Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jerzrzy

Skąd u Ślązaków taka miłośc do Niemiec

Polecane posty

Gość obeznany w temacie
Jesteś pierdolnięta i nadajesz się do psychiatryka. Tym jesteś.

Gość olkaolkaolkaolka
obeznany w temacie a ty ile masz? po twoich komentarzach widac ze niewiele skoro obrazasz osobe ktora tez ma cos do powiedzenia, chce zabrac glos to to robi i nic ze wypowiada sie nie na temat, jak ci nie pasuje to nikt cie tu nie trzyma. zreszta ty na ten temat tyle wiesz co nic. jestes z rybnika co to za slask? prawdziwy slask to rejon: piekary, ruda slaska, katowice.. idz nie wypowiadaj sie bo w dupie byles gowno widziales.

Gość prawdziwaowieczkaboza
Wiecie co - no ale takie rzeczy się zdarzają . I co? MOIM ZDANIEm Ślazak ma rację tylko wtedy gdy CHOĆ RAZ W CAŁEJ HISTORII JEGO ISTNIENIA - Śląska - było Państwo śląskie - następnie właczone gdzieś tam, ale było. A było? NIe. No i źle. No NIemcy tu byli, ale język szedł kiepsko i tyle. No to niech są tymi Niemcami sobie. Ale moim zdaniem to nie ma sensu - tak myśleć. Lepiej już myśleć RODZINĄ po prostu i tyle. Bo w takiej sytuacji zostaje myśleć - RODZINĄ, WYkSZTAŁCENIEM, wiedzą i pracą. Nic poza tym nie zostaje. Bo nie i tyle. Bo Śląsk musiałby być PAŃSTWEM wcielonym do Niemiec z wykształconym swoim językiem żeby mieć rację- choć raz w historii. Ale było tak KIEDYKOLWIEK? Nigdy to nie mają racji i tyle. Kraina etniczna i tyle :(

Gość obeznany w temacie
Co to za Śląsk Rybnik? Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha. To był mój ostatni post na tym forum. To co ty wymieniła, to jest GOP.

Gość obeznany w temacie
Państwo Śląskie istniało 1201-1241. jako Monarchia Henryków Śląskich.

Gość obeznany w temacie
Tyle, że oczywiście to było wskutek rozbicia dzielnicowego Polski, gdzie Polska podzieliła się na osobne księstwa, więc można by napisać, że każdy region był osobnym księstwem.

Nie wiem - jakieś państwo ale nadal bez języka. O ILE. Po co mi państwo bez języka swojego. Państwo 800 lat temu na 10 lat. No gratuluję. No to jesteś ŚLĄZAKIEM jak Cię to państwo obejmuje - teraz proszę o mapę jak było ono wielkie. Żeby się nie okazało, że był to zamek Henryka Śląskiego i jego okolica. No to ja tam nie mieszkam, żebym się mogła czuć... ? Bo jednak dla mnie państwo to obszar I JĘZYK. Komunikować się muszę. Podstawą jest OBSZAR i zaraz dalej JĘZYK.

Gość obeznany w temacie
Przecież napisałem, że jestem Polakiem. Chciałem podyskutować na temat historii, ale widzę, że nie nadajesz się do tego. Oto mapa hostorycznego Śląska: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4b/Silesia_%28Now%29.png USA, Australia, Kanada, Meksyk, Irlandia, Walia, Nowa Zelandia, Austria, Szwajcaria i wiele innych nie mają własnego języka. To nie są państwa?

Moim zdaniem Monarachia Henryków Śląskich nie będzie się liczyła jako państwo - ale sobie to wszystko sprawdze bo było inaczej po prostu wszystko. Rok 1228 to rok przekazania Krzyżakom OfICJALNIE Ziemi Chełmińskiej i ja nie uważam, że w takim razie istniało jakieś PAŃSTWO zwane Monarchią Henryków Śląskich. Za dużo powiedziane i koniec - napisane. Nie mogło być UKŁADU Z NIEMCAMI na niczyjej ziemi. A krzyżaki były niemieckie - były CESARSTWA NIEMIECKIEGO. I co dalej? A teraz w takim razie , żeby było państwo to musi być POLITYKA tego państwa - wewnętrzna i zewnętrzna. A NADE WSZYSTKO PRAWO. I tylko wtedy Monarchia Henryków Śląskich może być uznana za państwo jeśli ma SWOJE PRAWO. Ma? Miała WŁADCĘ. To za mało. Czyli nie może być mowy o państwie jesli nie ma prawa i koniec. Moje zdanie. I uważam, że ostateczne bo by była inna historia gdyby było Henryk Śląski czy Henryki Śląskie wykształciły jakieś prawo i miały SWOJE URZĘDY do jego egzekwowania. Uważam, że mam rację i AMENO :(

