Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lilii

CHRZEST - pomóżcie

Polecane posty

Gość lilii

Mam taki problem,w przyszla niedziele bede chrzestna pierwszy raz no i nie wiem jak to wszystko bedzie wygladalo.. Co mowi matka chrzestna,co robi.. pomozcie mi bo nie chce sie osmieszyc :-O

Gość smako-łyk
u nas sa nauki przed chrzcielne dzień przed i tak ksiądz wszystko tłumaczy co jak i kiedy się mówi.

cos tam na poczatku mszy przytakniesz dwa razy ze pomozesz w chrzescijanskim wychowyaniu dziecka i tyle;) nie wiem po co jakis nauki ja czegos takiego nie mialam

Gość lilii
ja na naukach nie bede,to wszystko jest tak na ostatnia chwile,zreszta w innej miejscowosci i nawet nie znam tamtego ksiedza

jezeli jestes z innej parafii bedziesz potrzebowala zaswiadczenie ze swojej parafii ze jestes katoliczka, matka chrzestna tezyma biala szate dla dzidziusia pozniej podaje ksiedzu i kreslisz znak krzyza na czole dziecka( najpierw robia to rodzice pozniej ty) jak masz jakies pytania jeszcze to daj znac:)

Gość lilii
Znalazłam taka formule: 1. Przy powitaniu u wejścia do kościoła Na pytanie kapłana skierowane do nich: "Czy jesteście gotowi pomagać rodzicom tego dziecka w wypełnianiu ich obowiązku?" odpowiadają: "Jesteśmy gotowi". Po rodzicach znaczą czoło dziecka krzyżem. 2. W liturgii Słowa Bożego O ile rzecz została uzgodniona z kapłanem, mogą wygłosić czytania biblijne i włączyć się w modlitwę powszechną odmawiając odpowiednie wezwania, na przykład "Błagajmy Boga za to dziecko, aby miłowało Pana całym swoim sercem, całą duszą, całym umysłem i ze wszystkich sił, a bliźniego swego jak samego siebie". Albo: "Błagajmy Boga, abyśmy wszyscy tutaj obecni dawali temu dziecku świadectwo naszej wiary". 3. Podczas ceremonii chrztu przy chrzcielnicy Razem z rodzicami wypowiadają chrzestni potrójną formułę wyrzeczenia się zła oraz potrójną formułę wyznania wiary. Razem z rodzicami odpowiadają na ostatnie pytanie kapłana, czy chcą, by dziecko otrzymało chrzest: "Chcemy". Nakładają dziecku białą szatę, która to funkcja należy raczej do matki chrzestnej. Ojciec chrzestny zapala i podaje świecę. 4. Modlitwy końcowe przy ołtarzu Udają się z kapłanem i rodzicami dziecka do ołtarza, gdzie wspólnie odmawiają Modlitwę Pańską. Razem z rodzicami składają swe podpisy w księdze chrztów.

Gość lilii
Aśka21 ---> czy to rzeczywiscie tak wyglada?

Gość lilii
A zaświadczenie już mam :P

Gość smako-łyk
własnie tak jak napisałas to wyglada

co się martwisz, jak czegoś nie będziesz wiedziała to ksiądz podpowie np "odpowiadacie "jesteśmy gotowi" i zaczyna dopiero zadawać pytania ... przecież wiadomo, że chrzestnym nie jest się codziennie

to jest bardziej rozbudowane co ty podalas. w rzeczywistosci jest duzo prosciej. odmawiacie jedna modlitwe co ksiadz zacznie pozniej odpowiadacie mu na pytania ktore zadaje typu o co prosicie dla dziecka odpowiadacie o chrzest, pozniej pyta sie czy wierzycie w Boga, Trójce Sw i w Ducha Sw. wy odpowiadacie Wierzymy. pozniej sie pyta czy wyrzekacie sie szatana itp wy odpowiadacie wyrzeka,my. on wam powie co macie robic.tylko go sluchaj

Gość lilii
okej..jakos dam rade.. chrzestny tez bedzie to przechodzil pierwszy raz wiec bedzie mi razniej :)

wiecej strachu z tego jest. cala ceremonia trwa jakies 10-15 min:) nie masz sie czego bac:) trzymam za ciebie kciuki ze bedzie dobrze:)

Gość lilii
dzięki :) nie,to juz ich czwarty chrzest

to nie ma problemu jak cos ci podpowiedza ksiadz sie napewno o to nie obrazi:)

U nas dzień przed chrzest jest takie małe spotkanie z rodzicami i chrzestnymi. Ksiądz wytłumaczył nam co będzie się działo podczas całej mszy oraz w czasie tego spotkania daliśmy wszystkie potrzebne papierzyska. U nas chrzesni jeśli byli z innej parafii musieli mieć zaświadczenie o bierzmowaniu oraz świstek ze spowiedzi. Jeśli chodzi o ,,udział" chrzestnej w czasie mszy to jest tak jap psize Aśka21