Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie pewna

Marysia,Zosia czy bardziej nowocześnie?

Polecane posty

Gość nie pewna

mi osobiście podobają się nowocześniejsze imiona (nie mam tu na mysli dżesik ani innych kevinów), wydaje mi się,ze takie staroświeckie imiona nie są najlepszym rozwiązaniem.sama nie chciałabym się nazywać Maryśka albo Zośka np. a co wy sądzicie? jesteście zwolennikami takich imion czy wolicie coś nowocześniejszego? jestem ciekawa opinii. zapraszam do kulturalnej dyskusji:)

Gość nie pewna
mistrz;)

ja nie rozumiem mody na imiona. każdy powinien dawać dziecku na imię tak jak się mu podoba :)

Najgosze co może być w nadawaniu imion to kierowanie się modą-wyobrażacie sobie 80 letniego staruszka o imieniu Kevin. Ludziom ze świecznika w tym względzie wali na dekiel równo: patrz Figura i rodzina Czereśniackich:)

Powinniśmy myśleć przede wszystkim o dobru dziecka a nie o naszych upodobaniach... Potem po Polsce chodzą "Brajany" " Kewiny"

ja nie lubie amerykanskich imion...kasia,krzysiek itd,to sa imiona ktore chodza mi po glowie...mam kolezanke zosie,bardzo fajna osoba i rzeczywiscie jej maz tez mowi o niej "moja zooofija":P

Kiedyś wpadł mi w ręce jakis artykuł, w którym wyczytałem że imię ma wielki wpływ na przyszłą "karierę" i tak autor tego artykułu powoływał się na jakies badania z których jasno wynika-że ciężko zostać np dyrektorem jakiejś poważnej instytucji mając jakieś dziwne imię. Chociaż akurat miłościwie nam panujący Donald zadaje kłam wnioskom z tegoż artykułu.:)

Gość nie pewna
ale nie miałam na mysli takich skrajności jak kevin czy brajan.chodziło mi o coś pośredniego czyli nie staroświeckiego i nie przegiętego w drugą stronę np. kacper,daniel itp.

Gość nie pewna
mistrzu masz rację kasper brzmi lepiej niż kacper:) Kamucha a co jest złego w imieniu kacper? rozumiem zniesmaczenie na dzwięk kewina albo innej żakliny ale kacper to moim zdaniem zupełnie normalne imię,funkcjonujące w Polsce od lat.

nie pewna nie podoba mi się :o jak będę miała dziecko to dam mu zwyczajne imię, żeby potem dzieci nie wołały za nim: " Kacper przyjazny duch" :D

wujek Brajan, panie Brajanie, dzaidek Brajan - łooo matko, tragedia :-(

Mnie się podobaja żeńskie staroświeckie imiona typu Zosia, Marysia, Krysia i nie znam żadnej dziewczyny o staroświeckim imieniu która byłaby: pustakiem, różową lalunią, tępą rurą itp., ale także osobą bez wyrazu. Natomiast męskie staroświeckie imiona już niekoniecznie mi się podobają, wolę klasyki typu Michał czy Jakub. No i zdecydowane NIE imionom amerycańskim :O

japik właśnie :o rozumiem jak ma nazwisko amerykańskie ale np. pan Brajan Nowak :o:o:o

Najlepsze praoste polskie imię takie, które pasuje dla młodego i dorosłego człowieka. Tu nad Kacprem bym się długo zastanawiała "panie Kacper ..."

Gość nie regularna
metafora ale nie bardzo rozumiem jaki związek z imieniem może miec to,że ktoś nie jest różowa lalką czy pustakiem.pustakiem może byś tak samo zośka jak nikola nie widzę związku:O

metafora . zgadzam się Maria, Zofia, Krystyna.... nie kojarzą mi się tak pusto jak Vanessa :o znam jedną Pamelą :o:o:o:o:o:o

Gość anne of green gable
A co myślicie o Ani? Mam syna Antka i podobno córkę w drodze i zastanawiam się nad Anią właśnie.

Ania - według mnie może być (mała Ania, dorosła Anna), proste, zwykłe, dość często w Polsce spotykane (i chyba dobrze).

mi się podobają różne imiona. i takie zwykłe jak Ania, Karolina, Paweł Tomek i takie bardziej staroświeckie jak Franciszek Jadwiga Zofia. Jeśli będę miała córkę to będzie miła na imię Janina. To co mi się w tych staroświeckich imionach podoba to to że mogą "rosnąć" razem z właścicielem. Mała słodka dziewczynka będzie Janeczką. Rozbrykana nastolatka/młoda kobietka Janką, a dojrzała bizneswomen czy pani profesor Janiną.

Gość nie pewna
nie regularna dokładnie,ja tez nie widzę związku. anne of green gable- moim zdaniem Anna jest zbyt oklepane. Samo w sobie brzydkie nie jest,ale jednak zbyt oklepane jak dla mnie.

nieregularna, jestem racjonalistką i raczej nie wierzę w takie bzdury jak znaki zodiaku czy wróżby, ale zaczynam wierzyć w to, że imię ma jednak znaczenie; jest faktycznie tak, jak napisałam + nie znam żadnej mądrej Kasi, każda Ania jaką znam jest przesympatyczną, błyskotliwą dziewczyną i pewnie jeszcze kilka imion których właściciele mają podobne cechy by się znalazło...

Gość omg55
janina:O zwariowalaś nie krzywdz dziecka:O

Mi się najbardziej podoba HANIA :-) Proste, polskie i raczej mało oklepane.