Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ukradlimidiadem

wszystko o YASMINELLE

Polecane posty

Gość krasnoludek45476
krasnoludek454 spierdalaj stad;D

Gość krasnoludek454
Kasiaa18- to kwestia lekarza. Tak jak pisze młoda położna- jeden wciąż trzyma się teorii sprzed 50 lat, inny idzie razem z postępem medycyny i uzupełnia wiedzę.. Nie wszyscy lekarze są w pełni kompetentni-niestety.

Gość mamamia7
karasnoludek - pisalas na poprzedniej stronie ze dziewzyny przez wydluzenie badz skrocenie barania tablete moga zajsc w ciaze. wydluzenie rpzerwy rozuemiem ze moze zaszkodzic i nie powinno sie tego robic. ale sktocenie o eden dzien przerwy tez? jakl wezme tabletke jeden dzien predzej to musze sie dodatkowo zabezpieczac?/ bo juz zglupialam!

Gość katia18-06
młoda polozna - dziekuje za porade, wtedy bylam niemal pewna ze nic sie nie stanie, teraz wiem ze jest ryzyko, wzielam dzis rano tabletki po....

Gość krasnoludek454
mamamia7- można regulowa przerwę na krwawienie, tzn. rozpocząc blister kilka dni wczesniej,gdy np. chcesz zmienic dzień połykania pierwszej tabletki z blistra (str.37.)-)NIE MOZNA NATOMIAST WYDLUZAC PRZERWY) Możesz nie robic przerwy w ogóle,gdy krwawienie nie jest Ci na rękę. Wtedy bierzesz 2 blistry naraz i wszystko jest ok. Ty natomiast piszesz o skracaniu bądź wydłużaniu BRANIA tabletek. Pomyśl. Po to mamy 21 tabletek i 7-dniową przerwę, aby ta ciągłośc 21 dni brania była zachowana. Możesz "manipulowac" przerwą na krwawienie (skrocic lub nie robic wcale).. ale np. brac 20 tabletek..czy mniej-pod zadnym pozorem. Odwołuję do ulotki str.37-39. Tam jest wszystko o mozliwosc ewentualnych zmian czasu krwawienia, o zmianie terminu miesiaczki,itd. W akapicie o skróceniu przerwy o 1 czy kilka dni (o którą pytasz) nie ma informacji o tym,że trzeba się dodatkowo zabezpieczac.

Gość mamamia7
krasnoludek, dzieki za tak wyczerpujaca wypowiedz :) pytalam tylko o skrocenie o jeden dzien, wiec nie musialas az tyle pisac o wszytskim, bo to wiem :) ale dzieki za dokladna odpowiedz. pozdrawiam serdecznie

Gość krasnoludek454

Gość reni.renata
he j mam pytanko czy w 7 dniowej przerwie nie zajde w ciąże jeśli okresu już nie mam, a pierwszą tabletką czyli 8 dnia biore po jutrze??

Gość mala_mi_100
Ja mam takie pytanie. Niepokoi mnie od dwóch dni mój okres. od 4 miesięcy biore yasminelle. Zawsze moje krwawienie było takie słabe, mało obfite. Teraz dostałam taki dość specyficzny. Jest strasznie obfity, jest w nim dużo skrzepów, nawet bym powiedziała, ze sie to wszystko ze mnie ciągnie.;| czy to jest normalne?

Gość krasnoludek454
reni renata-nie bardzo rozumiem pytanie..yyy.. a co ma do tego krwawienie? tzn.jesteś zabezpieczona także w trakcje przerwy na krwawienie, cały czas jesteś zabezpieczona,zarówno przez 21 dni i 7 dniową przerwę- chyba,że jakoś regulowałas cykl. Ale jeśli wszystko przyjmujesz tak jak trzeba to jesteś zabezpieczona w trakcie przerwy,nie wazne czy krwawienie było,jest czy będzie.

Gość krasnoludek454
mała_mi_100- ja równiez raz mam mniej obfity, raz bardziej,raz więcej skrzepów,raz mniej. To rzecz normalna,. krwawienie bywa różne, ważne,że jest i jeśli nie jest to plamienie to wszystko ok.

Gość zmartwionakatarinka
młoda polodno proszę CIe o pomoc:( biorę yasminelle od 8 miesięcy. Od jakiegoś miesiąca do dwóch mam częste bole lewego jajnika. nie potrafię wskazac,kiedy się nasilają./ jednak nie jest to tepy ból tylko jakby bóle co przypuścmy 10 sekund. OD tamtej pory nie było dnia,by mnie tak nie bolało. Nie jest to straszny ból,ale przyjemny też nie. Słyszałam,ze bole jajnika podczas brania tabletek anty są normalne i jeśli są uciązliwe można isc do ginekologa poprosic o zmiane tabletek. jednak czuję się poza tym super.. lepiej niż przed braniem tabletek i nie chciałabym ich zmieniac. możliwe,że jajnik się otorbiela? wskutek "nie pęknięcia" pęcherzyka grafa? Jeszcze jedno pytanie... zauważyłam,że ostatnio boli bardziej z tyłu (tzn nie tam gdzie jajnik tylko na plecach) i może to nerka? wiesz moze jak ona moze bolec i czy tak podobnie do jajnika? pamietam,ze jajnik podczas owulacji bolal mnie 1 dzien i np. kiedy siadalam,biegalam,po prostu ruszalam sie. OStatnio mam obawy,ze moze to byc nerka..i w sumie wolalabym zeby tak bylo/ Aha, czy bol jajnika taki jak opisuje moze byc przyczyna ciazy? niby u niektorych tak(wyczytalam na jednym z forow) i sie martwie,chociaz wszystko robie zgodnie z ulotka./

