Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jerzrzy

Skąd u Ślązaków taka miłośc do Niemiec

Polecane posty

Gość jerzrzy

Zastanawiam się skąd u Ślązaków taka miłośc do Niemiec i wszystkiego co niemieckie. Nie jestem bynajmniej nastawiony jakos specjalnie antyniemiecko ale cały czas mnie intryguje skąd a fascynacja Ślązaków niemieckością. Żeby nie byc gołosłownym podam konkretne przykłady. Przykład pierwszy. Mam kolegę w miejscowości niedaleko Opola gdzie 90% ludzi nalezy do mniejszości niemieckiej mimo że na co dzien mówia po polsku, maja polskie imiona, nazwiska a wielu nawet nie zna niemieckiego. Mimo to należa oni do mniejszości niemieckiej a ich dzieci uczą się w szkole języka niemiekciego jako.... ojczystego. Kolejny przykład jest taki że w tej miesjcowości kilkanascie dni temu ustawiono dwujęzyczne polsko-niemieckie tablice z nazwami miejscowości. Po jaki grzyb pytam się? Kolejny przykład kolega opowiadał mi że jego kolega który wyjechał do Niemiec ma dwójkę dzieci i w ogóle nie mówia one po polsku. Wszystko pięknie ładnie problem w tym że dziadkowie po niemiekcu ni w ząb więc z wnukami gadaja w wieksozści językiem migowym. Czy to nie głupota??? a wszystko z bezkrytycznego uwielbienia wszystkiego co niemieckie i opluwania wszystkiego co polskie. Nie chciałbym tutaj być niesprawiedliwy bo może nie wszędzie i nie zawsze tak jest ale w moich okolicach tak to wygląda.

Gość Kattowitzer
Bo my som pół-Niemce :) Na Śląsku kazdy ma w rodzinie volksdeutschów i to powód do chwały. Niemiecka krew buzuje w naszych żyłach :) Deautschaland, Deuschland uber alles!!! Kiedyś Śląsk zdobędzie autonomie a później sie odłączy jak Kosowo od Serbii, Polska nam nie potrzebna bo do czego niby? Powiedz mi jurek do czego nam ta warszawak, ten krakówek i inne łodzie potrzebne? OBERSCHLESIEN! A przez wiekszosc histori Slonsk niy byl polski, pewnie nie wiesz co?

Gość A a kocham SLASK SLAZAKOW
i DEUTSCHLAND!!!!

Gość pogromca mitow
nie prawda jestem ze slaska i nie lubie niemcow tak jak wszyscy moi znajomi wiec nie wiem skad takie stwierdzenie

Gość A a kocham SLASK SLAZAKOW
a ja jestm z kujaw, nie mam nikogo z rodziny na slsku a pomimo to uwielbiam tam jezdzic i uwazam ze jst to najladniejszy region w polsce....nie rozmiem postawy polakow ktorzy nie ucza swoich pociech pölskiego.sama zyje w de mozesz mi wierzyc nie tylko slazacy wypieraja sie swojej polskosci na obczyznie...burak zawsze pozostanie burakiem, takie mam zdanie

Gość LauraWamberg
Ja tez kocham Niemcy, a jestem z Warszawy :) Moj dziadek ze strony taty byl Niemcem i ciesze sie z tego, bo dzieki temu znam niemiecki :D czesto tam bywam i mam sentyment do tego kraju... ale i tak Polske kocham najbardziej :)) najwazniejsze to umiec oddzielic zafascynowanie innym krajem od milosci do Ojczyzny! :)

Ślązacy to są takie Niemcy jak Kaszuby Polakami. Gwara kaszubska jest tak trudna, że ja nawet Kaszub z urodzenia mam trudności ze zrozumieniem starego Kaszebe. Wszyscy jesteśmy Polakami w swoich małych ojczyznach, tylko komuchy chcieli z nas zrobić, "homo sowieticus".

