Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość no to sie pytam

co sadzicie o obowiazkowych badaniach cytologicznych i mammograficznych?

Polecane posty

Gość no to sie pytam

ja mysle ze to przesada. jesli kobietanie chce sie badac to jej sprawa. czemu ma sie ja do tego zmuszac?

Gość msdnesoi
szczepienia dzieci są obowiązkowe, żeby nie chorowały tu też chodzi trochę o to, żeby "zapobiegać" tzn. ewentualnie wcześnie wykryć i szybko wyleczyć - jestem za!!!

Gość rozowy balonik
ogrod zimowy to pewnie jest facetem . a tak serio to na znieczulenia dla rodzacych kobiet nas nie stac a na przymusowe badania dla tych kobiet ktore nie chca sie badac pieniadze sie znajda

Dlatego że polki są takie głupie ze nie umieja same o siebie zadbac, faktem jest ze mamy jeden z najwyzszych wskaznik umieralnosc i na raka szyjki macicy w europie.No i doszlo do tego ze trzeba kobiety zmuszac, mnie nikt nie musi zmuszac, sama wie ze takie badania to obowiazek przynajmniej raz w roku

Gość rozowy balonik
no to w takim razie niech wszystkie badania jakie sa mozliwe beda obowizkowe. istnieje wiele innych chorob niz rak piersi i szyjki macicy!

Gość msdnesoi
znieczulenie przy porodzie może zaszkodzić, a takie badanie tylko pomóc

Gość rozowy balonik
kto chce to niech sie bada. ja tak robie ale nie widze sensu zeby zmuszac kobiety do tego czego nie chca

Gość dcxcx
A te badania obowiązkowe będą na 100% czy jeszcze nad tym debatują?

Gość rozowy balonik
znieczulenie przy porodzie może zaszkodzić, a takie badanie tylko pomóc a niby w czym ma zaszkodzic? bez przesady. taki jest standard w europie zachodniej ale oczywiscie w zacofanej polsce nie

Gość msdnesoi
Niby racja leży po środku, tylko leczenie już zaawansowanego nowotworu jest napewno droższe niż badania

Gość rozowy balonik
na100% po raz kolejny moewili o tym chyba przedwczoraj jak sie nie myle

Gość rozowy balonik
ogrod zimowy nie boje sie gin chodze regularnie na badania ale widzac ile kobiet skorzystalo z zaproszen od nfz to nie widze sensu aby je zmuszac

hm.. niedawno pytałaś jak przygotowac sie do wizyty u gina ... rozdwojenie osobowości można leczyć, byc może skuteczniej aniżeli raka szyjki macicy

Gość msdnesoi
Słyszałam kilka razy o szkodliwości takiego znieczulenia - może nie dokońca udowodnione, ale to nie istotne. Zresztą ból przy porodzie można przeżyć, a wykryty zbyt późno nowotór niestety nie.

Gość rozowy balonik
hm.. niedawno pytałaś jak przygotowac sie do wizyty u gina ... rozdwojenie osobowości można leczyć, byc może skuteczniej aniżeli raka szyjki macicy to nie ja . kto ma taki sam nick.nie zauwazylam. chyba musze zmienic:)

Ja sie badam raz na rok. I uwazam ze badanie powinno byc obowiazkowe co 3 lata. W skandynawii pacjentki ktore nie robia regularnie cytologii, w razie zachorowania na raka szyjki macicy musza pokryc koszt leczenia, te ktore robiły regularnie maja leczenie za darmo, dzieki temu maja jeden z najnizszych wskaznikow umieralnosci na Raka szyjki macicy. Proponuje wprowadzenie podobnej zasady u nas, jak ktoras z twoich znajomych umrze na to, to moze zastanowisz sie troche nad koniecznosacia tych badan.

Gość ale czy
kazda madra kobieta powinna sie badac. ale jesli nie chca to ich sprawa.

Gość msdnesoi
Zazwyczaj badanie odkłada się na później i dopiero kiedy coś trzeba zrobić to znajdzie się czas no to. Tak jak z wizytą u dentysty dopiero jak boli to się idzie. Tylko, że na ból zęba się nie umiera.

Gość umiera sie
na wiele innych chorob nie tylko na raka piersi

Gość lolka ta od bolka
oki tylko ze na raka piersi albo szyjki macicy w polsce umiera wiele kobiet, nie jeden lekarz mowił ze z innych krajow przyjezdzaja do nas zeby ozbaczyc jak wyglada zawansowane stadium raka. Niedawno w tv pytali mloda ziewczyne gora 30 lat co to cytologia a ta ze badanie z krwi, pytali inne kobiety kiedy ostatniuo były u gina a te ze jak były w ciazy a mialy ok 50.

Gość msdnesoi
Wszystkim chorobą nie da się zapobiec, więc co lepiej nic nie robić?? Może uda się uratować chociaż kilka kobiet dlatego warto!!

Gość umiera sie
to moze dla facetow wprowadzic obowiazkowe badania urologiczne bo chodza o wiele rzadziej niz kobiety do gin

Gość msdnesoi
może warto......

Gość janie chce
zeby mi ktos grzebal w miejscach intymnych. pojde do lekarza jak bede chciala a nie dlatego ze ktos mi karze. mam swoja wole i to moj wybor. a pani kopaczjuz dawno powinna wyleciez z rzudu za te swoje chamskie odzywki!

Gość ja jestem za
ale niech to będzie na ubezpieczenie a nie prywatnie...