Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zadaniazmatematyki

dzisiaj znowu rozwiążę zadania z matematyki

Polecane posty

jaka to jest prosta o rownianiu x = -2 ? prosze o pomoc! zaznaczasz na osi X punkt -2 i rysujesz prostą do góry i w dół, która będzie przechodzić właśnie przez "-2" i będzie prostopadła do osi X (i równoległa do osi Y)

Gość Mallliaaaa
ja mam dwa zadania;) boki trójkąta równoramiennego mają długości : x+1, x+2, 7 wyznacz x ? hmm rozumiem tyle ze jedna z długości x musi równać się 7 (bo trojkąt jest równoram.) czyli zakładam że x to albo 5 albo 6. Tylko czy może mieć on podstawę krótszą a ramiona równe? i drugie- Dany jest równoległobok o kącie ostrym 30.Punkt przecięcia się przekątnych jest odległy od jego boków odpowiednio o 2 cm i 4 cm.Wyznacz pole i obwód tego równoległ. i tego już już nie kumam nic:(

boki trójkąta równoramiennego mają długości : x+1, x+2, 7 wyznacz x ? hmm rozumiem tyle ze jedna z długości x musi równać się 7 (bo trojkąt jest równoram.) czyli zakładam że x to albo 5 albo 6. Tylko czy może mieć on podstawę krótszą a ramiona równe? zadanie jest zrobione dobrze podstawa może być krótsza albo dłuższa od ramion, tylko najważniejsze by razem trzy takie odcinki mogły utworzyć trójkąt

Dany jest równoległobok o kącie ostrym 30.Punkt przecięcia się przekątnych jest odległy od jego boków odpowiednio o 2 cm i 4 cm.Wyznacz pole i obwód tego równoległ. rysunek do zadania : http://img197.imageshack.us/img197/7237/punktodlegly.jpg na rysunku na czerwono zaznaczyłam co oznacza odległość punktu przecięcia przekątnych od jego boków (tzn że od punktu przecięcia do boków prowadzimy odcinki prostopadłe do tych boków) zauważ że jak przedłużyłam swój odcinek długości 2 w górę to otrzymałam dokładnie wysokość tego równoległoboku badającą na bok a czyli h=2 * 2 = 4 teraz popatrz na trójkat pod równoległobokiem wykorzystuję funkcje trygonometryczne do policzenia "b" sin(alfa)=4/b 1/2=4/b b=8 tak samo jak przedłużyłam bok długości 2 tak samo przedłużyłam bok długości 4 otrzymując drugą wysokość (padającą na bok b) H=2 * 4=8 czyli mogę już policzyć pole równoległoboku P=b * H P=8 * 8=64 P=64 cm^2 teraz jeszcze tylko obwód, czyli brakuje mi długości a ale pole można zapisać jako P=a * h lub P=b * H czyli a * h = b * H a * 4 = 8 * 8 4a=64 a=16 czyli liczę obwód Obw=16+16+8+8=48 cm

Gość Mallliaaaa
przykro mi ale jest żaba nie równoległobok ;) wrzuć to na voila,albo fotosika;) poproszę

Gość Oooo pani od zadań wróciła sup
er !!

Gość oihgfdcvbghjkmnbv
poproszę geniusza o rozwiązanie Oblicz x gdy, a) log2 x=3 b) log256 4=x c) log125 1/5=x 2.Rozwiaż x+3 /mianownik 2 - x+1 /mianownik 3 = 1 cała 1/2 może pisemnie x +3 kreska ułamkowa w mianowniku 3 minus x+1 w mianowniku 3 = 1 i jedna druga dziękuje serdecznie

Gość zrobisz mi te zadaniaa
mogla bys mi je rozwiazac? ....nie bylam przez tydzien w szkole bo bylam i nadal jestem troche chora.... teraz siedze i mysle and tymi zadaniami zeby byly dobrze ale nie iwem jak to zrobic.... w niektótych zadaniach mam rysunki... mogę ci je wyslac na poczte? Będe je pozniej analizowala zrbym umiala zrobic na lekcji.... moja poczta; nakafe@interia.pl Zapisz w prosztszej postaci: b) (tutaj jest znaczek odwróconego "u') (-6;1) e)(-∞; 3 ) u < 0; 6 > ( w tym przykładznie jest juz taki znaczek u). f)(- 10 ; 4) u (- 7 ; 7 > h)(3 ; +∞) u < - 2 ; +∞) l)(2;7) \(2; 5 )

