Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MaMani

mój synek ma ząbki!

Polecane posty

wiem ze tak czasem jest że niespelna 3 miesieczne dzieci mają zabek. Ale mój synek ma już 4!!!! Jestem w szoku! Ostatnio byl niespokojny ślinil się pakowal wszystko do buzi. patrze a tam maluśkie 4 ostre kropeczki- górna 2 i 3 i dolna 2 i 3. Czy ktoreś dziecko tez tak mialo , że ząbki wyszly aż tak wcześnie i to 4 na raz?

Gość Sanan
wow szybko ale czy te zabki juz sie przebily, czy je widac i czuc? bo same kropeczki to raczej o niczym nie swiadcza

mamo a nie powinny najpierw jedynki wychodzic? jeśli Cię to niepokoi - zapytaj pediatry. Ale u mnie też czasem tak było, że wydawało się, że już lada moment będzie ząbek, ale jakby się cofało i ząb faktycznie zaczynał wychodzic kilka tygodni później.

ale one juz wyszly. są takie ostre ze klują w palec :) nie zabki nie musza wychodzic po koleji corcia tez miala najpierw 2. zaskakuje mnie tylko to ze tak szybko i że 4 na raz.

mojej corce wyszly w 4 miesiacu zycia - od razu dwa naraz. dwie dolne jedynki. ale to nie regula, ze najpierw wychodza jedynki. znam dziecko, ktoremu wyszly dwojki i trojki, natomiast gornych jedynek nawet nie bylo czuc, kompletnie nic!! wszyscy sie martwili, dziecko wygladalo jak maly wampirek;)no i jedynki wyszly dopiero po roczku:)

lady w tym tyg pójdziemy do lekarza na kontrole bo maly byl przeziebiony i pokaze te ząbki ale mysle ze mi powie ze tak sie zdarza :)

na tej stronce wyczytalam ze pelen zestaw zebów powinno sie miec koło 30 miesiaca. moja córka ma 19 miesiecy i wszystkie zeby.

Widzisz mamo nie ma reguły - mój młody ma 30 miesięcy a jeśli chodzi o piątki - echo. Jak do skończenia 3 lat nie wyjdą - bo mają prawo tak długo wychodzic, to zacznę się martwic.

mamani mojemu 5-tki wyszly przed ukonczeniem 18 miesiecy ;) u malej nawet nie sprawdzalam czy cos idzie zawsze myslalam ze wyjda jak olkowi czyli kolo 5 miesiaca, ale rano jak mala wstanie to napewno zobacze czy nic sie nie szykuje do wyjscia :)

evi zobacz o moze tam jakas niespodzianka jest :D moj dzis calutka noc plakal prezyl sie myslaląm ze brzuszek go boli, dalam herbatki masowalam a on sie tak biedny wsciekal. poźniej w dzien odsypial noc do 16 poxniej znów placz i krzyki wkoncu cos mnie podkusilo zeby zobaczyc a tam zeby :D:D:D posmarowalam mu to calgelem i sobie misio teraz śpi.

mamani, ja znam takie dziecko jak pata miała 4,5 mca i wyszły jej 2 zęby to pochwaliłam się kumpeli, która rodziła dokładnie 3 m-ce po mnie a spotkałyśmy się w pracy jak przyszłyśmy po macierzyński (kiedyś nie było kont) mówię do niej - moja ma już zęby! a ona do mnie - mój też! i pokazała kurwa miał!! w życiu bym nie uwierzyła, jakbym nie widziała.... taka malusieńka twarzyczka i te zęby :D:D:D no prześmiesznie to wyglądało ale u niej w rodzinie wszystkie dzieci tak wcześnie ząbki miały...