Gość taka prawda_
Slazacy nie podniecajcie sie tak tymi Niemcami, bo oni was i tak maja w doopie i nie lubia was :p taka jest prawda i nic wam nie pomoze uwielbianie ich :D

Gość rybniczanin
Jerzy ty piszesz o Śląsku Opolskim a więc nie o Ślązakach tylko o mniejszości niemieckiej. Prawdziwi Ślązacy mieszkaja w okolicach Katowic czy Rybnika i wcale nie są tak bardzo zafascynowani Niemcami poza pewna mała częscią.

Gość taka prawda_
Niemcy nikogo nie lubia oprocz siebie i wiem co mowie :) oni nie lubia Polakow, Slazakow i innych tez to niedouczone prostaki, bez wychowania bez kultury przynajmniej wiekszosc taka jest :)

Gość rodowita Polka
Kattowitzer - Ty ćmoku, co Ty jeszcze robisz w tym kraju...? woooonn..... lizać pięty tym zza Odry... zapamiętaj jednak, dla nich zawsze będziesz człowiekiem drugiej kategorii... a z Twoim podejściem do życia, może i n-tnastym....

Gość imprezowicz z poznania
Bmblondyn masz rację Kaszubi maja swój język i swoja odrębnośc ale przy całej swojej odrębności czuja sie Polakami i kiedy Polska gra z Niemcami to kibicuja za Polską natomiast w okolicach Opola o których pisze Jerzy większosc kibicowala za Niemcami a co drugie auto podczas Euro miało przyczepiona niemiecka flagę albo wstązkę. Mnie to w sumie wisi kto komu kibicuje czy kim się czuje ale takie sa fakty i nie ma co udawać że jest inaczej. A na Pomorzu podoba mi się że wszyscy mówia jo zamiast tak :D

Gość LauraWamberg
Taka prawda_ nie generelizuj w ten sposob, rownie dobrze Niemcy moga nazwac wszystkich Polakow pijakami i zlodziejami, a stereotypy wcale nie odzwierciedlaja natury narodow! Niemcy, tak jak wszystkie inne narodowosci, ulegaja przemianom, takze mentalnym... to nie sa juz Ci zawistni, drobazgowi, "rasowi" Niemcy, co kiedys... dzisiaj ich serca sa bardziej otwarte na wschod. Wiem, co mowie, bo jestem tam srednio raz w miesiacu. Nie badzmy tacy konserwatywni i zacieci w swych osadach, bo to nie przynosi nic dobrego! Pozdrawiam oba moje kochane kraje:)

Gość jan.niezbędny
Ostatnio jeden z liderów mniejszości niemiekciej pan Gaida żalił się że po wojnie zmieniono mu nazwisko z Gaida na Gajda. Było to dla niego z pewnością traumatyczne przezycie.

Gość jan.niezbędny
Laura nie wiedziałem że w Warszawie tez jest mniejszośc niemiecka. Skąd ta mniejszosc przeciez Warszwa nigdy chyba do Niemiec nie należala poza okupacją.

Gość taka prawda_
LauraWamberg piszesz, ze rownie dobrze Niemcy moga nazwac wszystkich Polakow pijakami i zlodziejami, a stereotypy wcale nie odzwierciedlaja natury narodow! no i oni wlasnie tak nazywaja Polakow, wlasnie tak jak napisalas wiem co mowie, uwierz mi!!!

Gość oppelner_os
A ja się zastanawiam skąd u mieszkańców zaboru rosyjskiego taka fascynacja rosyjskością :D

Gość LauraWamberg
Janie... w kazdym miescie znajdziesz osoby, w zylach ktorych plynie nieco niemieckiej badz innej krwi... ja czuje sie i jestem bardziej Polka niz Niemka, ale nie dyskredytuje zadnego z krajow. Moja mama jest z Warszawy, dlatego mieszkamy tutaj, a nie w Niemczech, pomimo ze moj tata, od 22 lat mieszkajacy w Polsce, slabiutko zna polski... wg niego jezyk kosmitow bylby latwiejszy :P a nasz jezyk jest przeciez najpiekniejszym jezykiem na swiecie:)) pozdrawiam!

możemy sobie gadać o Niemcach różne rzeczy, miłe i niemiłe, ale to właśnie oni stworzyli wszystko co najlepsze i wszystko co najgorsze. Twórca największej utopii Karol Marks, najpiękniejszej muzyki , literatury Goethe, i inni, a Einstein, a zarazem najwięksi zbrodniarze, no Stalin wyprzedził, ale to wyjątek....

