Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Go艣膰 Koronkova

JESTEM PO ZABIEGU POWI臉KSZANIA PIERSI cz.2

Polecane posty

Cze艣膰 laski! Oliwka co u Ciebie? Jak po wizycie? Mnie przesta艂o bole膰 po tych antybiotykach, ale jeszcze je bior臋. Opuchlizna zesz艂a, ale lekkie zgrubienie jeszcze wyczuwam. Dziewczyny uwa偶ajcie na infekcje, nawet po tak d艂ugim czasie ( ja jestem dwa lata po op) infekcja mo偶e wywo艂a膰 takie powik艂ania.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Oliwka b膮d藕 dobrej my艣li:) prawdopodobnie sko艅czy si臋 na tym ze b臋dziesz bra艂a lekarstwa.. xmas, ale to te偶 zale偶y jak膮 masz budow臋 cia艂a itp. Lepiej 偶eby艣 nie por贸wnywa艂a. Poza tym biust musi si臋 "u艂o偶y膰"...a poza tym nie wiem jak wy ale mam czasami tak ze np. rozmiar stanika z triumpha nie jest r贸wny np. z esotiq.... :) najwa偶niejsze 偶eby Tobie si臋 podoba艂y:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lato ze sn贸w
xmas to niewielka w sumie r贸偶nica w rozmiarze Ci wysz艂a jak na takie implanty. A jak wygl膮daj膮 bez stanika? Wyr贸wna艂a Ci si臋 asymetria? Cosmopola rozumiem, 偶e taki akcje mog膮 si臋 pojawia膰 przy byle przezi臋bieniu, czy tylko w wyj膮tkowych sytuacjach i u niekt贸rych pacjentek? Oliwka Jak u Ciebie???? By艂a艣 u lekarza? Dziewczyny, to 305, czy 320???? Help ! ;-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 annahanna1
Lato ze sn贸w, napisz jaki masz obwod piersi teraz jak wezmiesz cm, zmierz sie i napisz, pod piersiami masz 65cm, tak? To podam Ci na moim przyk艂膮dzie i cos doradze, pzdr

