Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość majulek

Imie Zoja

Polecane posty

Gość gość
Zoja to piękne staropolskie imię, wcześniej było dużo aktorek a tym imieniu :) była żona Janusza Gajosa ma na imię Zoja. Mnie się bardzo podoba. Imiona tak ładne nie powinny zanikać :)

Gość gość
Jestem w 12 tygodniu i wiem że są tylko dwie możliwości albo noszę w brzuszku Zoję - jeżeli to dziewczyna albo Iwo w przypadku chłopca, tylko to się dopiero okaże:) Imię Zoja jest przepiękne i nie dam nikomu sobie wmówić że jest inaczej. Sama noszę nietypowe imię i w dzieciństwie nie było mi łatwo, gdy byłam dzieckiem panowała fatalna dla mnie moda nadawania suczką imienia Diana. Dopiero później dzięki popularności Lady Diany, moje imię zaczęło być inaczej odbierane, imię zaczęło kojarzyć się ludziom z księżniczką, a nie suczką sąsiada ... Jednak mimo wszystko nie zamieniłabym swojego imienia na inne bo jest wyjątkowe i oryginalne, tak dokładnie jak chciała dla mnie moja mama i dziękuję jej za to. Moja 18 już letnia córka ma na imię Aurela, tzn. ,,złocista,, nikt nigdy nie dokuczał jej z tego powodu. Imię świetnie do niej pasuje , a najwspanialsze jest to, że już ona sama nadaje mu szczególne znaczenie, zwłaszcza teraz gdy zaczyna odnosić sukcesy w kolarskie szosowym i zbiera zasłużone również ,,złociste,, medale:) Jestem dumna z Aureli i równie będę dumna z małej Zojki. Bardzo się cieszę że w odróżnieniu ode mnie moja córka ma wielu rówieśników o rzadko spotykanych, wyszukanych, pięknych imionach, które dziś już na szczęście dziwią tylko mało co które osoby. Pozdrawiam wszystkie Zoje i ich mamy oraz wszystkie kobiety które nie pozwalają się ograniczać w wyborach które płyną prosto z ich serca.

Gość gość
Zoja to jak najbardziej normalne imię o pięknym znaczeniu. Popularne - w różnych formach - w wielu zakątkach świata, w tym u naszych braci Słowian (mimo, że korzeniami sięga europejskiej kolebki kulturowej - czyli Grecji). Nasza Zoja ma już pięć lat i nie wyobrażamy sobie, by mogła nosić inne imię. Bywa Zojką (gdy dokazuje i wychodzi jej zawadiacka natura), ale częściej jednak Zojeczką, Zojeńką, Zojuszką. Ewentualnie Panną Zojencją (gdy się droczymy).

Gość Młoda Zoja
Również zoja Mam 13 lat Jedyne z czym mam priblem to z egzaminami i dyplomami bo uparcie piszą Zofia X I musze skreślać Na szustoklasisty nie chcieli mnie wpóścić na test xd

Gość gość
Bardzo podoba mi się to imię. Znaczenie imienia to "życie“, więc całkiem z sensem i nie rozumiem czego tu się wstydzić w obliczu milionów rodzących się teraz Nadii. Ładne jest też w angielskiej wersji (Zoe). Również miałam problemy ze swoim imieniem, bo nazywam się zwyczajnie Paula, a wszyscy uparcie nazywali mnie Pauliną myśląc, że to jedyna słuszna i oficjalna forma tego imienia. Natomiast zawsze byłam dumna, że mam wyjątkowe imię... zwłaszcza, że w podstawówce miałam w klasie 4 Pauliny. Nie chciałabym żeby moja córka była jedną z wielu Lenek, Julek czy Nadii. Z nietypowych podoba mi się też imię Luna i nie interesuje mnie opinia, że to imię dla kota. Zwłaszcza, że Lena jest już ok, a to przecież różnica jednej litery. Nazywała się tak bohaterka Harrego Pottera, więc młodzi ludzie powinni się z nim oswoić do tej pory.

Gość vikigość
A moja wnuczka ma na imię Zoja,wcale nie jest pochodzenia rosyjskiego tylko greckiego...Zoja niosąca nadzieję!

Gość Elka12
Mam nadzieje, ze moja wnuczka tak będzie miała na imię. Zoja, Zojka,Zojeczka:)

Gość 2017
Zoja to sliczne, ciekawe imię, podobno oznacza z gr. życie.....mnie się bardzo podoba, ale cóż - kwestia gustu

Gość gość
Zoja jest super. Też myślimy z mężem o daniu dziecku tego imienia, jeśli okaże się dziewczynką. My mamy trochę trudniejsze zadanie, bo mąż jest z Chin, więc imię musi też się dać zapisać po chińsku i to takimi znakami, które dobrze się komponują i mają piękne, kobiece znaczenie. Na kolejne dwa lata przeprowadzamy się do Polski, a gdzie nas dalej poniesie, to się okaże, więc opiniami co do cudaczności imienia się kompletnie nie przejmujemy. Ja już spędziłam trochę czasu zagranicą. Ludzie mają tak różne, przepiękne imiona. Świat jest różnorodny i to jest super. Imię nie jest gwarancją szczęścia, ani też nie dodaje czy ujmuje pewności siebie. Pewność siebie buduje się w domu rodzinnym. Niech każdy daje swoim dzieciom takie imiona, na jakie ma ochotę.

