Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość olivia11

piernik na Boże Narodzenie

Polecane posty

Gość olivia11

Witam. Czy mogłybyście mi podać przepis na piernik taki który robi się kilka tyg. przed świetami? z góry dzięki i napiszcie jeszcze czy nie jest już za późno na zrobienie tego piernika:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość olivia11
prosze, kobitki pomóżcie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kalka29
3 szkl. maki 40 dag miodu (moze byc z powodzeniem sztuczny) 3 jajca lyzeczka sody pol szkl. smietany pol szkl. cukru 3/4 kostki margaryny (ok.19 dag) opakowanie przyprawy do piernika ew. bakalie Rozpuscic miod, dodac margaryne, po rozpuszczeniu wystudzic. Jaja utrzec z cukrem, dodac do miodu. Sode rozpuscic w smietanie, dodac do wczesniejszej mieszanki. Wsypac przyprawe i stale mieszajac, stopniowo wsypac make i ew. oproszone maka bakalie. Wlac do foremek (ja pieke w 2 waskich keksowkach) i piec ok. 40-60 min w temp. 180 stopni. Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Najlepiej zrób go dziś.Bo im wcześniej tym lepiej. U mnie już sobie leżakuje :) PIERNIK STAROPOLSKI -pół kg miodu - 2 szklanki cukru (dałam troszkę mniej) -25 dag masła -1 kg mąki pszennej -3 jajka -3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej - pół szklanki mleka - pół łyżeczki soli -2-3 torebki przyprawy do piernika (40 g w torebce) -Ja lubię intensywny smak dlatego tyle dałam. Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić.Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni(taki jest najlepszy,ale spokojnie mogą to być 3 tygodnie). Piec 3 - 4 dni przed świętami. Pieczenie: Ciasto podzielić na 2 - 3 części, rozwałkować (najlepsza grubość około pół cm) i piec w dużej blaszce w temperaturze około 160 - 180ºC (zależy od piekarnika) przez około 15 - 20 minut (zależy od grubości placka). Placki ochłodzić. Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni. Piernik polać czekoladą lub lukrem (z lukrem dłużej się przechowuje). Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier lub ściereczkę, by nie wysychał. Ważna uwaga: Wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba jednak podsypywać mąką, czasem sporo).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość olivia11
Princpolo - dzięki wielkie. Właśnie wróciłam ze sklepu, bo byłam kupić miód i... zabieram się do roboty:) może nie jest jeszcze za późno na zrobienie go:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
olivia11 ----Masz do świąt jeszcze 3 tygodnie.Więc nie jest tragicznie :D Też na pewno po tym czasie będzie dobry.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość olivia11
no.. i gotowe. a Ty Princpolo kiedy robiłaś ten piernik?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ap-etyt na piernik
Princpolo zrobiłam piernik 4 tyg. temu i leżakuje,zamierzam go piec w sobotę i wtedy przełożyc powidłami,tylko naczytałam się na różnych topicach,że piernik staropolski po upieczeniu i ostudzeniu wychodzi bardzo twardy i dlatego musi długo poleżec do skruszenia.A jak jest z tym przepisem,czy napewno wystarczą 4 dni?? bardzo proszę o odpowiedź.pozdrawiam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ap-etyt na piernik
PRINCPOLO JESTEŚ WIEKA!!! BARDZO ALE TO BARDZO DZIEKUJĘ ZA TEN WSPANIAŁY PRZEPIS!!! Taki pyszny piernik wyszedł mi dopiero pierwszy raz! Bałam się,że wyjdzie twardy po upieczeniu ale jest ok. nie jest za twardy,przełożyłam powidłami i czeka na skruszenie do końca,ale ja oprzec się nie mogłam i.......... już skosztowałam :) pychota!!!! nawet kruchośc teraz kilka godz. po upieczeniu mi odpowiada. Przepis polecam wszystkim!!!! REWELACJA!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ap-etyt na piernik
:) :) :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
...przepis już skopiwałam, ale zrobie po świetach bo juz nie zdąży poleżeć sobie, ale wygląda, że będzie niezły, nigdy nie robiłam takiego piernika, a mam ochotę. A jakie powidła oprócz śliwkowych jeszcze pasuja?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość babanowe hłe hłe hłe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ap-etyt na piernik -----Bardzo się ciesze że piernik smakuje :D Możecie jego przełożyć dosłownie wszystkim :D Powidłami śliwkowymi,marmoladą czy też konfiturą.Również świetnie smakuje z masą budyniową czy też kremem do tortów(można do masy dodać pokrojone orzechy,rodzynki itd)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja dopiero teraz
