża, reprezentujący moralność i etykę Kościoła Katolickiego, uznają masturbację na równi ze stosowaniem środków antykoncepcyjnych, a co za tym idzie — równą z zabójstwem życia nienarodzonego reprezentowanego przez plemnik. Co myślą i mówią spowiednicy o seksie? Dla większości księży (zwłaszcza starszych) , u których spowiadał się Guerri i współpracująca z nim dziennikarka - seks oralny i analny to zachowanie zwierzęce, do którego zniżają się jedynie prostytutki zachłanne na pieniądze. Księża są przyzwyczajeni do żon uskarżających się na zbyt częste zachcianki mężów i do mężów narzekających na zbyt częste bóle głowy ich żon. W pierwszym wypadku, przekonują żony do posłuszeństwa małżeńskiego, w drugim — dają mężczyznom wolną rękę do tego, by przymuszali żony do pożycia nawet siłą. Zalecają, aby małżeństwo zmówiło „Zdrowaś Maryjo" przed każdą kopulacją. Księża nie są przyzwyczajeni do mniej konwencjonalnych zachowań seksualnych, jak kobieta wymagająca większej uwagi od męża, stosunki seksualne w trójkącie, kazirodztwo, pedofilia, gwałt. Przed takimi problemami chowają głowę w piasek i odsyłają jak najszybciej z konfesjonału. W przypadku pedofilii rodzinnej, gdy ojciec wykorzystuje córkę — nie namawiają do pójścia na policję, lecz do ochrony pozorów i dobra rodziny. Kiedy dziewczyna zajdzie w ciążę na skutek gwałtu lub kazirodztwa dla większości księży priorytetem jest oczywiście „życie nienarodzone", nawet gdy gwałt był szczególnie okrutny. Niektórzy księża dają jednak rozgrzeszenie za aborcję, gdy kobieta zaszła w ciążę na skutek gwałtu.

Gość do bambułka
Oj nie musisz kopiować tych długaśnych krytyk. Uwierz nam. My umiemy czytać i korzystać z linków. Nie jesteśmy aż tak głupi!

Gość oj powiem wam że..
Szczerze ? To jak zyje na tym świecie 28 lat tak nigdy zaden ksiądz nie wypytywał mnie o jakiekolwiek szczegóły moich grzechów seksualnych. Nie wiem skąd sie wzięły te statystyki. Ja się z czymś takim nigdy nie spotkałam. Dziwne to dla mnie naprawde. Wy cały czas o jednym piszecie. Cały czas tylko ataki na księzy i kościół katolicki. Jak zacięta płyta. Nic w ogóle do was nie dociera o co w tym wszystkim chodzi. A ja w ogóle o czym innym chciałam wam pisać, że to nie grzechy księży są tu najistotniejsze lecz zupełnie co innego, ale chyba się nie dogadamy :O

Gość No dlaczego co
KSIADZ MNIE SIE PYTAL NA SPOWIEDZI CzY UPRAWAIAL SEKS JUZ!? CZY TO JEST NORMALNE?

Gość No dlaczego co
POzatym to zwykly Kowalski ezdzi sobie starsza honda a ksiezuli stac na nowsze modele aut. A skad oni maja na to kase? Jak nie od wiernych? Praktycznie maja na plebaniach lepsze warunki co przecietny kowalski. Stac ich na nowsze auta, kina domowe, bilardy ito SKAD ONI BIORA NA TO KASE?

Gość No dlaczego co
BAMBULKA MASZ SWIETA RACJE ONI TAK ROBIA NIE KAZDY ALE W WIEKSZOSCIE PORAZKA!

