Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poradzcie mi dobre kobiety

o co zapytac potencjalna opiekunke?

Polecane posty

mam namiar do opiekunki, ktora zajmuje sie dziecmi u siebie w domu.....sa osoby, ktore moga udzielic jej referencji itd. ale o co ja mam zapytac, zeby sprawdzic czy warto jej zaufac? spotkam sie z nia i zobacze czy ma mieszkanie przystosowane dla malych dzieci...moja corcia ma 15 miesiecy piszcie o swoich doswiadczeniech.....oprocz babc nie zostawialam jej jeszcze z nikim

czy pali? czy przyjmuje do siebie chore dzieci? (nie chce, zeby mala wrocila chora) ile ma przecietnie dzieci u siebie? zobacze czy ma zabawki spytam ile bedzie sie zajmowac mala a ile w miedzy czasie bedzie siedziec przy kopmuterze czy robic cos w domu...spytam wprost co jeszcze?

upup

Moja corka jest u niani i woze ja do tej pani do domu. Zapytaj ja o jedzenie- czy masz przywozic ze soba (np. kupowac kaszki, mleko modyfikowane, paluszki, herbatki itd.), czy dawac tej pani pieniadze i ona bedzie kupowac, czy tez jedzenie bedzie w cenie opieki i twoje dziecko bedzie jadlo to, co domownicy. Sprawa drzemki popoludniowej- czy sa warunki, czy pani ma lozeczko, czy raczej ty powinnas jej dostarczyc. Krzeselko do karmienia- ja musialam dokupic. Zapytaj od kiedy mozesz przyprowadzac dziecko (od ktorej godziny najwczesniej) i jak bedzie z nadgodzinami- do ktorej maksymalnie i jak platne. Wyjasnij sprawe platnosci za ferie, swieta, dni wolne. Zobacz, czy pani ma jakis (bezpieczny) ogrodek, w ktorym twoje dziecko bedzie sie moglo bawic w cieple dni. Jesli nie, to zapytaj, czy bedzie chodzic na spacery- w tym wypadku musisz dostarczyc niani wozek na stale lub przynajmniej jakis rowerek na 3 kolkach. Wyjasnij kwestie bezpieczenstwa: 1) tylko ty mozesz odbierac dziecko lub osoba wczesniej przez ciebie wskazana, 2) zabezpieczenie mieszkania przed szkodami materialnymi i przed wypadkami. Kwestia, czy niania opiekuje sie takze chorymi dziecmi. Przede wszystkim obejrzyj sobie mieszkanie- zobacz, czy niania ma warunki, zabawki, odpowiednie pomieszczenia. Zapytaj, kto jest w domu podczas opieki nad dzieckiem. Ile dzieci znajduje sie pod opieka niani? (Zaleca sie najwyzej 5 dzieci) I najwazniejsze: twoje wrazenie z rozmowy. Czy niania wydala ci sie mila i sympatyczna? Wez ze soba dziecko na ta rozmowe- wtedy szybko zobaczysz, jaki niania ma kontakt z dziecmi i czy ona sama z siebie ma pytania co do przyzwyczajen twojego dziecka. Zobaczysz tez, czy dziecko spontanicznie nianie polubi czy nie, i czy dobrze sie czuje w jej mieszkaniu. Jesli u niani jest wiecej dzieci, to mozesz tez porozmawiac z jakas mama i popytac o doswiadczenia.

dzieki aga1979 ;) ok dzwonie do tej babki ciezki krok zostawic komus dziecko........

Ano ciezko, ale takie jest zycie- trzeba isc do pracy... Mam nadzieje, ze sie nie wymadrzam, ale- jesli o tym nie myslalas- zaplanuj sobie tez czas na przyzwyczajenie dziecka do niani- nie zostawiaj Malej od razu na caly dzien. Mam nadzieje, ze znajdziesz fajna nianie i obie bedziecie zadowolone!