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 OliwkaU
Hej dziewczyny, dzi臋kuj臋 za wsparcie. By艂am wczoraj u lekarza, USG nic mu nie m贸wi,albo nie chcia艂 pochopnie podejmowa膰 decyzji. pobada艂 i co? przepisa艂 antybiotyk Augmentin + nestatyna i linex os艂onowo. Czyli tak jak u Ciebie Cosmopola. Powiedzia艂, 偶e mo偶e to by膰 infekcja, jakie艣 bakterie i niekoniecznie musz臋 przy tym odczuwa膰 chorob臋 w postaci przezi臋bienia czy grypy. Za tydzie艅 jad臋 na dodatkowe USG i wtedy zapadnie decyzja, co to tak naprawd臋 jest. Lekarz u kt贸rego robi艂am USG stwierdzi艂, 偶e mog膮 to by膰 p艂yny. Rok po operacji, to wg mojego chirurga p艂yny to mog艂oby by膰 uszkodzenie implantu,cho膰 twierdzi, 偶e dotychczas nie mia艂 z nimi takiego przypadku, ale zobaczymy. Wmawiam sobie,偶e to ta infekcja. Bardzo chc臋 w to wierzy膰 i dalej cieszy膰 si臋 biustem. Wiesz Lato ze sn贸w, ja bym si臋 nie zastanawia艂a. Wzi臋艂abym te wi臋ksze. Tak jak m贸wisz, jak szale膰 to szale膰.Czyta艂a艣 mo偶e jak przypuszczalnie mo偶na okre艣li膰 domowym sposobem wielko艣膰 piersi po operacji? ot贸偶 nale偶y nasypa膰 w torebeczk臋 foliow膮 czego艣 sypkiego, np. bu艂ki tartej lub drobnej kaszy, ilo艣膰 w dekagramach tyle, co rozmiar implantu, czyli 320, uformowa膰, 偶eby by艂a okr膮g艂a i w艂o偶y膰 w stanik. Powiem ci ka偶d膮 z nas nurtuje pytanie, jakie potem b臋d膮. Ja tak sobie zrobi艂am, zabawne to i 艣mieszne, ale co tam. Niewiele si臋 pomyli艂am. Przed operacj膮 w obwodzie piersi mia艂am 83cm, pod biustem 75, teraz mam 94, przy implantach 380 ml wysoki profil. Mam anatomiczne, poniewa偶 dwie ci膮偶e spu艣ci艂y mi powietrze :-). Uda艂o si臋 je podnie艣膰 i jestem zadowolona. Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 OliwkaU
Lato ze sn贸w Zapomnia艂am zapyta膰, jak ci lekarz powiedzia艂, 偶e pod mi臋sie艅 w艂o偶膮, czy pod gruczo艂? Pisa艂a艣, 偶e masz spory gruczo艂, ale mi臋sie艅 lepiej trzyma. Czyta艂am, Ty pewnie te偶, 偶e pod mi臋艣niem implant jest praktycznie niewyczuwalny i mniejsze ryzyko powik艂a艅 w przypadku obkurczu torebki 艂膮cznotkankowej. Tyle,偶e b贸l wi臋kszy, d艂u偶ej trwa rekonwalescencja. Ale Ty si臋 nie boisz prawda? Zreszt膮, jak m贸wi przys艂owie - chcesz by膰 pi臋kna, to cierp. Wszystkie wiemy, 偶e warto pocierpie膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 annahanna1
Oliwka fajnie 偶e napisa艂as, ja mam identyczne wymiary jak Ty - ob. piersi 83cm pod biustem ok 75cm, teraz 72cm, mam miec implant 375cc mentor okr膮g艂y wysoki profil pod miesien, mierzy艂am przerozne implanty, najlepsze wydawaly mi sie anatomy chyba 520 lub wiecej hehe juz nie pamietam, ale poprzymierzac to sobie moglam a prawda jest taka ze przy moim obwodzie maksymalnie moge miec 375. Nawet chcialam lekarza namawaic na 400,ale w przypadku mentora srednica implantu 400cc - to 12,3 cm a 375 to 12cm, u mnie moze wejsc maksymalnie 12cm, czyli lekarz sam powiedzial ze wsadzic to nie problem ale pozniej problemem moze byc widoczne zarysowanie implantu, to po co mi to. Tak偶e za nieca艂e dwa tygodnie jad臋 do Katowic do dr Wilgusa- my艣l臋 ze osiagne odpowiedni rozmiar, a Oliwka jaki jest teraz Twoj rozmiar, tak na staniczki?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lato ze sn贸w
annahanna1 w艂a艣nie si臋 zmierzy艂am i wygl膮da to nast臋puj膮co: 63 pod, 83 w klacie ;-) zdj臋cia mam to mog臋 podes艂a膰. Kiedy Ty masz operacj臋??? U mnie wi臋cej ni偶 320 te偶 nie wejdzie na 100%. OliwkaU Czyli nie jest z Tob膮 na szcz臋艣cie tak 藕le ;-) w艂a艣nie mnie to dziwi, 偶e jak ma si臋 troszk臋 obwis艂e piersi to lekarz wk艂ada anatomy. Mnie Ryka艂a t艂umaczy艂, 偶e w艂a艣nie wtedy koniecznie okr膮g艂e z wysokim albo bardzo wysokim profilem 偶eby wizualnie te piersi podnie艣膰. A je艣li s膮 mocno opadaj膮ce to niestety robi膮 podniesienie i powi臋kszenie, bo tylko wtedy s膮 najlepsze efekty. Ale co lekarz to inna opinia. Kuruj si臋 kochana i pisz koniecznie jak si臋 czujesz! Ja b臋d臋 mia艂a na bank pod mi臋sie艅, zrobi臋 sobie ten myk z torebkami ;-))) Ale jestem bliska decyzji, 偶e 320. Nie chc臋 czu膰 niedosytu ;-) kurcz臋, po to je robi臋 偶eby by艂o wida膰... Czy si臋 boj臋? hmmm.. na razie nie, ale to pewnie dlatego, 偶e jeszcze par臋 dni mnie dzieli od tej "wielkiej" chwili... Zreszt膮 sama chcia艂am to nie b臋d臋 teraz narzeka膰 i robi膰 z siebie jakie艣 nieszcz臋艣liwej cierpi臋tnicy. Pode艣lijcie mi foty przed i po : latozesnow@onet.pl Bu藕ka

