Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wiolka wa-wa

Czy jest ciasto do którego mogę użyć suchego całego maku z paczki??

Polecane posty

Gość wiolka wa-wa

Nie jest zmielony, nie mam jak go zmielić. Wszędzie tylko przepisy na mak zmielon, parzony, moczony, gotowany... a ja chciałabym poprostu wykorzystać paczkę maku do jakiegś ciacha bez tych wszystkich "obrzędów"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość makowca to chyba sie nie da
ale mozesz np zrobic biszkopt dodac do niego troche maku iprzełozyc kremem kawowym bedzi pyszne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zapiekanka z kalafiora
Piegusek, bardzo dobre proste w przygotowaniu ciasto.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ale pesymisci
Oczywiscie ze mozesz, sama kiedys pieklam takiego ucieranego placka jajka; maslo,cukier,skorka z cytryny, i na samym koncu dodawalo sie wlasnie mak polowe szklanki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wiolka wa-wa
A ten piegusek - możesz podać przepis?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przestarzaly temat
nie przepadam za biszkoptem, ale z dodatkiem maku - niezmielonego - ma fajny smak i tak fajnie chrupie w zebach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sajgonkaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
a ja polecam mrówkowca!!! Składniki 250 g margaryny 6 jaj 1,5 szklanki cukru 2szklanki mąki tortowej 3\4 szklanki suchego maku 1łyżeczka proszku do pieczenia, olejek migdałowy ucierać margarynę z cukrem, dodając kolejno po jajku i porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia, pod koniec ucierania dodać olejek oraz suchy mak. piec około 60 minut w 180stopniach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Trójniak > 2szklanki i 1 łyżka mąki 25dkg margaryny 8 łyżek oleju 5 jaj 1 szklanka cukru 1 łyżeczka octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2(0,5)szklanki maku 1 łyżka kakao 1 olejek migdałowy lub waniliowy Masło utrzeć z cukrem żółtkami na puszystą masę .Następnie dodać proszek do pieczenia ,ocet,olej i olejek.Znowu utrzeć :) Wsypać dwie szklanki mąki ,dodać pianę z ubitych białek i delikatnie wymieszać . Podzielić ciasto na trzy części : 1/części dodać 1 łyżkę mąki 2/ do drugiej 1 łyżkę kakao 3/do trzeciej 1/2(0,5)szklanki maku Blaszkę wysmarować i posypać bułką tartą lub mąką ,wlać na blaszkę najpierw białe ciasto ,następnie kakaowe,i na koniec z makiem . Po upieczeniu polać polewą czekoladową .Piec w śrenio nagrzanym piekarniku na około 40 -50 minut

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
polecam ciasto mrowisko, moze nie zuzyjesz do niego calego maku, ktory masz, ale warto sprobowac dp przepisu dodalam czesc \" do posypania\", bo autorce chyba umknelo :) zrodlo przepisu: http://www.dawna-suwalszczyzna.com.pl Składniki na syrop: - 1/2 kostki margaryny - 3/4 szklanki cukru - 1 łyżka gęstej śmietany - 3 łyżki miodu - cukier waniliowy Wykonanie: Podgrzewamy margarynę, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Cały czas mieszamy dodając miód i łyżkę gęstej śmietany. Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Ciasto: - 3/4 szklanki mąki (4 szklanka mąki do posypania) - 1/2 proszku do pieczenia - 10 żółtek i jedno całe jajko - 1 łyżka cukru pudru - 1 łyżka śmietany - 1 łyżka masła - 3 łyżki spirytusu Do posypania: - mak - wiorki kokosowe - rodzynki Wykonanie: Zanim zaczniemy wyrabiać ciasto, podgrzewamy tłuszcz do smażenia. Składniki wyrabiamy ręką. Jeżeli ciasto jest za luźne podsypujemy mąkę. Ciasto ma być gładkie, mięciutkie, elastyczne. Stół smarujemy olejem. Odcinamy małą część ciasta i bardzo cienko wałkujemy. Kroimy na niewielkie kawałki specjalnym aparatem do faworków i smażymy. Układamy placki warstwami, polewamy polewą, posypujemy makiem, wiórkami kokosowymi i rodzynkami. Tworzymy mrowisko... ciasto wyglada tak: http://img225.imageshack.us/img225/157/mrowisko3dy.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość widze ze masz problem
Murzynskie cycki 15 dk wiorkow kokosowych 15 dk maku 15 dk cukru 6 bialek 2 paczki biszkoptow masa karpatkowa Bialka ubic z cukrem na sztywno, dodac mak i wiorki. Delikatnie wymieszac. Wylozyc na forme i piec ok 20-30 min. (na zloty kolor w temp. Ok 180°C Na chlodne ciasto wylozyc mase karpatkowa i poukladac biszkopty. Jeden obok drugiego. Biszkopciki posmarowac polewa i na kazdym ulozyc jedna rodzynke

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×