Ja jestem stracona dla swiata ;-) Od wczoraj mam nowego krolika,niecale 2 miesiecznego malucha i sie oderwac od niego nie moge :-) zmartwionakatarinka ---- na pewno wizyta u ginekologa sie przyda w celu wykluczenia torbieli.Jezeli masz podstawy podejrzewac nerki,to warto by bylo zrobic tez badanie ogolne moczu.Chociaz bol nerki bardziej by sie lokalizowal nad ledzwiami,ale dla swietego spokoju mocz mozna sprawdzic.Bol jajnika na pewno nie traktuje sie jako objaw ciazy ;-)

Gość zmartwionakatarinka
dziękuję;) do ginekologa wybieram się za miesiąc, więc narazie pozostaje mi czekac. Dzisiaj np. jeszcze mnie nie bolało,ale zapewne chociaż troszkę wieczorem poboli. Może to byc nerka,bo ostatnio trochę "nieodpowiedzialnie" się ubierałam-krótka kurtka... jajnik bolałby chyba tylko z przodu hmm..

Gość lilisusia
młoda polozna prosze o pomoc!!! od 7 miesiecy biore yasminelle, jestem juz 10 dni po przerwie,jest to 10 tabletka z blistra i boli mnie brzuch tak jak na okres. Czy jest to mozliwe i nie jest to objaw ciazy????

Gość lilisusia
rozumiem,ze to ironia?;]

Gość kwiatekpdpdp
młoda położno lub inna doświadczona kobieto,prosze o pomoc. o 22 wzięlam tabletke (ok.polowa blistra) o doslownie 5 min po tym zaczal bolec mnie brzuch i polecialam do kibla, mialam rozwolnienie, narazie nie zapowiada sie na powtorke. ciezka biegunka to o ile sie nie myle utrzymujaca sie kilka dni.. ktorej towarzysza wymioty,oslabienie,goracza. jednak obawiam sie,ze moglam jakos wydalic te tabletke .. dzisiaj wzielam tez pierwszą tabletke Furaginum (na uklad moczowy-bakterie) i podczac calej kuracji jak i 7 dni po mam zamiar zabezpieczac sie dodatkowo. Czy to wystarczy ? Przypomnialo mi sie,ze wczoraj lub przedwczoraj tez mialam jednorazowe rozwolnienie, czy ono moglo jakos wplynac? prosze o odpowiedz. 🌼

kwiatekpdpdp---> Twoje rozwolnienie nie miało wpływu na tabletkę. Spokojnie, byłaś i jestes zabezpieczona. Ciężka biegunka, to to na pewno nie była, to choroba utrzymująca sie bardzo długo , której towarzyszy ciągłośc w przebywaniu w ubikacji:D Przez kurację Furaginum--> zabezpieczaj się podczas brania leków oraz 7 dni dodatkowo. Więcej nie ma potrzeby;) Więc korzystaj z życia i uroków ;) Pozdrawiam:*:)

Gość bocobybylogdyby
Furagin nie wpływa na działanie tabletek. W związku z tym nie trzeba sie dodatkowo zabezpieczac

Gość kwiatekpdpdp
bobobybylogdyby-dziękuję.

Misie pluszowe.... Co tu taka cisza? Przestalyscie brac tabletki? A moze ulotki zaczelyscie czytac i juz nie ma zadnych niejasnosci ;-) Zartuje oczywiscie....Juz mi chyba zaczelo brakowac pytan typu \'czy zmiana klimatu oslabia dzialania tabletek \'.Ale to pewnie przez ten zblizajacy sie egzamin z dermatologii,wole takie pytania niz te dotyczace syfow na skorze ;-)

Gość do mlodej poloznej
jak bedziesz takimi tekstami robila z dziewczyn nic nie wiedzace kretynki to na pewno bedzie cisza

Gość Genie
Najwyrazniej tak :-)

Gość Genie
Ps.Ja wiem ,ze jestes zajeta nauka ale na maila moglabys odpisac maUpo :-)

Gość OnaPrzerazona
Mam pytanie, i bardzo licze na to ze znajde tu na nie odpowiedz. Yasminelle biore juz od roku, zawsze krwawienia dostawalam 4 dnia przerwy. Teraz.. jest 2 dzien a ja mam jakies plamienia, z chlopakiem nie szalelismy jakos specjalnie, on nigdy we mnie nie konczy... czy powinnam sie obawiac ciazy? Czy moze byc jakis inny powod tego plamienia? jedyne lekij akie bralam to aspiryna,no spa, cirrus, espumisan, i cholinex bo sie rozchorowalam :) Prosze was o rade bo sie zaczynam denerwowac ze cos jest nie tak.

OnaPrzerazona --- a plamienie to objaw ciazy ? ;-) Im dluzej bierze sie tabletki tym krwawienie moze stawac sie coraz mniej obfitsze, moze przeradzac sie w plamienie a w skrajnych przypadkach nawet zanika.Pozatym nie jest powiedziane,ze krwawienie jeszcze sie nie rozkreci,prawda? Jezeli Cie to niepokoi to zglos to lekarzowi na najblizszej wizycie.

Gość Nanami
A czy to prawda, że już po pierwszym opakowaniu brania Yasminelle hamuje się wzrost i można powiedzieć, że organizm się już nie rozwija? Bo moja pani ginekolog powiedziała, że hormony mają to do siebie że hamują wzrost.

Ale jaki wzrost? Bo jezeli chodzi o wzrost czlowieka to hormony plciowe nie maja nic do tego.Moze chodzilo o to,ze hamuja dojrzewanie ( mogla tez uzyc slowa wzrost) pecherzykow graffa?