Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zadaniazmatematyki

dzisiaj znowu rozwiążę zadania z matematyki

Polecane posty

ekonomistka999 dziekuje bardzo za wytlumaczenie, wyniki zgadzaja sie , natomist co do tych pochodnych co mialam podaner to moj wykladowca takie podal;/ powinni wam podać jak wyglądają pochodne poszczególnych funkcji, a nie podawać jakiś jeden konkretny wzór, bo do niczego on wam się nie przyda pamiętaj, gdy masz policzyć pochodną x do pewnej potęgi n (x^n) to wtedy liczba która jest potęgą wychodzi przed x a potęga zmniejsza się o 1 czyli mamy n * x^(n-1) a gdy przed x był jeszcze jakiś parametr a to też on musi zostać a * n * x^(n-1)

Gość ekonomistka999
dziekuje ci bardzo;-)

Zadanie:1 W trójkącie prostokątnym ABC przyprostokątne mają długość |AB|=8cm i |AC|=4cm. Punkt D dzieli bok AB w stosunku |AD|:|DB|=1:3. Punkt E należy do boku BC i odcinek DE jest prostopadły do boku BC. Oblicz |CE|:|EB|. Zadanie:2 W trójkącie prostokątnym stosunek przyprostokątnych jest równy |AC|:|AB|=5:12 , punkt D dzieli przeciwprostokątną BC na odcinki, których długości pozostają w stosunku |CD|:|DB|=5:8 wiedząc, że punkt E należy do przyprostokątnej AB i ED (ED jest prostopadłe do CB). Oblicz stosunek pola czworokąta AEDC: do pola trójkąta EB

Gość erwinek
dziadek Stefek zbierał kiedyś znaczki pocztowe,dziś znaczki zbiera jego wnuk Jacek .Gdyby dziadek oddał Jackowi 150 znaczków to obaj mieli by ich tyle samo.Gdyby zaś oddał Jackowi 0,75 swojej kolekcji to zostałoby mu tyle znaczków ile Jacek ma teraz.Ile ma Stefan a ile Jacek??? Proszę o pomoc

dziadek Stefek zbierał kiedyś znaczki pocztowe,dziś znaczki zbiera jego wnuk Jacek .Gdyby dziadek oddał Jackowi 150 znaczków to obaj mieli by ich tyle samo.Gdyby zaś oddał Jackowi 0,75 swojej kolekcji to zostałoby mu tyle znaczków ile Jacek ma teraz.Ile ma Stefan a ile Jacek??? Proszę o pomoc x - ilość znaczków jakie posiada dziadek Stefan y - ilość znaczków jakie posiada wnuk Stefan gdyby dziadek oddał Jackowi 150 znaczków to dziadek miałby x-150, a Jacek wtedy miałby y+150 to obaj mieliby tyle samo zatem : x - 150 = y + 150 gdyby zaś oddał Jackowi 0,75 swojej kolekcji to zostałoby mu 0,25 swojej kolekcji, czyli 0,25x to zostałoby mu tyle ile Jacek ma teraz czyli y 0,25x = y mam dwa równania zatem robię układ równań : x-150=y+150 0,25x=y w drugim równaniu mam wyliczony y zatem podstawiam to do pierwszego równania x-150=0,25x + 150 y=0,25x x-0,25x=150+150 y=0,25 0,75x=300 /: 0,75 y=0,25x x=400 y=0,25x x=400 y=0,25 * 400 x=400 y=100 dziadek ma 400 znaczków, a jego wnuk ma 100 znaczków

Gość erwinek
Dziękuje ci bardzo ,myślę że jesteś najlepszym i najbardziej konkretnym człowiekiem na tym forum .A dobrych uczynków masz od groma .Pozdrawiam

Zadanie:1 W trójkącie prostokątnym ABC przyprostokątne mają długość |AB|=8cm i |AC|=4cm. Punkt D dzieli bok AB w stosunku |AD|:|DB|=1:3. Punkt E należy do boku BC i odcinek DE jest prostopadły do boku BC. Oblicz |CE|:|EB|. rysunek do zadania : http://images46.fotosik.pl/248/6979bcaccd2e8250med.jpg z twierdzenia Pitagorasa obliczam długość c : 8^2 + 4^2 = c^2 64 + 16 = c^2 c^2 = 80 c=pierw(80) c=(16 * 5) c=4pierw5 punkt D dzieli bok AB w stosunku 1:3 policze ile dokładnie mają te dwa odcinki 1 + 3 = 4 8 : 4 = 2 |AD|=1 * 2=2 cm |DB|=3 * 2 = 6cm zaznaczyłam te długości już na rysunku :) trójkąty ABC i EDB są podobne (wynika to z cechy podobieństwa trójkątów kąt kąt - oba trójkąty zawierają kąty alfa i 90 stopni) między kątem alfa i 90 w trojkącie ABC mamy 8cm a w trójkącie EBD mamy y między kątem alfa i pustym w trójkącie ABC mamy 4pierw5 a w trójkącie EBD mamy 6 cm są to trójkąty podobne zatem mogę zapisać : 8/y = 4pierw5/6 mnożę na krzyż 8 * 6 = 4pierw5 * y 48 = 4pierw5 y /:4 12=pierw5 y /* pierw5 12pierw5 = 5y /:5 y=12pierw5/5 |EB| = 12pierw5/5 zatem |CE|=4pierw5 - 12pierw5/5 = 20pierw5/5 - 12peirw5/5= =8pierw5/5 |CE|:|EB| = 8pierw5/5 : 12pierw5/5 = 8pierw5/5 * 5/(12pierw5)= =8/12=4/6=2/3=2 : 3