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 annahanna1
lato ze sn贸w, czyli masz podobne do mnie wymiary w biiscie, ale jestes o 10 kg! szczuplejsza i masz 10cm mniej pod bisutem, wiec zapewne wizulanie juz teraz masz wieksze piersi ode mnie, to mysle ze przy 320 bedziesz spokojnie zadowolona. M贸j lekarz zawsze w dniu operacji ma implanty te co zamawia klientka i rozmiar wieksze, zeby moc jeszcze raz je wlozyc i sie zdecydowac. Ja tez po ciazy mialam obwisle piersi z C spadly mi do A - sama skorka i lekarz od razu powiedzial mi ze bede miec okragle, pod miesien wysoki profil. Zreszt膮 on stwierdzi艂 ze przy anatomach jest wiecej komplikacji, tzn, nie musi byc, ale zdaza sie ze pro kilku latach implant sie obroci - i wiadomo przy okraglych tego nie bedzie widac, a przy anatomach juz tak. Ja zdaje sie w pelni na doswiadczenie lekarza - w koncu operowal w programie Chce byc pi臋kna, hehe, ale i nam tego lekarza osobiscie. Druga sprawa zastanawaim sie co z tym vatem, bez vatu moja operacja to 13 tys z vatem ok 16- byloby fajnie moc zejsc z tego podatku, musze zadzwonic do kliniki i dowiem sie czy uwzgledniaja takie zaswiadczenia od psychiatry czy psychologa....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lato ze sn贸w
annahanna1 No widzisz, Ryka艂a dok艂adnie to samo mi powiedzia艂 o anatomach, 偶e s膮 obarczone wi臋kszym ryzykiem powik艂a艅. Ale s膮 pacjentki, kt贸re si臋 przy takich upieraj膮. Ja troch臋 tego nie rozumiem, bo gdybym chcia艂a naturalne to bym w og贸le nie robi艂a operacji, bo to czysta herezja. My艣l臋, 偶e na pocz膮tku to zawsze wida膰 bez wzgl臋du na implant. Swoj膮 drog膮 fajne rozwi膮zanie z tymi wi臋kszymi protezami u Wilgusa, tylko u mnie na pewno nie wejdzie nawet i 1ml wi臋cej hheehee. Masz ju偶 termin zabiegu?

Udost臋pnij ten post

Oliwka ciesz臋 si臋 偶e wszystko ok :) zobaczysz 偶e to na pewno to co u mnie. Ja jeszcze bior臋 te antybiotyki ale ju偶 nie boli i to zgrubienie jest zdecydowanie mniejsze. Je艣li mo偶esz to wyleguj si臋 w 艂贸偶ku jak najwi臋cej jak przy infekcji, ubieraj si臋 ciep艂o, 偶eby tego nie zazi臋bi膰. Mi si臋 pogarsza艂o za ka偶dym razem jak wysz艂am na dw贸r. Teraz ju偶 nie. Lato ze sn贸w - BIERZ WI臉KSZE!!! M贸wi臋 Ci ja 偶a艂uj臋 偶e by艂am za ma艂o asertywna i nie namawia艂am swojego lekarza na wi臋ksze. Baaaardzo 偶a艂uj臋. Albo 偶e nie szuka艂am gdzie indziej, mo偶e kto艣 inny by mi w艂o偶y艂 wi臋ksze. Teraz za p贸偶no, ale za to wygl膮daj膮 naturalnie :( jako艣 si臋 pociesza膰 musz臋 nie? :) Je艣li b臋d臋 mia艂a kas臋 to na pewno wymieni臋 na wi臋ksze kiedy艣. A z tego co mi lekarz m贸wi艂 to przy ka偶dej infekcji gard艂a nawet mo偶e si臋 zda偶y膰 偶e bakteria czy wirus przedostanie si臋 w okolice implantu, dlatego m贸wi臋 wam dziewczyny dbajcie o siebie. Pozdrawiam cycolinki!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 xmas
lato ze snow: asymetria sie ladnie wyrownala. jelsi chodzi o omplanty bierz wieksze choc to i tak nie wielka roznica, ale 300 i 320 to wciaz raczej male implanty, ja mialam 305/370 i lekarz mowil ze to male implanty Compola- a jak cie sie wdala infekcja , skad ?? Cosmpola ja tez troche zaluje ze nie wlozylam wlasnie o doslownie ciut wiekszego implantu o 1 jedna dzialke wyzej np 350/410. dzis wiem ze ten omplant bylby idealny, bo juz mysle ze mamm lekki niedosyt, ale jescze poczekam az sie wszytko ulozy- to dopiero miesiac po .... pozdarwiam,