Gość taką wodą być
Proszę o pomoc w zadaniach: :):) zad 1: rozwiąż graficznie równanie: a). 2("x+3" -to jest potęga) = -x zad 2: rozwiąż graficznie nierówności: a). 2 (do x potęgi) jest mniejsze, równe 4 b). 3x jest większe 1/3 ("x-2" to jest potęga) c). 2("x+3" to jest potęga) jeste wieksze, równe -x d). 2("x+1" to jest potęga) jest wieksze 8 jak to zrobić? narysowac w ukladzie w społrzednych czy jakos obliczac??? Proszę o pomoc :)

2.Rozwiaż x+3 /mianownik 2 - x+1 /mianownik 3 = 1 cała 1/2 może pisemnie x +3 kreska ułamkowa w mianowniku 3 minus x+1 w mianowniku 3 = 1 i jedna druga gdy licznik to x+3 to ile jest w mianowniku? bo w równaniu piszesz, ze 2, a zaraz potem, że 3...

Proszę o pomoc w zadaniach: zad 1: rozwiąż graficznie równanie: a). 2("x+3" -to jest potęga) = -x zad 2: rozwiąż graficznie nierówności: a). 2 (do x potęgi) jest mniejsze, równe 4 b). 3x jest większe 1/3 ("x-2" to jest potęga) c). 2("x+3" to jest potęga) jeste wieksze, równe -x d). 2("x+1" to jest potęga) jest wieksze 8 jak to zrobić? narysowac w ukladzie w społrzednych czy jakos obliczac??? Proszę o pomoc metoda graficzna to metoda narysowania wszystkiego w układzie współrzędnych i odczytania rozwiązania 2^(x+3)=-x rysujesz wykres funkcji y=2^(x+3) czyli tak naprawdę wykres 2^x przesunięty o 3 jednostki w lewo następnie rysujesz wykres y=-x i odczytujesz punkt przecięcia się tych wykresów zad 2: rozwiąż graficznie nierówności: a). 2 (do x potęgi) jest mniejsze, równe 4 2^x < = 4 rysujesz wykres funkcji y=2^x i odczytujesz dla jakich x wykres będzie pod prostą y=4 (bądź do niej należał) b). 3x jest większe 1/3 ("x-2" to jest potęga) 3x > (1/3)^(x-2) rysujesz prostą y=3x rysujesz wykres funkcji y=(1/3)^(x-2) czyli tak naprawdę y=(1/3)^x przesunięty o dwie jednostki w prawo i odczytujesz dla jakich x pierwszy wykres będzie ponad drugim c). 2("x+3" to jest potęga) jeste wieksze, równe -x 2^(x+3) > -x rysujesz wykres funkcji 2^(x+3) czyli tak naprawdę wykres y=2^x przesunięty o trzy jednostki w lewo rysujesz wykres y=-x i odczytujesz dla jakich x pierwszy wykres jest ponad drugim d). 2("x+1" to jest potęga) jest wieksze 8 2^(x+1) > 8 rysujesz wykres funkcji y=2^(x+1) czyli wykres funkcji y=2^x przesunięty o 1 jednostkę w lewo i odczytujesz dla jakich x wykres będzie ponad prostą y=8

mogla bys mi je rozwiazac? ....nie bylam przez tydzien w szkole bo bylam i nadal jestem troche chora.... teraz siedze i mysle and tymi zadaniami zeby byly dobrze ale nie iwem jak to zrobic.... w niektótych zadaniach mam rysunki... mogę ci je wyslac na poczte? Będe je pozniej analizowala zrbym umiala zrobic na lekcji.... moja poczta; nakafe@interia.pl hmm, z tego co rozumiem jest to jeden z działów, które trudno jest wytłumaczyć na odległość, gdyż najważniejsze jest "pokazanie" o cow tym wszystkim chodzi, dlatego mimo, że mogę CI mniej więcej zapisać o co w tym chodzi, niekoniecznie to zrozumiesz Zapisz w prosztszej postaci: b) (tutaj jest znaczek odwróconego "u') (-6;1) chyba tu brakuje Ci pierwszego przedziału, czy odwrócony "u" to jest tak jakby "n"?? e)(-∞; 3 ) u < 0; 6 > ( w tym przykładznie jest juz taki znaczek u). zaznaczasz na jednej osi oba te przedziały i zakolorowujesz wszystko co do nich należy (bo mamy znacznik u) i zapisujesz rozwiązanie tego co masz zamalowane : (- nieskończoność, 6> f)(- 10 ; 4) u (- 7 ; 7 > znowu zaznaczasz oba przedziały na jednej osi, znowu zamalowujemy oba przedziały i zapisujemy rozwiazanie : (-10 , 7 > h)(3 ; +∞ u < - 2 ; +∞ to samo robimy co powyżej < -2 , nieskończoność ) l)(2;7) (2; 5 ) a tu jaki jest znaczek ??