Gość LauraWamberg
Taka prawda_ powtarzam, ze bardzo czesto jestem u naszych zachodnich sasiadow, a jeszcze ani razu nie slyszalam takiego okreslenia wzgledem Polakow, mimo ze Niemcy uwazaja mnie za swoja i przeciez mogliby mi cos podobnego powiedziec! Moze jednak ja obracam sie w tych bardziej cywilizowanych, mlodszych kregach... bo zgodzie sie z faktem, ze starsi Niemcy wciaz zywia niechec do Polakow i tego chyba nic nie jest w stanie zmienic. W tym wypadku sie z Toba zgodze niestety...

Gość jan.niezbędny
Dzięki za wyjasnienie Laura. Czyli rozumiem że twój tata nie pochodzi z Warszawy tylko z Niemiec bo ja myslałem że w Warszawie jest jakas mniejszosc niemiecka. Czy twój tata pochodzi z dawnego NRD czy RFN?

Gość jan.niezbędny
Najbardziej Polaków nie lubią tzw. polscy Niemcy czyli ludzie urodzeni w Polsce a mieszkający w Niemczech. Rodowici Niemcy nie sa tacy uprzedzeni do nas i tutaj zgodze się z Laurą.

Gość LauraWamberg
Moj tata pochodzi z Drezna... z NRD. Ja nie uwazam sie za osobe z mniejszosci niemieckiej, chociaz mojego nazwisko moze wskazywac na cos innego :-)

Gość jan.niezbędny
OK Laura teraz rozumiem i przepraszam jesli nieświadomie cię uraziłem poprzez przypisanie do mniejszości niemieckiej. Rozumiem że masz mame Polkę a tate z Drezna, jesteś Polką ale lubisz tez ojczyzne twojego taty. Popieram takie zdrowe podejscie :D Pytałem o to NRD bo tak sądziłem że w czasach komuny nikt z RFN do Polski by raczej nie przyjechal :D A Drezno to bardzo ładne miasto, taki Zwinger naprawde robi wrażenie.

bardzo krzywdzące jest przekonanie, że volksdojcze to jakaś piąta kolumna niemiecka. Moja rodzina mieszkała na terenach zajętych przez Niemców. Przyszedł smutny pan urzędnik do moich dziadków i przyniósł pismo, przyjmują obywatelstwo niemieckie albo w ciągu tygodnia wyprowadzają się do Polski. Do kogo, jak tam żadnej rodziny, ani nikogo, zostawić dorobek życia i zostać żebrakami w Polsce? I tak zostaliśmy Niemcami, którzy z Niemcami mają tyle wspólnego co końska dupa z batem.

Gość pitolicie głupoty
bmblondyn no to pwoiedz mi dlaczego byli tacy którzy nie podpisywali volkslisty i nigdzie ich nie wywozili ci źli niemcy....żenua

tak ale chciałem zwrócić uwagę, że większość Ślązaków to tacy Niemcy jak ja .....

Gość LauraWamberg
Janie jest dokladnie tak jak piszesz :) Popieram ze Drezno jest pieknym miastem i najbardziej podoba mi sie w nim Grünes Gewöble (nie wiem jak to bedzie po polsku?) , ale wole moja Warszawe:) a Slazakow zupelnie nie rozumiem, bo gdybym miala opowiedziec sie za ktoryms z krajow to zawsze, zawsze wybralabym Polske!

jak to nigdzie, a Oświęcim i Majdanek, a na Pomorzu Sobibór, to co obozy harcerskie?????

Gość jan.niezbędny
Ja tez uważam że ze Ślązaków tacy Niemcy jak ze mnie Papuas co nie znaczy że częśc Ślązaków szczegolnie tych spod Opola usilnie stara się podkreslać jacy to z nich wielcy Niemcy. No ale tak jak pisałem nie mozna uogolniać.