Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mammma bliźniaczek

Imiona dla bliźniaczek Rachela i Rebeka - co o tym sądzicie?

Polecane posty

Gość mammma bliźniaczek

Jak w temacie. :) Mi bardzo się podobają te imiona, są podobne, ale nie jakoś przesadnie. Tylko mąż uważa, że lepiej bardziej "normalne" imiona dać... :(

Gość rubionowa kolia
Pomyślałabym, że rodzice są Żydami. Są to imiona biblijne,ładne.

Gość rany w sercu
Ja bym się bała,że zauroczenie imionami potrwa krótko a imiona zostaną. kolega miał na imię Erwin,dzieci smiały się z niego,że to żydowskie imię.jak skończył 18 lat zmienił je sądownie.

Gość mamma blizniaczek
No właśnie tu jest ten problem, wszyscy kojarzą to z judaizmem, a my nie jesteśmy Żydami. :O

Gość rubionowa kolia
A i jeszcze dodam,że Rachela wywodzi się od hebrajskiego Rachael - a to oznacza OWCA. :) Tak, z ciekawości sprawdziłam w Wikipedii. :)

Gość yhjtydjrt
Ja jestem za dawaniem polskich imion,normalnych imion.... tyle jest ładnych imion a tu rachela... kojarzą się mi z kimś grubym

Gość rubionowa kolia
Ale co za problem, że będą uważać Was za Żydów? Imiona są piekne, tradycja religijna silna. Jeśli podobają Wam się nie widze problemu. No chyba,że masz zamiar za każdym razem mówić "to są moje córki, ale nie jesteśmy Żydami" :o

Gość rubionowa kolia
acha no i jeszcze zastanowiłabym się jak grają z nazwiskiem bo już Rebeka Sałata traci na swojej urodzie

Gość oknooknookienko
Miałabym za złe jeżeli rodzice daliby mi któroś z proponowanych :( ale to Wasza decyzja

Gość oknooknookienko
Dokładnie nazwisko musi pasowac do imion

Gość 10987654321
OBCIACHOWE MĄŻ MA ŚWIĘTĄ RACJĘ!!!! MIESZKASZ W POLSCE A NIE W IZRAELU

Gość mamma blizniaczek
Akurat z nazwiskiem nie będzie problemu, mamy dość "dumnie brzmiące", kończy się na "wska", tak więc ogólnie pasuje. :) Ale mimo wszystko widzę że wiekszosc osób uważa, że je skrzywdzę tak. :(

Gość rubionowa kolia
ja nie uważam, że je skrzywdzisz nie są to imiona typu Izaura czy Esmeralda a, jak pisałam, imiona o bardziej silnej tradycji wcale nie wpisują się w nurt "kewinowy", to inna bajka :) ale skoro źle się z nimi czujesz i nie jesteś przekonana, to polecam wybrać coś innego

Gość REBEKA MOZE BYC
ALE RACHELA JEST OKROPNE I BARDZO WYMYSLNE - I TAK JAK KTOS WCZESNIEJ WSPMNIAL TO IMIE ZYDOWSKIE .

Gość mama dobra rada
tak naprawde dzieci by sie z nich nie smiały w szkole gdyby nie ich rodzice :o bo kto w koncu im powie że Rachela to imie żydowskie?? Zwykle rodzice :o wiec to też od was przyszli, obecni rodzice zależy czy wasze dzieci bedą wysmiewac inne albo czy wasze bedą wysmiewane... Mi osobiscie oba imiona sie podobają :) Chociaz do Racheli chyba bardziej by Ramona pasowało niż Rebeka ;)

Gość mama dobra rada
ps. a po za tym jakie wg was są POLSKIE imiona?? Jak spojrzycie w pochodzenie tzw Polskich imion to sie zdziwicie bo naprawde mało które ma polskie korzenie ;)

Gość ludzie co wy gadacie
Nawet imie Anna nie jest imieniem polskim a spolszczonym z hebrajskiego :o

Według mnie imiona są fajne. No i co z tego że pochodzenia hebrajskiego???? Czy to coś zmienia??? Najpopularniejsze w tej chwili imię JAKUB jest imieniem hebrajskim!!!!! W Polsce używamy baaaardzo wielu imion pochodzenia hebrajskiego. Hanna, Ewa,Sara, Lidia, Mateusz, Adan, Dawid, Gabriel, Jan, Tomasz... to tylko niektóre żydowskie imiona.

Gość taka tam sobie ola
a nie lepiej Sara i Lidia? tez hebrajskie jak to kolezanka wyzej zauwazyla a takie bardziej "zwyczajne" choc niepopularne :)

Gość taka tam sobie ola
a tak w ogole to Rachela jest super ale juz Rebeka kojarzy mi sie z amerykanskimi tasiemcami :O

Gość ja zamiast Rachela i Rebeka
proponowałabym Renata i Regina lub Rozalia i Róża :P

Gość ja zamiast Rachela i Rebeka
mojej sąsiadki koleżanka ma synka 5-letniego Dawida, a od urodzenia woła na niego DEJWID :O Męża ma murzyna, ale mieszkają w polsce. Wg mnie, żenujące, żeby udawać, że jest się gdzieś na zachodzie i zwracać się do dziecka " z amerykańska" :-O

moze jednej z blizniaczek daj na imie rachela lub rebeka, a drugiej jakies bardziej popularne, zeby sie wyrownalo?:) mi sie bardzo podoba rachel w angielskiej wersji. ale rachela brzmi bardzo powaznie i smutno.

Gość Eszliiiii
rządzi :D

Gość kopka
ładne imiona. Skoro Ci się podobają, to przekonaj do nich męża. Jak już tu zauważono, wiele imion współcześnie nadawanych w Polsce jest pochodzenia hebrajskiego. I co, to jakiś problem? Moja siostra nazywa się Anna Maria Magdalena. Każde jej imię jest hebrajskie i jakoś z tego powodu nie cierpi :-)