Gość v hv v
1 oblicz długosci boków prostokata o polu 180 wiedzac ze roznica tych dlugosci jest równa 3 2 Pole prostokata któego boki roznia sie o 7 cm jest równe 120 cm . Oblicz długosc przekątnej tego prostokąta .

http://www.voila.pl/434/xmc9b/?1 http://www.voila.pl/437/8hx8d/?1 http://www.voila.pl/438/9u2zn/?1 czy możesz mi powiedzieć z jakiej książki są to testy? bo może ją posiadam i łatwiej by mi było czytać zadania z książki niż z tych skanów zadanie 1 Pole powierzchni całkowitej sześcianu jest równe 54. Objętość tego sześcianu jest równa Pc=6a^2 54=6a^2 /:6 a^2=9 a=pierw9 a=3 V=a^3 V=3^3 V=27 odp A

zadanie 2 Zbiorem rozwiązań nierówności (x-2)(x+5) > = 0 x-2=0 czyli x=2 x+5=0 czyli x=-5 rysujesz oś, zaznaczasz oba punkty i rysujemy parabolę przechodzącą przez te punkty, ramiona idą w górę i odczytujemy kiedy mamy ponad osią(lub na osi)x należy (-nieskończoność, -5 > u < 2, nieskończoność) odp B

zadanie 3 Kąt alfa jest ostry i sin(alfa)=3/11. Wtedy cos(alfa) jest równy : sin^2(alfa) + cos^2(alfa)=1 (3/11)^2 + cos^2(alfa)=1 9/121 + cos^2(alfa)=1 cos^2(alfa)=1 - 9/121 cos^2(alfa)= 121/121 - 9/121 cos^2(alfa)= 112/121 cos(alfa)= pierw(112/121) cos(alfa)=pierw(112) / 11 cos(alfa)=4pierw7 / 11 odp B

zadanie 4 Okrąg opisany na trójkącie równobocznym ma promień równy 6. Wysokość tego trójkąta jest równa Wiadomo, ze okrąg opisany na trójkącie równobocznym ma promień równy 2/3 wysokości tego trojkąta (wpisany ma promień równy 1/3 długości wysokości) R=2/3 h 6= 2/3 h h=6 : 2/3 h=6 * 3/2 h=9 odp C

zadanie 5 Wskaż rysunek, na którym przedstawiony jest zbiór rozwiązań nierówności | x+6| > 3 wartość bewzględną rozbijamy na dwie nierówności (pomiędzy obiema mamy znaczek "u" czyli sumę obu rozwiązań) x+6 > 3 x > 3 -6 x > -3 i druga : x + 6 < -3 x < -3 -6 x < -9 czyli x należy ( - nieskończoność, -9 ) u ( -3, nieskończoność) odp C

zadanie 6 Punkty A(-3,1) i B(2,3) są kolejnymi wierzchołkami kwadratu. Obwód tego kwadratu jest równy : obliczam długość boku |AB|=pierw= pierw[(-5)^2 + (-2)^2]= pierw= pierw(29) a=pierw(29) Obw=4a Obw=4pierw(29) odp D

zadanie 7 największą wartością funkcji kwadratowej f(x)= -2(x+3)^2 -4 jest : f(x)=-2(x+3)^2 -4 jest to postać kanoniczna z której można odczytać wierzchołek W(-3,-4) ramiona tej paraboli idą w dół, zatem największą wartość przyjmuje na wierzchołku wartość czyli oczywiście druga współrzędna zatem -4 odp C

zadanie 8 Płyta kosztowała 80zł, a po obniżce 60zł. O ile procent obniżono cenę płyty? 80zł - 100% 60zł - x x=60 * 100/80=75% teraz stanowi 75% czyli obniżono o 25% odp B