Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość b nxcngvm

opóxnienie rozwoju ruchowego mieliście z tym doczynienia pomózcie prosze

Polecane posty

Gość b nxcngvm

moje dziecko miało napięcie mięśniowe wzmożone i asymetrie.Lekaże mówią że fizycznie rozwijało będzie się wolniej niż inne dzieci, siadać później i chodzić nie wcześniej jak koło 15 miesiąca do 18 miesiąca.Czy znacie takie przypadki i czy dzieci wychodzą z tego całkowicie i nie widać żądnych objawów później czy róznią się od innych dzieci??

Gość b nxcngvm
?

Mój synek też miał asymetrię i stwierdzono opóźnienie ruchowe o 2 m-ce. Jeździliśmy na rehabilitację metodą voyty. Mały strasznie przy tym płakał. Rehabilitantka nauczyła mnie ćwiczeń, które wykonywaliśmy 3x dziennie w domu. Synek Szybko nadrobił. Raczkował w 9 m-cu. Kilka dni po pierwszych urodzinach zaczął sam chodzić. Teraz ma 17 m-cy, nie widać żadnego opóźnienia. Podobno jak na swój wiek jest bardzo rozwinięty. Zaczyna mówić, siusia na nocnik i biega jak torpeda. tak więc się nie przejmuj. Wszystko będzie dobrze. Tak na marginesie polecam zajęcia też na basenie dla maluszków to też pomaga tylko może nie w takie mrozy.

Gość znamy
I nie masz sie czym martwić, naprawdę! Moja córka nauczyła sie raczkować tuż przed swoimi pierwszymi urodzinami,,t era ma 15 mieisęcy i chodzi przy meblach, od raczkowania poszło błyskawicznie! Nie martwie się tym że jej rówieśnicy te etapy rozwoju ruchowego mają dawno za sobą, cierpliwie czekam. Nic jej nie goni! Również miała wzmożone napiecie, urodzona była w zamartwicy i ogólnie ciężko było - wierzę ze niedługo różnice sie wyrównają. A moja starsza, zdrowa całkowicie córka zaczęła chodzić W miar esamodzielnie w 15 miesiecu. Każdy ma swoje tempo, głowa do gory i buziaki dla dzieciatka.

Gość znamy
Moja mała ma teraz 14 , nie 15 mcy :)

Gość b nxcngvm
a kiedy wasze dzieci zaczęły siadać bo mój synek skończył 7 mies i nie siedzi

Gość b nxcngvm
a kiedy wasze dzieci zaczęły siadać bo mój synek skończył 7 mies i nie siedzi

Gość znamy
Jeśłi dobrze pamiętam ok 10 mca.

Gość b nxcngvm
mój synek nawet chwili nie usiedzi jak się posadzi bo leci!!nie podnosi się na rączkach jak jest na brzuchu lekarz mówił że wyjdzie z tego tyle że to jeszcze troche potrwa bo słaby jest

Nie ma co go przyspieszać. A jeździcie z malcem na rehabilitację?

Gość b nxcngvm
jeździmy

Gość b nxcngvm
a twoje dziecko siedziało jak się je posadziło kiedy

Ja nie sadzałam bo mi rehabilitanka nie kazała go sadzać. Czasem układałam go tylko wyżej na 2-3 poduszkach.

Gość b nxcngvm
?

Sam usiadł ok. 8 m-ca. Czasem się zachwiał, ale potrafił się znów podnieść.

Gość b nxcngvm
?

Gość b nxcngvm
wypowiedzcie się

Gość zdziwonaa
siadać w 12 miesiącu obie, raczkować w 13 obie 15 i 16 chodzić obie po przejściach poporodowych obyło sie bez rechabilitacji

Gość b nxcngvm
on ma 8 mies niecałe i nie podpiera się na rączkach jak jest na brzuszku , główke zaczą trzymać jak miał 5 mies a u ciebie jak było ?

Gość b nxcngvm
:)

Gość b nxcngvm
co wy na to

Gość b nxcngvm

Gość b nxcngvm
tak i powiedział że jest opóźniony ruchowo rehabilitujemy go dzisiaj lekaż powiedział że jest bardzo słaby mięśnie są słabe i że wygląda fajnie i powinien wyjść z tego tylko trzeba ćwiczyć a chodić może zacząć nawet w 15-18mies

jeśli chodzi o chodzenie samo to przeciętnie dziecko zaczyna chodzić w wieku 13-15 miesięcy. I lepien rzeczywiście jeśli dziecko ma wzmożone napięcie niż osłabione. Ale tym się też nie możesz sugerować bo jak wy będziecie dużo ćwiczyć w domu z dzieckiem to szybciej z tego wyjdzie. Ja przez pierwsze 2 miesiące to dzień w dzień ćwiczyłam.

Gość b nxcngvm
a co było twojemu dziecku i kiedy zaczęło siadać chodzić

Gość vbxdb
:D

U nas młodsza córka miała stwierdzone wzmozone napięcie mieśniowe i asymetrię. skierowanie na rehabilitację mamy, ale czekamy w kolejce:( W sumie, nie wiem, czy bedzie potrzebna, bo córcia pięknie zaczęła nadrabiać po wizycie u lekarza, siedzi, szaleje na wszystkie strony, na brzuszku, wszystko ją interesuje. W porównaniu ze starsza siostrą rozwija sie wolniej, ale i ma znacznie spokojniejszy temperament.