Gość gość
Bardzo podoba mi się imię Zoja. Znajoma ma córkę o tym imieniu. Nie każdemu się podoba ale nie spotkałam się z negatywnymi komentarzami. Zdziwienia owszem. Każdy ma prawo do własnego zdania, ale przecież o gustach się nie dyskutuje. Mam na imię Malwina. Byłam jedyna w klasie, w szkole, w całym mieście. Pamiętam pytania "skąd takie imię?" ale nie było ich wiele. Ze szkoły pamiętam raczej ciekawość, żadnych złośliwości. Lata później pojawiły się małe Malwinki. Nigdy nie wstydziłam się swojego imienia, wręcz przeciwnie.

Gość gośćmak
Zoja to imie mojej 13 letniej suczki.... a dlaczego? W Grecji i Hiszpani co drugi pies wabi się Zoja jak u Nas kiedyś Reksio czy Szarik ..... bo też ten pies Zoja był bohaterem dziecięcych filmów w krajach śródziemnomorskich. To tak jak nazwać chłopca Szarik

Gość gość
13.45 :D a tak w ogóle to imie popularne w Rosji -ichnia Mariolka czy Maryśka to właśnie Zoja ..:)

Gość gość
A mi sie barszo podoba imie Zelda,u nas kpmpketnie niepopularne Ale tak wlasnie nazwalabym córkę

Gość mama Zojci
Tez mamy Zojeczke, jej imie budzi zawsze zaciekawienie iraczekj wiekszosci sie podoba, z reszta w sumie mam gdzies czy sie komus podoba czy nie, my jestesmy zakochani w Zojci i to najwaznoejsze:)

Gość gość
Przepiekne imie, oryginalne, swietne!

Gość gość
zoja wesołowska, czy zoja kowalska, czy zoja żurek? straszne imie

Gość gość
a mnie się podoba dupa

Gość gość
Zoja jest to imię muzułmańskie

Gość gość
ZoyaZoja jest to imię muzułmańskie, które wyraża znaczenie "żywa" ("przy życiu")

Gość gość
imie ladne, podoba mi sie. ale nazywam sie soja, wiec Zoja Soja troche glupio :D

Gość gość
Zoja brzmi jak Soja. A ta Pola? Skoro Pola, to może Lasy albo Łąki? Dla mnie beznadziejne obydwa. Takie prostackie, mało dostojne... Pani dyrektor Zoja Kowalska? No idiotycznie jak dla mnie...

Gość gość
Zoja bardzo ładne i oryginalne. Ja jestem Zuzanna i przez całe życie byłam jedna w całej szkole i na studiach. Też mamie mówili co to za imię Zuzanna? A teraz co druga to mała Zuzia.

Gość gość
Dodam jeszcze że znajoma ma psa Julię i kota Zuzię więc nic dziwnego że ktoś mógł nazwać Zoja swojego pupila. Są też psy Kuba i inne. Zoja jest super :)

Gość gość
To imię jest okropne.. Fuj.. Zoja

Gość gość
A Ty jakie masz cwaniaku/cwaniaczko imię - .uj Ci na imię?

Gość MamaZojki
Ja też mam Zojke i chociaż długo się wahałam czy takie imię nadać dziecku czy jej nie "skrzywdzę " czy jest poważne czy zbyt odważne to z perspektywy czasu uważam że to jest normalne imię takie jak Maja czy Pola. Juz wcale nie jest tak sporadycznie spotykane i nie znam nikogo kto by miał psa o takim imieniu ale już Maja i Sandra po osiedlu szczekały. Faktycznie spotykam się ze zdziwieniem i mama jednej Ani powiedziała że bardzo odważnie mama Vaneski że Zoja to takie amerykańskie imię. Gdyby mojej córce się nie podobało nadałam jej drugie imię już takie pospolite będzie chciała to zmieni. A dla mnie jest bardzo radosną i pewna siebie dziewczynka wszędzie jej pełno cieszy się życiem i taka właśnie miała być Zoja. Nie musi być dyrektorem (chociaż to nie imię o tym decyduje :)) ważne by była szczęśliwa i spełniona zawsze pogodne i rządzącą sobie w życiu.

Gość gość
Ja nazwalam corke Zoja. Dlugo sie zastanawialismy, ale nic do niej innego nie pasowalo :)

Gość gość
Zoja sroja .... co to za wymysły .... jakby nie było normalnych imion ... dadzą biednemu dziecku jakieś cudaczne imię ... i się potem to dziecko musi męczyć całe życie ...np. Dorian .... co to za imię dla faceta .... Milan .... ostatnio słyszałam w parku Lamberd czy jakoś tak wiem że jakieś "amerykańskie".... jestetyle pięknych polskich imion .... a ludzie dają dziwne, chyba im bardziej dziwne ... tym "modniejsze"... szał trzeba zrobić, ale że się dziecku robi krzywdę .... tak jak i z tą Zoją .... moja sąsiadka ma wnuczkę Zoję ... i nie mogła zapamiętać ... przekręcała ... śmiechu warte :)

Gość gość
Wspolczuje dzieciom noszacym takie imiona :( ale tak to jest jak niedowartosciowani rodzice moga "zablysnac" i wyroznic sie jedynie przy wyborze imienia dla dziecka :D

Gość gość
do dwóch ostatnich gości - skoro Zoja to takie obciachowe imię jak z resztą wiele innych wykraczających poza wasze bardzo ograniczone ramy to podzielcie się cwaniaki swoimi imionami!