Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niććc

nadzerka czy wirus hpv ?

Polecane posty

Gość niććc

Jak bylm w ciazy mialam robione badanie cytologiczne wynik pap 2 z podejrzeniem wirusa raka szyjki macicy hpv. Prowadzacy doktor powiedzial mi,ze po ciazy zrobimy badanie w kierunku wirusa hpv - bo teraz w ciazy nie wolno. Zglosilam sie do innego gin. wynik cytologi wyszedl pap 2. Teraz jestem 3 miesiace po porodzie,gdy bylam na kontroli po porodzie to dr. powiedzial mi ze jest mala nadzerka i mam przyjsc jak przestane karmic malenstwo,to cos z nia zrobimy - na temat wirusa nic nie wspomnial a ja tez nie pytalam. Od porodu caly czas mam plamienia,czy to przez ta nadzerke ? Boje sie ze to jednak rak szyjki macicy wirus hpv. Jak sadzicie czy to przez ta nadzerke ?

wynik gr 2 to ewentualne stany zapalne i niezmienione komorki czyli zaden rak!!!!!!!!!!!!Te plamienia to na 99proc z powodu nadzerki ale o tym najlepiej powie ci ginekolog ,bo moga byc jeszcze inne powody zwiazane z plamieniem ktore szybko mozna wyleczyc,ale gr 2 to nie RAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ani podejrzenie raka,tylo zwykle stany zapalne ,gr 2 jest OK!pozdr

Gość powiem tak...
oczewiscie ze z powodu nadzerki ja tez miałam plamienia ale juz pozbyłam sie tego dziadostwa

dodając do tego co powiedziała Gosiek to zakażenie wirusem HPV (i to nie wszystkimi jego typami) predysponuje do rozwoju raka szyjki macicy a nie jest z nim równoznaczne, więc nawet jeśli z badań wyjdzie,ze masz tego wirusa to wcale nie znaczy ze rozwinie się kiedyś rak. Po prostu będziesz mieć świadomość,że masz większe ryzyko i będizesz częściej wykonywać cytologię,zeby ewentualne zmiany jak najszybciej uchwycić i zacząć leczyć.

A krwawienie mogą być w różnych przyczyn -np. ta nadżerka, ale może też jakieś wahania hormonalne jeszcze po ciąży. Lekarz tylko będzie znał odpowiedz po zbadaniu Cię.

Gość niććc
Dziekuje gosiek35 a czy z takiej zwyklej cytologi mozna wykryc wirusa hpv ? bo ja czytalam,ze sie pobiera wymaz z pochwy i wysyla to wroclawia,gdzie sie tam tym zajmuja.

Gość niććc
dzieki dziewczyny

wynik cytologii gr 3 to nieliczne zmiany komorek ktore moga spowodowac raka szyjki macicy jesli oczywiscie nie dbamy o to.Ale to tez jeszcze nie rak,tylko podejrzenie ,ze jest cos nie w porzadku, gr 4 to dysplazja czyli liczne komorki nowotworowe ale to tez jeszcze nie smierc i gr 5 czyli rak,mam nadzieje ze nie poplatalam nic hmmmm

jesli chodzi o samego wirusa to nie wiem czy ze zwyklej cytologii to robia,moze ktos bardziej kompetentny sie wypowie........

Gość niććc
czy moze ktos wie czy z zwyklej cytologii mozna wykryc wirusa hpv ?

raczej nie mozna to raczej mozna uzyskac z wycinkow a nie samej cytologii moja kolezanka jak miala poderzenie (bo miala 3 grupe) to zeby sie upewnic czy to nie rak to musiala isc do szpitala na pobranie wycinkow wiem ze raka nie miala (a to wszystko tez wyszlo jej 3 mies po porodzie) ja tez mam II grupe, ale to dlatego ze mam mala nadzerke, niby w ciazy sie nie powiekszyla (blam juz 2x badana po porodzie) gin mowi ze jest mala, ale nie chce nic z tym robic, ja wolalabym jednak sie \"tego\" pozbyc moj gin chyba czeka az zlapia mnie stany zapalne i dopiero jak zyc z tym nie bede mogla to cos zrobi :-/

Gość haneczka111
ginekolog wykrył mi nadżerkę i stwierdził że w związku z tym mam już w sobie wirusa hpv, to możliwe? zalecił mi szczepienie tyle że ono kosztuje 1500zł i nie wiem czy mam już zacząć wyprzedawać rzeczy z domu żeby zebrać taką sumę... pomóżcie...