Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mammma bliźniaczek

Imiona dla bliźniaczek Rachela i Rebeka - co o tym sądzicie?

Polecane posty

Gość imiona to porazka
maz ma racje

Gość imiona piękne ale zbyt duży
ładunek biblijny zwłaszcza dla sióstr bliźniaczek - takie podwójne zestawienie kiepski pomysł gdyby było jedno dziecko i jedno imię to jeszcze jakoś by uszło

Gość rubionowa kolia
a moim zdaniem nie ma co przekonywać męża podobają mi się te imiona i ja popieram ten pomysł, ale tylko wtedy kiedy oboje rodzice są przekonani może faktycznie zdarzyć się, że usłyszycie różne uwagi z powodu tych imion i dobrze by było, żeby mąż je popierał i był z nich dumny w Twoim wypadku poszukałabym czegoś innego

Gość rubinowa kolia
tak właśnie * :)

Gość lili233
Rebeka jest okay, ale z własnego doświadczenia powiem ze z imionami które pisze się inaczej niż wymawia, dzieciaki mają mnóstwo upokorzeń i nie przyjemności.

Gość mama-chłopców
Rachela super ale zamiast Rebeki może np Noemi ? Też hebrajskie i piękne a Rebeka trochę poważne. Moi chłpcy mają na imię Tymoteusz i Nataniel. Oba imiona są hebrajskie, mają głębokie znaczenie i nie martwi mnie to, że ktoś ich uzna za żydów. Tym bardziej, że ja mam na imię Anna (hebrajskie). Nie martw się opiniami i daj dzieciom na imię tak jak Ci serce dyktuje.

Oba imiona są czysto żydowskie. Ja nie widzę powodu, aby nie-żydowskie dzieci miały takowe... ale to jest oczywiście Twoja decyzja. Mnie się ani jedno ani drugie absolutnie nie podoba, brzmią totalnie obco i nieprzyjemnie. Rachela kojarzy mi się z "ropuchą", a Rebeka z "beką". Przykro mi.

Gość pearlineeeee
a coś masz do Żydów ze tak zapytam?;)

Rozumiem, że jak pisać o Żydach to tylko dobrze albo wcale, tak? Bo wszystko inne to już czepianie się i podejrzenia o antysemityzm? Nawet jeśli napiszę tylko, że mi się imiona żydowskie nie podobają? Mam prawo napisać, że mi się imię Rachela nie podoba, tak samo jak np. Scholastyka. I mam w nosie czy to jest imię żydowskie czy chińskie czy inne - wyrażam swoje zdanie bez zbędnych dodatków i komentarzy nt. Żydów. Inna sprawa, że Żydzi są nam całkiem obcy kulturowo i religijnie (podobnie jak np. Muzułmanie) więc czemu nie-żydzi mieliby przybierać żydowskie imiona? Jest wiele piękniejszych i nie mniej egzotycznych na świecie - Grecja, Hiszpania, a nawet Filipiny. Chyba, że ten temat to prowokacja czego nie można wykluczyć :)

Gość A4tech
ja jestem żydówką i czy ja taka obca?? no nie wiem.......

Gość beeeeeeka
no i beda sie smiac z dzieciakow ze sa malymi zydkami.... a dzieci sa szczegolnie wredne i zlosliwe. blizniaczki beda mialy przesrane w szkole

Gość beeeeeeka
a z rebeki zrobi sie beka a potem wielka beka a potem ropucha i tym podobne .... a na rachele pewnie beda wolac hela :P

Gość Mo.ni.ka
mnie w szkole są blizniaczki rebeka i tabita i nikt im nie mówi ze są zydowkami . Mają zdrobninia nawet: rebi i tabi ;) rebeka mi się podoba ale rachela brzmi babciowato.

Gość koko23
Mi sie bardzo podobaja imiona Biblijne sama mam na imie Sara a moja najlepsza kuzynka nazywa sie Rachela mamy 23 lat i naprawde jeszcze nikt nigdy nas nie wysmial ani nie skrytykowal a setki razy slyszelismy ze mamy ladne imiona:) A wiec nie masz sie czego obawiac:) Rebeka tez jest slicznie!

Gość dizaster
do pieca ty kurwo żydowska krzywde dziecku robisz takim imieniem głupia cipo !! wkrwuaiaja mnie debile teraz kazdy daje jakies pojebane imie albo wiesniackie ahahah stanisław albo inny józek... zal mi takich wiesniaków co tak daja na imie dziecku ahahaha w szkole sie beda z niego smiac wszystkie piotrki pawły daniele i krzyski... imie tak samo jak nazwisko ;] od niego moze byc przezwisko nie koniecznie fajne i miłe...

Gość dizaster
dwie dziewczynki to np karolina i paulina albo monika i marta obie w przyszłosci beda niezłymi kurwami do ruchania ahahahaha takie zycie imie ma wpływ na to jakim czlwoiekiem bedzie anie tez dziwki i szmaty ;] duuuuuzo kurew ma wlasnie takie imiona...

Gość Lena , mamusia Tymuśia .
Tu jest problem ludzie będą myśleć ,że Żydami jesteście. Po za tym ładne biblijne imiona . : ) Pozdrawiam .

Każdy ma Swój gust ,komuś może się podobać Rachela i Rebeka ,a komuś coś innego . Może niech mąż wybierze jedno imię i Ty jedno .?

Moja koleżanka ma bliźniaczki Martę i Zosię ,a 2 ma Jowitę i Aldonę.

Gość mnie się podoba
ale niestety, mój mąz podobnie zareagował na Rebekę ;-) i córka az się popłakała, jak zaproponowałam, że tak nazwe siostrzyczkę... Jednak imie musi odpowiadać obojgu rodzicom, dlatego odpuściłam. Mnie podobają się imiona hebrajskie i wschodnie. Skoro taka była reakcja na pierwsze, to nazwałam wschodnio, chociaż też nie zabrakło komentarzy, że będzie jej "ciężko w życiu" ;-) Myślę, że takie zestawienie - bliźniaczki o starych biblijnych imionach nie umkną w tłumie... jeżeli mąż jest w opozycji to pójdź na kompromis.

Gość tez ładnie
Rachela bardzo piekne imię ale Rebeka juz mniej mi sie podoba

Gość no to może tak
Ładne ale jak dla mnie zbyt archaiczne. Jak lubiasz takie oryginalne to może Ramona-nie mylić z Romaną,bo i takie imię jest i Renata?

Gość gość
śliczne imiona ale dzieci moga sie smiac ze zydowskie.

Gość gość
Rachela dla tej chudszej :)

Gość gość
Ja mam na imię Rebeka i nikt nigdy mnie od Żydówek nie wyzwał. Faktem jest, że małe dzieci nie wiedzą jakie imię jest żydowskie, jakie greckie a jakie niemieckie. Tak samo nikt mnie nie przezywał "Beka" :P Jak juz ktoś skracał to do "Reba". Bożydar, Bogumiła, Bogumił, Mieczysław, Sławomir - to są polskie imiona. Wszelkie Anny, Katarzyny, Moniki, Jolanty, Piotry i Pawły to tylko zapożyczenia.

Gość gość
jesli jestes zydówka to ok w pzrciwnym wypadku uznaje cie za niepoczytalną

Gość gość
Ujawnij się nie wstydź sie tego...Czemu nas oszukujesz? Te imiona maja im pomóc w życiu prawda?