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 annahanna1
Lato ze sn贸w - termin mam na 07.02 - ech ju偶 odliczam dni, powiem Wam dziewczyny - 偶e ja wlasnie te偶 rownolegle czyta艂am forum wiza偶u i tam by艂o chyba z milion post贸w( czt=yta艂am od roku 2008 hehe) no i wiadomo w艂a艣nie ka偶da dziewczyna pisa艂a ze po operacji ma niedosyt - i doradza艂a 偶eby bra膰 wiekszy implant- ale no ja w swoim przypadku wi臋kszego miec nie mog臋 - chcocia偶 sama wiem bo to ju偶 sprawdza艂am 偶e zale偶y od firmy implantu- u mnie tak jak pisa艂am we wczesiejszym poscie przy mentorach mog臋 miec 375 maks, ale juz przy allergenach mog艂abym miec 400 - bo one maj膮 srednic臋 12cm - tyle jaka mi pasuje. Tylko 偶e jakbym mia艂膮 zacz膮c szukac takiej kliniki, pozniej jezdzic na konsultacje, czekac na terminy, itp i zaczynac wszystko od nowa to wol臋 zosta膰 przy tym co mi lekarz proponuje. A u Ciebie Lato - niby to ma艂y implant jak mowia dziewczyny, ale przy Twojej budowie w koncu 65pod biustem to w膮ska klatka i jestes bardzo szczupla - 320ml uwazam bedzie spore. Aha a co do pani ncjsfvidivbjd - to my rowniez pozdrawiamy zazdrosnic臋!!!

Udost臋pnij ten post

annahanna1 ja tez mam termin na 07.02 - jestem ca艂a w "szoku" = ogl膮dam duzo zdj臋膰 i czytam i wariuj臋

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 annahanna1
hej siwa, to ju偶 nied艂ugo co? :) Ja te偶 wariowa艂am, czyta艂am i ogl膮da艂am zdjecia, ale tak jak m贸wi臋 do momentu jak wiem ze i tak nie b臋d臋 miala wiekszego implantu niz 375 to sobie ju偶 g艂owy nie zawracam, zreszt膮 jesli chodzi o posty na wiza偶u, to po艂owa dziewczyn stamt膮d mia艂a 2 operacje i dopiero po drugiej s膮 zadowolone - a to juz mnie przeraza (pieniadze, bol itp) No i oczywiscie teraz tez nie wchodz臋 tak czesto na fora i nie biore so siebie tego co jest napisane, bo bym oszala艂a - np. teraz komplikacje naszych kolezanek - kurcze kazda z nas ma nadziej臋 ze bedzie wszystko ok, a roznie bywa... Ale trzeba by膰 dobrej my艣li, ciekawe co u Ainy6 - mia艂a zabieg wczoraj...