Zadanie:2 W trójkącie prostokątnym stosunek przyprostokątnych jest równy |AC|:|AB|=5:12 , punkt D dzieli przeciwprostokątną BC na odcinki, których długości pozostają w stosunku |CD|:|DB|=5:8 wiedząc, że punkt E należy do przyprostokątnej AB i ED (ED jest prostopadłe do CB). Oblicz stosunek pola czworokąta AEDC: do pola trójkąta EB rysunek do zadania : http://images37.fotosik.pl/244/a6ae419f25c7eadcmed.jpg |AC|:|AB|=5:12 zatem mogę zapisać |AC| = 5x i |AB| = 12x z twierdzenia Pitagorasa uzależniam przeciwprostokątną od x (5x)^2 + (12x)^2 = c^2 25x^2 + 144x^2 = c^2 c^2 = 169x^2 c=pierw(169x^2) c=13x punkt D dzieli przeciwprostokątną BC na odcinki, których długości pozostają w stosunku |CD|:|DB|=5:8 5+8=13 13x : 13 = x |CD| = 5 * x = 5x |DB|=8 * x = 8x Trójkąty ABC i EBD są podobne (cecha kąt kąt) naprzeciwko kąta alfa w ABC mamy 5x naprzeciwko kąta alfa w EBD mamy h między alfa i 90 w ABC mamy 12x między alfa i 90 w EBD mamy 8x 5x/h = 12x/8x 5x * 8x =h * 12x /: 12x h=10/3 x Pole trójkąta ABC : P=1/2 * 12x * 5x = 6x * 5x = 30x^2 Pole trójkata EBD : P=1/2 * 8x * 10/3 x = 40/3 x^2 Pole czworokąta AEDC : P= 30x^2 - 40/3 x^2 = 50/3 x^2 stosunek pola czworokąta AEDC do pola trójkąta EBD : 50/3 x^2 : 40/3 x^2 = 50/3 : 40/3 = 50 : 40 = 5 : 4

Wiesz co, próbowałam rozwiązać tę całkę, ale nie do niczego nie doszłam. Obliczyłam podobną w tego rodzaju, ale była prostsza bo z dx. Ech, daję sobie z tym spokój, jutro kogoś zapytam na uczelni.

Gość martakarta
Stalowa szyna w temperaturze zero stopni C ma długość 30m. Przy wzroście temperatury o 1 stopień C szyna wydłuża się o 0,2m a) wyraź długość szyny wyrażoną w metrach jako funkcję temperatury wyrażoną w stopniach b) Oblicz długość szyny w temperaturze 20 stopni C c) przy jakiej temperaturze szyna będzie o 1 c dłuższa niż w temperaturze 0 stopni C? proszę o pomoc, w ogóle nie mam pojęcia o co w tym zadaniu chodzi. :(

Gość alicja1432
Pewne przedsiębiorstwo sprzedaje swoje wyroby po 150 zł za sztukę. Na całkowity miesięczny koszt produkcji K składają się koszty stałe w kwocie 20 000 zł i koszty produkcji równe 90 zł za jeden wyrób. a) Podaj wzór funkcji K opisującej koszty całkowite. b) Ile co najmniej wyrobów musi sprzedać przedsiębiorstwo, aby produkcja przyniosła zysk? c) Oblicz, ile sztuk powinno sprzedać przedsiębiorstwo, aby jego zysk był równy co najmniej 1500 zł Samochód poruszał się przez 4 godziny z średnią szybkością 50 km/h. a) podaj wzór funkcji f opisującej zależność między drogą s, którą przebywa samochód, a czasem t, w którym ją pokonuje. b) Oblicz długość drogi, jaką pokona samochód w czasie 150 minut jadąc tą samą szybkością. c) ile czasu potrzebuje kierowca na pokonanie 120km? Proszę o rozwiązanie tych zadań. Próbowałam je rozwiązywać jednak nic z tego nie wyszło. :( Nie wiem nawet za bardzo jak do tego się zabrać.

