Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lana666

angielska gwara

Polecane posty

Gość lana666

cze :) znacie jakieś zwroty używane w angielskiej gwarze?? i nie chodzi mi o bluźnierstwa...z chęcią nauczę sie czegoś nowego :)

Gość Ale jak ja ci napisze
Londynski akcent?

Gość Manchester-to jest gwara
Manciasta (hihih) How are you doing?(to samo co how are you) Najpowszechnieszym zwrotem uzywanym doslownie wszedzie w tym pierdolnietym miescie-jest FUK, ALBO FUKIN. (CZYT. FUCK ITD.)Oni wszedzie gdzie litera U- zamiast uzywac A, czytaja to rzeczywiscie jako U.Tak wiec masz prawdziwa BAS Station (a nie bus station), PUB, (a nie pab) itd. Ogolnie chamstwo i prostactwo.Jak taki rodowity kmiot z Manchesteru zacznie ci pierdloc w miejskim slangu-nic nie skumasz.Musisz gnoja grzecznie poprosic zeby raczyl przetlumaczyc na angieslki. Ksiaze wtedy popatrzy na ciebie jak na wariatke i posle pare tamtejszych rodowitych siarczystych fakow. ..To jest wlasnie Manciasta........Robole z dziada pradziada.....Oni nigdy sie nie zmienia...

Gość W london mowia
Aloi(hallo) be-a(better) pa-y (party) yny?(is'n it)

Gość W london mowia
I zamiast no(nou) mowia NOJ.

Gość HAŁJADUIN
czyli how you doing lub łosap, whats up

Gość Uos ze mea

Gość Uos ze mea
Butter- ba-e HarryPotter - ha-y po-a

Gość Sju laa albo si-la
Albo sijulejca. cu8r -see you later

Gość Cu dzej .cu morou. cu gewa.

Gość grrrrrr.............
Manchester-to jest gwara ------> z Twojej wypowiedzi bije taka kultura ze nie dziwie sie wcale ze razi cie srodowisko w ktorym mieszkasz :-D :-D :-D

Gość in it
?????? czyli isn't it

Odmiana jezyka uzywana w Manchester to Mancunian.Faktycznie czesto czytaja tak,jak sie pisze,np.'bus',a nie 'bas'.

Gość do grrr....
masz jakis problem?to napisz ksiazke yntelektualistko za 5 groszy.ciekawe kto ja kupi.hahahahahahahahaha

Gość co..-
It's me, isn't it?-- its mi ,yny??

Gość Kolor- kola
.

Gość ale co za gwara...
to sa po prostu odmiany fonologiczne! Im bardziej na polnoc, tym bardziej samogloski zmieniaja brzmienie i staja sie bardziej \"zamkniete\", stad bus zamiast bas. Wymowa be\'a zamiast better i tego podobne, jest bardziej klasowa odmiana fonologiczna. No i pisze sie \"innit\" a nie in it o yny

Gość q. .
"innit"?? chyba nie wiesz o co chodzi z tym yny isn't it ( czyz nie?) pytasz :It's me, isn't it? (czyt: its mi ,yny?) chodzi o to

Gość q. .
a co to znaczy wlasciwie innit? co?

Gość lana666
chodzi mi o konkretne przykłady zwrotów... np. kiedy angol chce się spytać "co tam słychać?" powie: "what is the crack?"... znacie jakies inne "ichniejsze" poiwedzonka?

Dla mnie najfajniejsze w angielskim sa rozne regionalne akcenty.Zreszta czytalam ostatnio sondaz,z ktorego wynikalo,ze z tego Anglicy sa bardzo dumni.Co do zwrotow typu \'What\'s the crack\'..Pracuje z Anglikami juz dlugo,ale czegos takiego nigdy nie slyszalam..

Gość ale co za gwara...
bo \'what\'t the crack\' to jest zwrot typowo irlandcki :D:D:D do q. . \'innit\' znaczy wlasnie \'isn\'t it\' i taka jest przyjeta pisownia w jez. anglielskim (wymowa jest mniejwiecej ynyt). I jest to juz praktycznie przyjete w jez. angielskim samostojace slowo - mozesz sprawdzic w Oxford Dictionary :p

Gość a ja się najbardziej
ubawiłam, kiedy usłyszałam Why I men. wiecie co to znaczy?

Gość ale jezyk ....................
to why a man to chyba skrot-od how are you doing man-jak sie masz czlowieku, albo juz nie wiem co.im sie nie chce geby otwierac zeby cos poprawnie powiedziec.jak slucham jezyka ulicy slysze ciagle jeden belkot:alwrigtareyouallwrightfuckyoureallwrightimallwrightfukinrightareyouallwright? po2 latach zamiast sie przyzwyczaic nabawilam sie nerwicy zwanej are you all wright?tak czesto sie pytaja, ze czlowiek zaczyna myslec-o kurde to moze ze mna cos nie tak, jesli sie ciagle pytaja...a i tak gowno kazdego obchodzi jesli cos jest u kogos nie tak. najlepszy tekst-czlowiek po wypadku polamane kosci-a te glupy sie pytaja czy u niego wszystko jest w porzadku? pewnie jak bedzie lezal w trumnie to tez tak profilaktycznie padnie pytanie are you all wright?

Gość is everything all right

Gość nowikase
mam takie pytanie. Co nalezy odpowiadac jak ktos pyta "ARe you all right?" bo wiadomo słownik angielskiego jedno a życie drugie. Zanim zdązyłam odpowiedziec mojemu szefowi i am very well tank you (gosh) to on był juz gdzieś poza zasiegiem mojego widzenia.

Gość Candy08
może po prostu I'm okey,thanks albo coś w ten deseń :D