Gość poslanka
No i je szcze byla inkwizycja. Co prawda 600 lat temu , ale tak chętnie na różnych forach do tego wracamy.Jakoś dziwnie malo natomiast mówimy o komunizmie,(całkiem współczesnym) przy ktorym faszyzm z kilkunastoma milionami ofiar to mały pikuś.Komunizm pochlonąl i nadal pochłania setki milionów istnień ludzkich i jakos dziwnie mało sie o tym mówi.Jedyną powazną alternatywą dla tej zbrodniczej idei jest kościół. Stąd takie tematy co jakiś czas pojawiające sie na różnych forach.

Gość 666 hehe
jak wchodze do kosciało to pieka mnie piety i nie dam rady stac

Gość katoliczka 2008
w Boga wierze i niewidzę tu powodu do wstydu z tego powodu, natomiast jeżeli chodzi o księży to chyba nie miałam do nich szczęścia bo niespodkałam na swej 40 letniej drodze żadnego ks. z powołania, mówi się że księża to też ludzie i że mają prawo popełniać błędy ale jak dlamnie to jest ich stanowczo za dużo, uważam że nie ma prawa mnie spowiadać osoba bardziej grzeszna i zakłamana niż ja sama . kazania wygłaszane z ambony to istny rasizm w stosunku do kobiet, kobiety w kościele traktowane są jako druga kategoria ludzi, wyjątek stanowi Maria, miałam niejednokrotnie przykład na swojej osobie jak ksieza z różnych parafii podchodzą do kobiet i mążczyzn ich win i tego co jest dopuszczalne dla której półci, to faceci gwałcą, molestują,biją, piją, nieutrzymują swoich dzieci, nieuczestniczą w ich wychowaniu, są pedofilami, zajmują stanowiska takie same jak my a dostają wieksze pęsje a jak słucham kazań to kobiety są tymi co grzeszą i tymi co kuszą do grzech, totalna bzdura , zawsze się nam wmawia że to nasza wina a przecież to facet nie panuje nad sobą , nad swoimi popędami mam już dość słuchania że to my powinnyśmy się ukożyć bo na nas spoczywa odpowiedzialnosc za przyszłe pokolenia i że mam słuchac męża we wszystkim bo on jest głową rodziny i ma zawsze racje, przez takie rady ze strony ksiezy kobiety sa dyskryminowane, zatyka się im buzię i przemoc w rodzinie jest powielana w następnych pokoleniach, pedofilia i kazirodztwa chowane głeboko pod poduszkę a ofiary pozostawione samym sobie z poczuciem winy bo ktoś im wmawia że to ich wina że sie takl stało bo urodziły się kobietami, ludzi obudzcie się religia stworzona przez kler to nie wiara w Boga tylko wielkie przedsiebiorstwa z o.o., zarabiają na ludziach najbiedniejszych i na ich ślepiej wierze że będzie im to policzone u Pana Boga, Bóg niewymaga od nas pomników w postaci kosciołów tylko silnego fundamentu w naszym sercu, powiedzenie nie czyń drugiemu co tobie nie miłe powinno być najważniejszym przykazaniem kościelnym a wtedy cały kler wyrzekł by się swoich dóbr materialnych, to dopiero pobożne życzenie he he ale w takie cuda to ja już nie wierze .

Gość ja nie bo
kazania mnie nudza. dobre kazanie to jak dobry felieton. kseizy sa tysiace i trudno podejrzewac, ze kazdy z nich ma zdolnosci literackie, interpretacyjne plus nienaganna retoryke. sama liturgia jest piekna i ciekawa, ale kazania, pozal sie boze.

Gość eeeeeliiaii
ja nie chodze bo moj kuzyn byl 4 lata w seminarium i opowiadal jak sie ksieza pedala przeciez wiekszosc to geje

Gość posłanka
Do katoliczki2008.Wypisujesz bzdury. W jakiej to parafii tak ksiądz dyskryminuje kobiety? Po prostu Ci nie wierzę.

Gość ammiiiiinnnna
pedaly dyskryminuja

Gość No dlaczego co
JEST TAKA PARAFIA W ARCHIDIECEZJI GDANSKIEJ