Udost臋pnij ten post

Hej Kobitki. Jestem dzie艅 po zabiegu, pisze do Was by powiedziec, ze nie taki diabe艂 straszny jak go maluj膮. Jestem od wczoraj w tak dobrej formie, 偶e dzis podjecha艂am na godzinke do pracy. Mam wrazenie, 偶e bola mnie bardzij plecy ni偶 klatka piersiowa. I co dziwne dzis rano bra艂am ostatni lek przeciwb贸lowy. Zatem kobitki! Nie b贸jcie sie narkozy i zabiegu, por贸d przez ci臋cie w moim mniemaniu jest o strokroc gorszy. Trzymam za Was kciuki i do艂aczcie do nas!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lato ze sn贸w
Dziewczyny, z tego wszystkiego wybra艂am si臋 jeszcze raz do doktora w sprawie wielko艣ci protez. W skr贸cie powiedzia艂 mi tak: gdybym chcia艂a du偶e to proponuje 285, je偶eli chc臋 mie膰 boskie cycki to 305, a najlepiej na maksa, czyli 320. Poniewa偶 uwa偶acie, 偶e lepiej wi臋cej ni偶 mniej i ja r贸wnie偶 tak czuj臋 ostatecznie bior臋 320. Koniec i kropka. Kurcz臋 dziewczyny, tak Wam zazdroszcz臋, 偶e macie o za sob膮 albo lada chwila. Ja dok艂adnie za 3 tygodnie...nie znosz臋 takiego czekania. Najgorsze jest to, 偶e taka lekko podzi臋biona si臋 czuj臋 i modl臋 si臋, 偶eby nie zachorowa膰... Aina6 Gratulacje! Te偶 bym chcia艂a by膰 w takiej dobrej formie jak Ty ;-) napisz jak cycuszki wygl膮daj膮??? Mam jeszcze pytanie, ile p艂aci艂y艣cie za USG? I czy w og贸le robi艂y艣cie przed operacj膮?

Udost臋pnij ten post

USG i inne badania robi艂am kopleksowo w Certusie w Poznaniu. Za wszystko p艂aci艂am 400 z艂. Dziewczyny, pytanie do tych po. Czy mia艂yscie mo偶e goraczke po zabiegu?? Teraz utrzymuje mi si臋 37,7. Niby w klinice m贸wi膮 ze to normalne, ale pytym do艣wiadczonych kobitek...

Udost臋pnij ten post

A cycuszki s膮 obrz臋kniete i do艣膰 stercz膮ce. Lekarz twierdzi ze opadn膮 i zmniejsza sie. Mia艂am wyjsci贸wk臋 B po dw贸jce dzieci, tak偶e sa wspania艂e nawet w takiej postaci...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 xmas
ja mialam goraczke zaraz po zabiegu i mi dali cos na zbicie, pozniej pare dni po tez mialam goraczke i wzielam polopiryne i przeszlo :) aytina jaki rozmiar wzielas? i gdzie robilas w Poznaniu sie domyslalm skoro wspominalas o Certusie :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 annahanna1
lato ze snow - usg lub mamografi臋 robi si臋 obowi膮zkowo przed operacj膮 piersi - u mnie w klinice robi膮 usg - 140z艂 robilam zaraz po pierwszej wizycie, teraz w nast. tyg, robi臋 reszt臋 krew mocz itp - to co mam na liscie od lekarza - trzeba je zrobic na 2 tyg przed operacj膮. Aina!!! Gratulacje, sadzilam ze sie odezwiesz tak najwczesniej za tydzien, a tu na drugi dzien, te偶 bym tak chcia艂a...no to teraz czekamy ju偶 na bie偶膮co na wiesci jak to jest po:)

Udost臋pnij ten post

Dziewczyny, operacje robi艂am w klinice Kolasi艅ski w Poznaniu. Jestem jak na t膮 chwile bardzo zadowolona, gor膮czki dzi艣 nie mam, ale zadzwoni艂am do kliniki i uslysza艂am 偶e temperatra do 38 jest mozliwa nawet przez kilka dni. Co do samego zabiegu... Czu艂am si臋 bardzo "lajtowo" dopiero gdy wesz艂am na sal臋 operacyjn膮, poczu艂am 偶e naprawde sie denerwuj臋, ale trwa艂o to z minute, mo偶e dwie. P贸藕niej obudzi艂am si臋 ju偶 w pokoju, albo dopiero pamietam ten czas. A dzis...druga doba i czuje sie 艣wietnie. Najgorsze dla mnie to b贸l plec贸w, kurcze pozycja na plecach jest nie do wytrzymania. Gdyby nie to by艂oby naprawde wspaniale. Zupe艂nie nie mam problemu ze wstawaniam, z takimi podstawowymi obowi膮zkami domowymi jak zrobienie herbaty, uchwycenie czego艣 w rece. By膰 mo偶e to kwestia tego, i偶 moja wyj艣ci贸wka to obwis艂e b, by艂o zatem co wype艂niac. Przez to moja sk贸ra nie jest bardzo napieta. My艣le 偶e to moze wp艂ywa膰 na moje pozytywne samopoczucie....