Gość obeznany w temacie
prawdziwaowieczkaboza, przeczytaj może pierwszy mój post, który napisałem w tym temacie, a dowiesz się, co ja o tym myślę i przestaniesz na mnie najeżdżać.

Gość obeznany w temacie
prawdziwaowieczkaboza, napisałem że w zasadzie to prawda, ponieważ Polaka była wtedy cała rozbita na dzielnice, jedną z nich był właśnie Śląsk. Osobnego państwa jako takiego nie było nigdy. Narodowość Śląską również uważam za bzdurę, jest to jedynie grupa etniczna, tak jak Kaszubi.

Czyli zobaczcie państwo to PRAWO i tak sie liczy państwo najbardziej. No etniczne korzenie powinny być brane pod uwagę, ale państwo to stety niestety URZĘDY. I język URZĘDOWY. No nie zapominajmy o tym, że musi istnieć KARIERA jakaś i jakieś prawo właśnie. Więc ja nie uważam, że Monarchia Henryków była państwem - dla mnie nie. i też nie chcę głosić herezji do kogo należały krzyżaki - do nikogo w sumie. Wszyscy się ich chcieli pozbyć. Chyba do papieża - nie wiem. Wiem, że gdzieś tam byli we Włoszech, ale też ich wyrzucono stamtąd , w Ziemi Świętej po nic byli - przyszli tu i tyle. No to od papieża przyszli i koniec. ? :(

Gość olkaolkaolkaolka
masakra szkoda mi juz palcow

Gość obeznany w temacie
olkaolkaolkaolka, pozdrawiam cię, ale za mało znasz historii, żeby o niej dyskutować, a dodatkowo mieszasz to ze współczesnością. Skończysz gimnazjum, liceum, możemy wtedy pogadać.

Gość z wroclawia
jesli ktos nie wie, kim sa slazacy, to niech wpierw doczyta, a potem zadaje pytania i sie zastanawia. slazacy ci etniczni to pol polacy a pol niemcy..... szkalowani w prl jako niemcy, przez niemcow raz traktowani jako niemcy (wehrmacht) raz jak polacy (robotnicy od lat dziewiecdziesiatych) tozsamosc slaska to piekna rzecz, a jesli ktos nie umie odnalzc sie w polskiej rzeczywistosci, ktora i tak zawiera w sobie pewne mniejszosci etniczne, to jego problem

No niestety ja mam rację i koniec. I słuchajcie - wiem tylko o krzyżakach, że byli we Włoszech po wyprawach krzyżowych i mieli służyć papieżowi, ale się zaczęli stawiac, robić to co w Polsce dalej i od razu ich wyrzucili stamtąd i powiedzieli, że mają ich rozwiązać chyba gdyż już w Ziemi Świętej byli NAJGORSI. Coś takiego chyba kiedyś czytałam. Oni w ogóle byli tam WYŁACZNIE po to by były szpitale dla chorych i kalek , a ci się dali w bójki. Coś w tym stylu - a później ruszyła cała Europa I PO CO? Mieli leczyć i koniec. I źle na tym wyszli wszyscy i koniec. I chyba im było żal krzyżaków w Niemczech, że papież taka świnia, że tak napiszę i wysłali ich do Polski bo w sumie MOGĄ SIĘ JESZCZE PRZYDAĆ to ich się ściągnie, a żeby nie było, że nie stoją o Włochy to ich ...wyrzucili i tyle. I co? I co właśnie? Kto to takie rzeczy robi. I Polska miała stać o Włochy, ale cóz.. zaczęli stać o Niemcy. I po co? Tam nic nie ma - jeden DEKLAND. Bo tak i już. I to sie nie zmieni bo to jest z historii. :(

Gość z wroclawia
i porazajace w tym temacie sa braki wiedzy "szanownych" dyskutanto niech zyje slaska tozsamosc!