Gość dominika kika
nie wiem czy to powod do radosci- jestem stomatologiem, niestety ale cieszyc sie powinni akurat Ci rodzice, ktorych dzieciom zeby ychodza pozniej, a im pozniej tym lepiej z punktu widzenia stomatologii. Zeby, ktore wychodza tak wczesnie bardzo czesto sa slabe, narazone na prochnice a o za tym idzie- takze zeby stale staja sie slabsze i psuja sie o wiele czesciej i szybciej. Takze jak najbardziej nalezaloby sie wybrac do pediatry i zasiegnac opinii, powie Ci on jak dbac o zeby maluszka- a niestety im mniejsze dziecko tym ciezej utrzymac higiene jamy ustnej, zwlaszcza, ze takie maluchy jeszcze jedza w nocy co powoduje zakwaszenie sliny i prochnice.

Gratuluje! Mojej córci wyszły 2 dolne jedynki jak miała 3,5 miesiąca:) Teraz idą jej górne jedynki a skończyła dziś 5:) Naprawdę nie ma na to rególy:-/

dominika wiem o tym. a jak zadbać o higiene tez wiem :) juz dzwonilam do męza zeby kupil szczoteczke nakladana na palec :) bedziemy myć zabki :) niestety rodzice nie mają wplywu na to kiedy dzieciom wychodza ząbki :(

rafinka, to tylko dziekuje wam za odpowiedzi :) widze ze duzo maluskzów tak ma.

Dziewczyny powiedźcie mi ,jak to jest?? Ile takie zęby wychodzą ?? A dokładnie 1 ząbek .Mój ma wypchane do przodu kły ,od spodu nie czuję ani nie widzę aby coś wychodziło. Mały ma na 4 grudnia 4 miesiące od 2 tyg strasznie się ślini z dnia na dzień coraz bardziej. Od kilku dni jest zrzędny , wkłada wszystko do buzi, No po prostu widać,że idą mu ząbki. Potrafi gryźć nawet mnie, gdy tylko zbliżę jego buzię do swojej twarzy. Smarujemy mu dziąsła ,masujemy i gdy już nie może wytrzymać dajemy czopka. Z dnia na dzień jest coraz gorzej. I właśnie moje pytanie brzmi.Ile takie ząbki wychodzą?? Czy to możliwe, że za niedługo zobaczymy 1 ząbka?? Dlaczego jego kły są wysunięte do przodu i prześwitują?? Czyżby one pierwsze zaczęły mu wychodzić, bo podobno pierwsze "idą" dolne lub górne

Gość Brygidka..
Moj sie ślini jakies 4 miesiace juza teraz ma 8 i zabkow nadal niema:(

Mamani, a to numer:) mamy dzieci w podobnym wieku (moja Lena z 20.08) i własnie dzis wypatrzyłam przez absolutny przypadek jej dolne jedynki, całkiem sporo wyrżnięte:) Była wprawdzie troche marudna w ub. tygodniu, ale miała krew w stolcu, więc myslałam, ze to od tego-poza tym, w wieku 3 m-cy nawet bym nie pomyslała o zębach..Nie cieszę się, bo wiem, ze to niedobrze dla zębów, ale-jak sama zauważyłaś, wpływ mój na to był zerowy:))) Evi, wiem, ze Twoje dziecko z naszej trójki jest najstarsze, więc rano sprawdź, a nuż widelec:D

Gość To prawda mamani
nie masz z czego sie cieszyc a wrecz martwic sie powinnas i wy inne matki tez, bo to bardzo niezdrowo na przyszlosc dla zebow waszych dzieci.

hej, bezpieczniej będzie pójść do lekarza... to trochę kiepsko dla małego bąbelka :O, bardziej będzie podatny na próchnicę. Miałam tak z najstarszą córą. Teraz moja Kalina zaczyna ząbkować i wcale się z tego nie cieszę. Wolałabym, żeby zaczęło się w szóstym miesiącu życia, ale jak to niektórzy mówią \"nie zawsze jest 3 maja\". Chcieć to sobie mogę.

To prawda Mamani-nie przesadzasz? Powiesić się mam, bo mojej córce zęby wyszły?? Chyba gorsze problemy ludzi spotykają, niż wyrżnięte jedynki u trzymiesięcznego niemowlęcia.

Gość Page up/down
Znajomych synek miał 15 miesięcy jak miał wszystkie zęby a pierwsze wyszły jak miał około 8-9 miesięcy