Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tak się zastanawiam

czy w przypadku kobiety można mówić o występowaniu zjawiska geniuszu

Polecane posty

No nic, lepiej się pozegnam, Tobie, makrelko również życzę wszystkiego dobrego w nowym roku (miałam nadzieję, że przynajmniej raz mnie uprzedzisz, ale cóż :) 🖐️

podczytuję sobie tu i tam...miło Was spotkać...:) 🖐️

Gość Dwadzieścia trzy złote
Wznoszę. :-)

Kobieta może być oczytana na dany temat, ale indywidualność w przypadku tej płci jest bardzo żadka.

Skoro tak uważasz to pewnie dobrze na tym wychodzisz. Gratuluję w takim razie odpowiedniego, stosownie do indywidualnych potrzeb, doboru towarzystwa kobiecego (rozumiem, że sztukę namierzania kobiet wtórnych, tych od gotowania itd opanowałeś) :D

poczytałAm troche w linkach które były podane wyżej i które tylko potwierdzają moją teorie: ''I tak pewne badania amerykańskie wykazały, że kobiety lepiej słyszą niż mężczyźni, mają bardziej konwencjonalne słownictwo, wolą kolor niebieski od czerwonego (mężczyźni odwrotnie), preferują problemy praktyczne i konkretne zadania, podczas gdy mężczyźni zdecydowanie wolą myślenie ogólne i bardziej abstrakcyjne. '' [ http://www.resmedica.pl/zdart2011.html ]

Gość Kopernik była kobietą
!!! :)

przetocze jeszcze dalszy tekst: ''Badania Havellocka Ellisa (z 1894 r.) sugerują, że kobiety mają wyraźną przewagę nad mężczyznami, jeśli chodzi o spryt, pamięć, umiejętność udawania, zdolność do współczucia, cierpliwość i schludność. Stwierdził on, że prace naukowe kobiet są dokładniejsze, ale brakuje im polotu, samodzielności, SZERSZEGO SPOJRZENIA (?!), a jeżeli już trafi się kobiecy geniusz, jak np. Maria Skłodowska-Curie, to największe osiągnięcia ma w chwili ZWIĄZANIA SIĘ Z ODPOWIEDNIM MĘŻCZYZNĄ. Według Ellisa wynika to i z tego, że kobiety instynktownie nie lubią procesu analizy, gdyż mógłby on zniszczyć sferę emocjonalną, która kieruje ich czynami i najbardziej do nich przemawia.''

Może nie powinnaś brać I posta ażz tak poważnie ;p chodziło mi o to, że kobiety raczej nie chcą być samodzielne i wolą podążać za liderem

Kobiety są po prostu trochę inne, ani gorsze, ani lepsze. I zapewne właśnie tak to zostało wygenerowane, bo tak jest najkorzystniej. Mamy mniejsze skłonności do podejmowania ryzyka związanego z odkrywaniem nieznanego itd, bo ryzykują, bo to właśnie kobietom przypadło zadanie zapewnienia ciągłości opieki nad potomstwem. Pisałam też wcześniej o różnicach hormonalnych. Tak juz jest i tyle ...

Ma znaczenie, bo potwierdza moje przypuszczenia, ze w pierwszym swoim poście prowokowałaś. Ne uwierzę, ze masz o sobie takie mniemanie (o tym rdzeniu, gotowaniu i plotkach) :)

Gość Brak klamki
Ależ to ma znacznie. :-) Jest dla mężczyzny ogromnie ważną i ekscytującą rzeczą zadawać się z mądrze mówiącą kobietą. :-)

Gość Brak klamki
He, he... :-). Że baby niby nie plotkują...

Gość Brak klamki
Za to w kwestiach natury kuchennej, Luśka, pełna zgoda. :-) Nie jeden raz usiłowałem Ci uświadomić, że kuchnia to najbardziej naturalne środowisko dla kobiety. :-)

Gość Brak klamki
:-) Gotowanie jest czynnością na wskroś twórczą, Luśka. Wymaga talentu, wyobraźni, fantazji, polotu - no i - warsztatu. :-)

oczywiście, że tak o sobie nie myśle. Mówiłam o ogóle. Do kuchni się nie daje (co najwyżej przypaliłabym wodę :P) dzieci nie lubie a jeśli chodzi o plotkowanie.. niestety mam problemy z mową i fobie społeczną.