Gość olkaolkaolkaolka
liceum mam juz dawno za soba czlowieku obeznany w historii slaska

Polska miała sobie stac o Czechy i o Rosję i Niemców dokumentnie OLAĆ. Sa straszni bo tacy byli GERMAŃCY. Dla mnie to są DRUIDY jakieś i tyle. A Polacy tacy nie byli. A Czesi na przykład? Też mają język - swoja gramatyka I SŁOWA, to samo Słowacy. I tyle. A Ślązacy? Polscy Ślązacy? Mieli być jak Czesi i Słowacy a mają tylko GWARĘ ŚLĄSKĄ ew. DIALEKT ŚLĄSKI - jaki on jest i dlaczego niemiecki? To jak to sie może W OGÓLE LICZYĆ? Byli ZA CHCIWI i dlatego nie mają państwa - koniec :( Nie mieli wartości i tyle. I do dzis tacy są bo by tę Polskę szanowali - nie , plują na nią. I po co? PO CO? :(

Gość obeznany w temacie
"No niestety ja mam rację i koniec" :D :D :D Pielęgniarki ci trzeba.

Gość olkaolkaolkaolka
kolejny nawiedzony "historyk"

Powiem wam z tego wynika , że POLSCY ŚLĄZACY mieli Od ZAWSZe największą demoralizację czy skłonność do niej - bo co - nazwali sie Monarchią na przykład co sugeruje, że byli państwem, a wcale nim nie byli. Z czego to wyniło? Po co im było TAKIE MAŁE PAŃSTWO? Co chcieli zdziałać? NO CO? Czym się przejęli za 20 lat swojego istnienia czy 10. I moja praca magisterka byłoby to KRYTYCZNE SPOJRZENIE NA MONARCHIE ŚLĄSKICH albo ODKŁAMANIE HISTORII JEDYNEGO PAŃSTWA ŚLĄSKIEGO POWSTAŁEGO W ROKU 1228 na obszarze panowania HENRYKÓW ŚLĄSKICH. ? :(

Gość obeznany w temacie
Było Księstwo, bo Polskę rozbito na dzielnice. Oj, z historii pała. A Wrocław z całym szacunkiem ma najmniej do gadania, bo tam, to akurat Ślązaków nie ma, tylko ludność z kresów wschodnich, która została przesiedlona na Dolny Śląsk w miejsce wygnanych Niemców po IIWŚ

W rakim razie widzimy tu czarne n a białym, że jedyne czego potrzebuje ŚLĄZAK POLSKI to BUDYNEK. I tyle. Bo tak -bo Hneryk Brodaty miał BUDYNEK i stworzył państwo w ten sposób - zdaniem uczestników kafeterii. Niektórych. A więc pytam - czy ja jesli ogłoszę dom z którego piszę ZAMCZYSKIEM to stworzę w ten sposób - będąc np. wójtem wsi z której nadaję PAŃSTWO? Jak uważacie? I posługując się GWARĄ na dodatek? Bo tak to wygląda :(

No już p[rzestan z tymi wojnami OBEZNANY W TEMACIE - czyżby - mamy rok 1228 i POWAŻNIE tu dyskutujemy czy istniało choć raz w historii Europy jakiekolwiek państwo śląskie na obszarze Polski - obecnym lub historyczny, w jej granicach by w ogóle o NARODOWOŚCI ŚLĄSKIEJ mówić. Mniejszość niemiecka jest uznana - rzeczywiście w tej lepiance ktoś mógł pozostać. ALE NARODOWOŚĆ ŚLĄSKA tu by musiała wejść i mieć przedstawicielstwo w parlamencie POLSKIM żebym ja uznała JĘZYK ŚLĄSKI na przykład. I co wtedy z mniejszością niemiecką? Jest taka? Wtedy byliby NIEMCY. Mniejość niemiecka - tyle. ? :(

Gość obeznany w temacie
Przecież cały czas ci mówię kobieto, że państwa śląskiego nie było, ogarnij się. Mówimy tu o rozbiciu dzielnicowym Polski, to jest całkiem inna sprawa. Ochłoń!

Gość obeznany w temacie
Przecież cały czas ci mówię kobieto, że państwa śląskiego nie było, ogarnij się. Mówimy tutaj o rozbiciu dzielnicowym Polski, to jest całkiem inna sprawa, ochłoń!