Udost臋pnij ten post

A rozmiar to 375 allergan. Teraz mam du偶e D, p贸藕niej pewnie bed膮 troch臋 mniejsze.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 OliwkaU
Witajcie dziewczynki, jestem szcz臋艣liwa, bo obesz艂o si臋 na strachu. Pier艣 zrobi艂a si臋 mi臋kka, antybiotyk mam na tydzie艅 ale ju偶 po kilku wszystko wraca do normy. Czyli to infekcja, dziwne, nie pomy艣la艂abym, bo czu艂am si臋 dobrze. Rany ile czarnych my艣li mia艂am w g艂owie. Oczywi艣cie pojad臋 na badania. Dobrze piszecie, 偶e trzeba dba膰 o siebie. Dla mnie to by艂o zaskakuj膮ce do艣wiadczenie, ale w ko艅cu implanty te偶 s膮 dla mnie nowo艣ci膮. Tak czytam o zastanawianiu si臋 nad rozmiarem, ka偶da chce, 偶eby by膰 potem maksymalnie zadowolon膮. Ale zdajmy si臋 na lekarzy. Moja klatka okaza艂a si臋 za w膮ska na 400ml, i ostatecznie lekarz podj膮艂 decyzj臋. Zreszt膮 powiem wam, teraz mam rozmiar stanika 75D. A jak to wygl膮da w kupowaniu ubra艅? Ot贸偶 cz臋sto nie mog臋 kupi膰 bluzki lub sukienki bo standardowo 36 w biu艣cie ma rozmiar miseczki B lub ma艂e C. C贸偶 pozostaje, szukam inaczej skrojonej lub szyj臋 sama. Pami臋tam, ubieg艂e wakacje, wreszcie mog艂am za艂o偶y膰 kostium bez wype艂niacza lub tzw. tr贸jk膮ciki. Fajne uczucie pozby膰 si臋 kompleksu, m贸c poczu膰 si臋 zn贸w pe艂nowarto艣ciow膮 kobiet膮. Dziewczyny z "pustymi", obwis艂ymi cycuszkami wiedz膮 o czym m贸wi臋. Pozdrawiam wszystkie. Kuruj臋 si臋 dalej i czekam na lato.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 OliwkaU
lato ze sn贸w Wiedzia艂a艣, 偶e Tw贸j chirurg i m贸j pracuj膮 razem w szpitalu klinicznym im. Barlickiego? Ciekawe, jak si臋 dogaduj膮, bo na pewno maj膮 odmienne zdanie co do wykonywania operacji.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zaanaa
Hej.. maniuchna82 u jakiego dr robi艂a艣 cycuszki? S膮 prze艣liczne. My艣l臋 偶eby odda膰 si臋 w r臋ce Twojego dr.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lato ze sn贸w
Oliwka wiem, wiem. Um贸wmy si臋, 偶e w 艁odzi nie ma t艂umu lekarzy w tej specjalizacji. Zreszt膮 wst臋pnie nad Piser膮 te偶 si臋 zastanawia艂am. Dlaczego piszesz, 偶e odmienne? My艣l臋, 偶e maj膮 wiele wsp贸lnego, 偶e wzgl臋du, 偶e po cz臋艣ci wiedz臋 zdobywali na tym samym oddziale. A jak Ty si臋 w og贸le czujesz? Mam nadziej臋 coraz lepiej? Ja nadal lekko podzi臋biona. Lecz臋 si臋 domowymi sposobami i stresuj臋, 偶ebym da艂a rad臋 do 16 lutego... Pozdrawiam Was z mro藕nej 艁odzi.

Udost臋pnij ten post

B膮d藕 aktywny! Zaloguj si臋 lub utw贸rz konto

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony

Utw贸rz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj si臋

Posiadasz w艂asne konto? U偶yj go!

Zaloguj si臋