Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość OKAPI80

MAMY Z FRANCJI

Polecane posty

Gość OKAPI80

czy sa tu jakies mamy z francji?

Gość karolina19800
właśnie dziewczyny jak jest we Francji gdy wychowuje się dziecko.Ja w przyszłym roku wyjeżdżam do męża do Paryża bo on tam pracuje,mamy roczną córkę i zastanawiam się czy są problemy z zapisem do żłobka,później przedszkola?

Gość OKAPI80
witam dziewczyny a jak dlugo juz jestes?

ze zlobkiem to jest problem,ja poszlam zapisac malego to mi pani powiedziala,ze niestety nie ma miejsc w zadnym zlobku,powinnam zapisac jeszcze w ciazy....A jesli chodzi o przedszkole to problemu raczej nie ma.Dziecko przyjma jak skonczy 2 lata,ale jest warunek,ze musi wolac na nocnik i byc bez pieluchy.¨Ja juz swojego mlodszego zapisalam na przyszly wrzesien,zeby przypadkiem nie braklo miejsc.Jak chcesz cos jeszcze wiedziec to pytaj.

Gość OKAPI80
do zlobka to trudno ma malo jest miejsc a potem od 2 lub 3 roku zycia ida do szkoly wiec to nie jest platne i tylko trzeba zapisac

Gość mam zamiar tam jechac
jak się żyje we Francji duzo jest tam Polaków? Francuzi są mili?

Gość OKAPI80
ja osobiscie duzo polakow nie znam ale w wiekszych miastam to ich jest wiecej

Ja mieszkam na poludniowym zachodzie Francji i tu gdzie mieszkam nie ma duzo Polakow.A Francuzi sa inni niz Polacy i to roznie z nimi bywa.Ale ogolnie jest tu nam dobrze

Gość OKAPI80
ja tu jestem od 6 lat i mieszkam w mayenne a ty gosia jaki region?

Gość Karolina19800
A jak jest z językiem-dziecko w żłobku lub przedszkolu musi francuskim się posługiwac czy może są polskie przedszkola?

W wiekszych miastach moze i sa polskie przedszkola,moj starszy syn chodzi do francuskiego i mlodszy od wrzesnia tez do takiego idzie

Gość OKAPI80
to jest wlasnie departament no i miasto tez od paryza w lewo z 300km .ja nie znam tutaj przesdszkoli polsko jezycznych

Gość OKAPI80
ale karolina twoje dziecko szybko nauczy sie francuskiego nie martw sie

Gość OKAPI80
karolina a ile ma lat twoj maly?

Gość OKAPI80
no niestety daleko od siebie mieszkamy a twoje dzieci mowia po polsku?

Starszy Maciek mowi po polsku i po Francusku,co prawda po polsku mowi troche smiesznie.W domu mowimy tylko po polsku,no chyba ze znajomi jacys przyjda.A mlodzy dopiero zaczyna mowic. A Ty ile masz dzieci?Twoj maz jest francuzem?

Gość OKAPI80
mam 3 dzieci najmlodsze ma 1.5 miesiaca,adrien 5,5 i emma3.5 i moj maz jest francuzem i w domu rozmawiamy po francusku musze nauczyc dzieci po polsku bo z babcia to trudno rozmowa idzie

Ale masz fajnie trojeczka :) Masz racje,ze chcesz dzieci uczyc po polsku.Wiesz mamy tutaj znajoma Polke,jest tutaj juz 17lat,przyjechala z 3dzieci,ktore urodzily sie w Polsce,najstarszy syn mial 6lat!!!!!!!A corka najmlodsza 2lat i wyobraz sobie,ze te dzieci nie znaja polskiego,nic nie rozumieja po polsku.A przez iles tam lat byly tylko z matka Polka,dopiero pozniej wyszla za maz.I dzieci nie dogaduja sie z babcia....

Gość OKAPI80
no wlasnie do mnie rodzice przyjechali na swieta i tak sie dogaduja gestami.pare slow znaja ale to nie wystarcza do rozmowy .chcialabym tez meza nauczyc polskiego ale to nie jest latwe ,a twoj maz to polak czy francuz?

Gość OKAPI80
ok gosia uciekam na razie bo musze obiad zrobic i mala nakarmic bo cyca daje