Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ewrwre

anemia, co podac?

Polecane posty

Gość ewrwre

mam takie pytanko. Po zbadaniu krwi u mojego synka wyszlo, ze ma anemie, tzn jest na granicy normy. I tak sie chcialam zapytac was, co moge mu podac zeby to zniwelowac?? Od dwoch tygodni jada zupki, jest na butelce a ma 4 miesiace... Jakie soczki, zupki mu pomoga?? Dodam ze zupki robie sama,i soczki czasem tez

U 4 miesięcznego dziecka powinien o tym zadecydować pediatra. Wiadomo, że starszym dzieciom podaje się produkty bogate w żelazo, ale twoje to raczej nie powinno dostawać jeszcze buraków, szpinaku itd. Radzę to skonsultować z lekarzem ( dziwne, że nic ci nie powiedział), bo mleko modyfikowane zawiera też żelazo i jeśli konieczne będą jakieś kropelki to lekarz weżmie pod uwagę to żelazo zawarte w mleku przy ustalaniu dawkowania. Ja nie radzę samej kombinować z podawaniem czegokolwiek.

Gość Jessy27
a moze byś sie tak troskliwa mamusko u lekarza dowiedziala?

powodem anemii moze byc wiele czynnikow miedzy innymi niedobor zelaza badz wit b12. wiec na wlasna reke nie zmona decydowac co mu jest. tym bardziej, ze byecie na granicy nie oznacza anemii:O tym bardziej, ze nie stwierdzil jej lekarz. gdyby tak bylo napewno przepisalby specjalna diete badz leki.

Gość ewrwre
tak, przepisal jedne leki, i ok. ale tak sie pytam, co by mu jeszcze mozna podac z warzyw, owocow! a slyszalam ze buraczki juz mozna dawac?? nawet na tym forum ostatnio czytalam. lekarz stwierdzil anemie ale ja w domu sama zobaczylam na necie jakie sa normy w wynikach iwychodzi na to ze anemi jako takiej nie ma, ale miesci sie w dolnej granicy

No to skoro lekarz przepisał już leki to ok. Ja osobiście buraków w tym wieku dziecku nie podawałam, ale wiadomo, że są różne opinie. Może wstrzymaj się z rozszerzeniem diety do czasu następnej wizyty albo po prostu zadzwoń do lekarza i się zapytaj.

Gość Jessy27
4 MIESIĄCE TO JESZCZE MALUSZEK buraczki?chyba za wczesnie.

Buraczki to raczej nie mogą bardzo rozluźniać kupkę u dzidzi moja córka była dużo większa jak dostała buraki pierwszy raz i miała biegunkę teraz ma 4 lata i już może jeść buraczki .Jeśli karmisz piersią to spróbuj Ty jadać produkty bogate w żelazo ewentualnie jakiś suplement diety jak dziecko jest na butelce to poszukaj która mieszanka zawiera największą ilość żelaza