Gość moniikaa90
W trójkącie prostokątnym ABC gdzie BC=3 i AC=5, sinus kata ostrego beta jest równy; a 3/4 b 4/34 c 3pod pierw 34/34 d 5pod pierw34/34

Gość moniikaa90
Kat alfa jest ostry i sin alfa = 3/4 wowczas cos kata alfa jest rowny: a) 7/16 b) pod pierw 7/ 4 c) pod pierw 7/16 d)1/4

Gość bhihikiki
Prosze o pomoc!!! W torebce były irysy i krówki.Zniknęła połowa irysów i trzecia część krówek,łącznie 18 cukierków.A rezultacie w torebce zostało tyle samo irysów co krówek.Ile cukierków zostało w torebce? Pierwsze równanie zrobiłam 1/2 x + 1/3 y =18 ale nie wychodzi mi drugie .W odpowiedzi w książce pisze że ma wyjść 24. Możesz mi pomóc ?????

Gość iiuuasz
ile to jest 6 do potęgi minus jedna trzecia

Gość tredelle
jeżeli stosunek pol powierzchni dwoch kul jest rowny 1:4 to stosunek dlugosci ich promieni jest rowny? moglabys jeszcze mi to wytlumaczyc?

Gość bhihikiki
up

Gość ewqa lok
up

Gość normalnienormalna
mam takie zadania, które nie rozumiem, bo mam duże zaległości. rozwiązałabyś mi? 1. symetria względem osi OX i Y P= (1, -2) punktu 0= (0, 0) punktu S= (4, -2) prostej X= -1, prostej y= 2 2. równanie prostej przez punkt A= (1, 3) i B=(-4, 6) 3. równanie okręgu o środku S= (-2, 5) o promieniu r =8 Sprawdź czy P= (-1, -6) należy do okręgu średnicy AB A =(6, 8), B =(-2, 10) bardzo dziękuję.

Kat alfa jest ostry i sin alfa = 3/4 wowczas cos kata alfa jest rowny: a) 7/16 b) pod pierw 7/ 4 c) pod pierw 7/16 d)1/4 sin alfa = 3/4 sin^2 alfa + cos^2 alfa = 1 (3/4)^2 + cos^2 alfa = 1 9/16 + cos^2 alfa = 1 cos^2 alfa = 1 - 9/16 cos^2 alfa = 7/16 cos alfa = pierw(7/16) cos alfa = pierw7/4 odp B

Prosze o pomoc!!! W torebce były irysy i krówki.Zniknęła połowa irysów i trzecia część krówek,łącznie 18 cukierków.A rezultacie w torebce zostało tyle samo irysów co krówek.Ile cukierków zostało w torebce? Pierwsze równanie zrobiłam 1/2 x + 1/3 y =18 ale nie wychodzi mi drugie .W odpowiedzi w książce pisze że ma wyjść 24. Możesz mi pomóc ????? x - ilość irysów na początku y - ilość krówek na początku zniknęła połowa irysów i trzecia część krówek, łącznie 18 cukierków 1/2 x + 1/3 y = 18 w rezultacie została połowa (1/2) irysów, i 2/3 krówek a w treści mamy że zostały po tyle samo 1/2 x = 2/3 y 1/2 x + 1/3 y = 18 1/2 x = 2/3 y 2/3 y + 1/3 y = 18 1/2 x = 2/3 y y=18 1/2 x = 2/3 y y=18 1/2 x = 2/3 * 18 y=18 1/2 x = 12 /*2 y=18 x=24 tyle było na początku zostało : 1/2 * x = 1/2 * 24=12 2/3 * y = 2/3 * 18 = 12 12+12=24 cukierki

W trójkącie prostokątnym ABC gdzie BC=3 i AC=5, sinus kata ostrego beta jest równy; a 3/4 b 4/34 c 3pod pierw 34/34 d 5pod pierw34/34 czy do tego był rysunek tego trójkata? bo robi różnicę gdzie dokładnie jest kąt beta i gdzie dokładnie jest kąt prosty

jeżeli stosunek pol powierzchni dwoch kul jest rowny 1:4 to stosunek dlugosci ich promieni jest rowny? moglabys jeszcze mi to wytlumaczyc? 1 kula ma promień R, jego pole powierzchni to P=4pi R^2 2 kula ma promień 2, jego pole powierzchni to P=4 pi r^2 stosunek pól powierzchni jest równy 1 : 4 4 pi R^2 : 4 pi r^2 = 1 : 4 R^2 : r^2 = 1 :4 pierwiastkuję obie strony R : r = 1 : 2 stosunek promieni tych kul to 1 : 2

Gość bhihikiki
dziękuję:))

1. symetria względem osi OX i Y P= (1, -2) punktu 0= (0, 0) punktu S= (4, -2) prostej X= -1, prostej y= 2 czy napewno dokładnie tak brzmi treść tego zadania? bo tu nie wiadomo w końcu co liczyć, za dużo informacji naraz i niewiadomo co odbijać symetrycznie względem czego

2. równanie prostej przez punkt A= (1, 3) i B=(-4, 6) y=ax+b 3=a * 1 + b 6=a * (-4) + b 3=a+b 6=-4a+b /* (-1) 3=a+b -6=4a-b 3-6=a+4a 5a = -3 /:5 a=-3/5 3=a+b 3=-3/5 + b b=3 + 3/5 b= 3 i 3/5 y=-3/5 x + 3 i 3/5