Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość _Lenka

Umiałybyście zabić kurę ?

Polecane posty

Gość _Lenka

Teraz pewnie już mało kto się tym zajmuje, a ja będąc w zeszłym tygodniu na wsi przez przypadek byłam tego świadkiem i stwierdziłam, że chyba bym się do tego nie nadawała. Może to kwestia wychowania czy przyzwyczajenia.

to nie sprawa umiejętności, tylko wrażliwości jakbym przymierała głodem, pewnie bym zabila ale w normalnych warunkach - nie

Gość Fonta
Widziałam to raz w życiu i chyba nie dałabym sobie rady, byłoby mi szkoda, albo bałabym się, że nie zrobię tego dobrze i szybko, tak w miarę humanitarnie.

Gość nie umiałabym
bankowo nie :o

Gość ciekawa123456
ja zabijalam:)

Gość Fonta
i pewnie nic przyjemnego, chociaż to pewnie nic dla kogoś kto się tym musi zajmować. Na wsi ludzie topią szczeniaki czy kocięta i nikogo to tam chyba nie dziwi, mimo iż to niehumanitarne.

Gość _Lenka
wiadomo, żeby móc takie zwierzę zjeść, kto musi je wcześniej zabić, i to nie tylko kurę, ale i inne gospodarskie również, natomiast też istotne jest czy umie to zrobić szybko, nie narażając zwierzęcia na niepotrzebny ból i stres, chociaż może to nieuniknione. Ktoś wrażliwy raczej się do tym zajmować nie będzie.

Gość _Lenka
a świnioka byście zabiły? :classic_cool:

Gość fruzka
do przyjemności to nie należy ale pewnie gdybym musiała to dałabym radę, tak jak i z innym mniejszym zwierzakiem. To przecież naturalne, że żeby zjeść jakieś zwierzę to trzeba je najpierw zabić

Gość diskodupa
nie, nie zabijam zwierząt, owadów, niczego. no chyba że przypadkiem.

moja mama kiedyś kazała tacie na wsi zabić kurę, i jak z nią martwą już wrócił to takim rozżalonym głosem powiedział \"Jestem mordercą...\" ;)

Gość fruzka
chwila strachu i po problemie, widać lepiej się nadawał do tego niż mama

Gość gfdgdgd
ja od kiedy zobaczylam u mojej babci jak dziadek odcial glowe kogutowi i ten potem bez głowy biegal po podwórzu powiedziałam NIE!! nigdy nie skrzywdze zwierzecia! bo tak sie tylko mówi że to chwila ale nikt do konca nie wie co czuje stworzenie gdy je mordują

Gość fruzka
bo kury się chyba nie ogłusza przed ubojem, dlatego to tak wygląda. Chociaż zabijanie świni czy krowy pewnie jest gorsze niż małego zwierzęcia. Chodzi o to, żeby było to w miarę humanitarne.

Gość Funia__
Ja nigdy nie widziałam nawet jak zabija się jakiekolwiek zwierzę hodowlane, ale dobrze, że robią to inni, bo jestem za wrażliwa.

Gość Funia__
natomiast steki lubie słabo wysmazone....krwiste :classic_cool:

Gość ramciamciam
pamietam, jak dobrych pare late temu byłam u dziadków na wsi i dziadek właśnie zabijał kury... :O wkładał je do worka, trzymał za głowę i odcinał siekierką... kury wybiegały z worka i biegały po podwórku bez głów :O myślałam, że walnę pawia. Od tej pory miałam jakis wewnetrzny uraz do dziadka.. ale jedynym mięsem, które jem jest właśnie kurczak

Gość Ecea
no niby proste, chyba że ktoś jest wrażliwy. Zresztą na wsi nie tylko przecież kurę trzeba zabić. Królika czy świnię również i trzeba umieć. Raczej niemiły widok taki konający królik czy kura.

Gość Ecea
ale nie wiem po co do worka je wkładać.

Gość Ecea
tak mi się wydaje, że piór i wnętrzności łatwiej się pozbyć, bo zwierzak już nie żyje, tak jak i królik podczas ściągania skóry, więc nie trzeba się tak obawiać, że zrobi się to niehumanitarnie.

Gość ramciamciam
no, żeby nie uciekły np.? albo jest takie powiedzenia, że gęsi płaczą, jak jest `gęsiobicie`. wierzcie mi, że byłam tego świadkiem... właściciele gęsi ze stada wybrali kilka gąsek, pozostałym leciały jakby łzy z oczu... :(

Gość ramciamciam
powinni im dawać jakiś środek uspiający nieszkodliwy dla człowieka... :O

Gość Ecea
tylko, że niestety ktoś to robić musi. Zresztą na wsi też topi się psy czy małe koty a to już wyjątkowo niehumanitarne.