a ja dopiero dziś zabieram się za piernika... czy znacie jakiś sprawdzony przepis?? tego raczej nie zdążę zrobić ;) chyba że może sobie leżakować duuuużo krócej :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kapłanka domowej kuchni
podnoszę :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość grażynka w opałach
czy mogę już zacząć robić piernikq?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość powidła śliwkowe
No pewnie, że możesz! Ten weekend jest najodpowiedniejszy :) Taki moment w sam raz ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przezorna
ludzie nie boicie się jeść tak starego ciasta? nie spleśnieje to?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gdzie przechowac to ciasto na piernik? Mieszkam w blokach,w domu jest ciepło.Z piwnicy nie korzystam,bo bleeee ciągle jest zalana itp Na balkon? Nie za zimno? a przymrozki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość powidła śliwkowe
Na balkonie spokojnie możesz trzymać. Zawiń szczelnie żeby nie wyschło, a jak przyjdą przymrozki żeby nie przemarzło.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wydrukowałam sobie przepis Princpolo. Zrobię piernik w tym tygodniu. Mam nadzieję, że uda się i na Święta rodzinę zaskoczę. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja pierniczę
przecież to skiśnie, czy to naprawdę bezpieczne. Nie wytruję rodzinki na święta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nic nie skiśnie piekę piernik z tego przepisu od dawna( kiedyś w jakiejś gazecie był) - i jest doskonały! Ciasto trzymam w szufladzie lodówki. Po upieczeniu i przełożeniu polewam polewami i dekoruję - np. orzechami , rodzynkami, kolorową posypką. Polecam do przełożenia marmoladę różaną.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość poradniczka
W tym pierniku jest duuużo miodu i on nie ma prawa się zepsuć. To on właśnie gwarantuje długą świeżość!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość piernik przekładany
ja polecam ten piernik, robiłam w tamtym roku i w tym też będę robić bo jest wspaniały ❤️ to przepis Dr. Oetkera Piernik przekładany Składniki: Ciasto: 100 g margaryny 3/4 szklanki cukru 2 jajka 100 g (5 łyżek) płynnego miodu 1 łyżka zimnej wody 1/2 szklanki (6 łyżek) kwaśnej śmietany 1 1/2 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera 1 łyżka kakao 1 Przyprawa korzenna Dr. Oetkera Nadzienie: 2 łyżki marmolady lub dżemu 1 Polewa gotowa biała Dr. Oetkera 30 g (1 łyżka) masła kilka kropli Aromatu rumowego Dr. Oetkera Do dekoracji: 1 Polewa gotowa deserowa Dr. Oetkera Sposób przygotowania: Margarynę utrzeć z cukrem dodając 2 żółtka, miód, wodę, śmietanę. Mąkę wymieszać z sodą, kakao i przyprawą korzenną. Dodawać stopniowo do utartego tłuszczu, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto nałożyć do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy o długości 25 cm. Piec około 70 minut. Piekarnik gazowy: temp. 175oC (powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 175oC (powinien być podgrzany) Po upieczeniu piernik zostawić w formie na 10 minut. Wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 części. Polewę o smaku białej czekolady podgrzać w gorącej wodzie. Płynną polewę wlewać do utartego masła, dodać aromat, wymieszać. Dolny blat ciasta posmarować marmoladą, przykryć warstwą ciasta, następnie rozsmarować masę z białej czekolady, nałożyć ostatni blat ciasta. Wierzch ciasta polać polewą deserową.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do Princepolo
w twoim pierniku brak kakao -tak ma być?????czy zapomnialas

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość line000999
przepis rewelacyjny! ja przełożyłam gotowy piernik powidłami śliwkowymi Stovit i powiem Wam kochane, że rewelacja !!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×