Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam do was prośbę

Kiedy stawiamy przecinek.

Polecane posty

Gość mam do was prośbę

Jak zbudować poprawne gramatycznie i stylistycznie zdanie?

Gość gfgh
he? zalezy jakie. przcinek stawiamy przed ktory, ze ,dlatego choc nie zawsze, zdarza sie tez przed i

Gość mam do was prośbę
a kiedy przed "i", nie słyszałam o tym.

Gość mam do was prośbę
Ale ja się zapytowywuję was, osoby oświecone, żebyście na przykładach pokazali, a nie mnie przekierowujesz na suchą stronę.

Gość gfgh
kiedy jest wtracenie, np wzielam nozyczki, byly rozwowo zielone, i talerz ze stolu

O ja pitolę : Maiłam iść do kina , lecz pada deszcz . On jest mądry , ponieważ wie kiedy postawić przecinek. Gównojad , czyli osoba jedząca gówno . Na stole stoi słoik , szklanka , popielniczka i kubek . Chciał coś zjeść ,ale wiedział , ze od tego utyje .

Gość mam do was prośbę
tak samo jest z "czy"? a jak jest z "to", stawiamy przecinek czy nie?

Przed "To" nie stawiamy przecinka . Pieszemy : Mateusz to fajny chłopak .

Gość gfgh
to zalezy od kontekstu. np nie wiedzialam czy wziac nozyczki, czy talerz. w pierwszym wypadku przecinka nie bedzie mimo ze autokorekta w wordzie to podkresli

Gość gfgh
i mimo, ze cos tam sie stalo, to uwazam..... tu moze byc przecinek

Gość gfgh
jak duzo bedziesz czytac, lub sluchac czytanego tekstu bedziesz czula kiedy powinien byc przecinek.

Gość electropop
przecinki to się stawia na wyczucie, nie licząc podstaw typu: ponieważ, że, a. można w jednym zdaniu nawalić sto przecinków i nie będzie to błędem, bo przecinki są po to, żeby człowiek wiedział kiedy ma się zatrzymać przy czytaniu. także, im więcej tym lepiej, oczywiście nie do przesady.

To nie do końca jest tak, że przecinki stawiamy na wyczucie:) owszem, osoba która wiele czyta może posiąść tę umiejętność. Ale lepiej pamiętać o tym, że przecinki rozdzielają też części składowe zdania wielokrotnie złożonego. Np. Zosia była piękną dziewczyną, ale mimo tej cechy żaden z jej kolegów nie zaprosił jej do kina, choć ona tego bardzo chciała. Każde z części ma \"swoje\" orzeczenie-\"była\", \"zaprosił\", \"chciała\". Jeśli orzeczenia nie ma-nie stawiamy też przecinka.np. Zosia to piękna dziewczyna jednak żaden z kolegów nie zaprosił jej do kina (choć nie jestem pewną czy ten przyjad jest dobry..?). Również wtrącenia w zdaniu wydzielamy przecinkami.np. Kolega Zosi, najwyższy z całej grupy, w końcu odważył się złożyć jej propozycję.

Gość Whoopi
Wzięłam i nożyczki, i papier. ;)

To nie jest też tak,że im więcej przecinków, tym lepiej:) efekt będzie podobny, jak przy ich kompletnym braku-czytający będzie zdezorientowany. Przecinek, kropka, średnik, myślnik-akcentują przerwy w zdaniu, ale i pomagają zrozumieć tekst. Zwlaszcza taki, który składa się ze zdań dłuższych, wielokrotnie złożonych. Jeśli piszący nie jest pewien gdzie postawić znak, lepiej niech wątpliwy fragment zamieni w ciąg zdań pojedynczych:)

Whoppi-wytnij proszę akapit na nową myśl-bo ja zapomniałam!:-) nie powinno się mieszać czasów w jednym zdaniu, tzn. jeśli opowiadamy o czymś z przeszłości, automatycznie przechodzimy na czas przeszły. Zdarza się, że po chwili, w natłoku wspomnień, używamy czasu teraźniejszego-a to jest błąd! Np. To było takie piękne lato. Wakacje miałam cudowne! Andrzej był kochany i mówi do mnie,ze ja też taka jestem , a poza tym zawsze uważał mnie za fajną laskę.:-)

Gość hhhhhhhhhhhhhhhhhh
Jesteś polonistką czy jak?

Gość jbhdeckubeu
przecinek stawiamy przed: a,ale,i,oraz,bo,gdyz,poniewaz,aby,zeby,totez,wiec

Przed "i" przecinek pojawia się tylko wtedy, gdy jest łącznikiem pojawiającym się kolejny raz w tym samym zdaniu.

Gość MAłly
Szukam dziewczyny mam 12 lat niedługo 13: D moje gg 25650975 mieszkam w łodzi :D