Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak to jest własciwie

Mamy cywilny, chcemy kościelny

Polecane posty

Witam, mam nadzieję, że znajdę tutaj pomoc. Od kilku miesięcy jestem mężatką, teraz z mężem planujemy ślub kościelny. Kto był w takiej sytuacji i z jakim przyjęciem ze strony księzy się spotykał? Czy były z tym problemy? Ślub chcemy wziąć w innym mieście niż nasze pierwotne parafie i na dodatek bardzo skropny: my i świadkowie.

Gość rosso
nie sądzę, żeby ksiądz robił jakieś problemy. My bylismy w takiej sytuacji, po prostu w kancelarii parafialnej powiedzielismy, że chcemy tylko koscielny a nie konkordatowy bo cywilny mamy. Dodam, że bedziesz musiała przedstawić dokument z USC, bo samego ślubu koscielnego nie dostaniesz jak nie masz cywilnego.

my w kwietniu bralismy cywilny teraz we wrzesniu ebdzie koscielny jak weszlismy do ksiedza to na wstepie uslyszelismy \"O widze ze sie w koncu zdecydowaliscie i bardzo dobrze, lepiej późno niz wcale\" w czerwcu chrzcilismy dziecko to tez nas prosil zebysmy w koncu zdecydowali sie na koscielny. No i teraz sie w koncu zdecydowalismy ksiądz byl wniebowzięty ze sobie kolejnego tysiaka zskasuje :P

Dziękuję bardzo za odpowiedzi, my nie dość że sam kościelny własnie chcemy to jeszcze w zupełnie innej parafii i na dodatek bardzo skromny ;) Przy cywilnym mieliśmy tylko obiad w restauracji z rodzicami i naszym rodzeństwem, teraz chcemy ślub dla 4 osób ;) Ciekawi mnie tez ile sobie wtedy ksiądz zażyczy:/ A jak u was wygladały załatwienia, najpierw szliście bez dokumentówpo sam termin, czy od razu ze wszystkim? My w lutym będziemy kurs robic

Gość rosso
do księdza poszliśmy już ze wszystkimi papierami, tzn. mój mąż miał ze sobą akt chrztu bo ja wszystkie dokumenty miałam w parafi, tam mnie chrzczono itd... Ustaliliśmy termin, ksiądz przeprowadził z nami rozmowę, praktycznie wszystko odbyło się w ciągu jednej wizyty. Dodam,że wcześniej umówilismy się z wikarym, że przyjdziemy dlatego wszystko mogliśmy załatwić od ręki. Później donieśliśmy tylko akt ślubu cywilnego. Na jakiś tydzień przed ślubem poszliśmy obgadać jak bedzie wyglądać cała ceremonia.

Ja też mam troche "pietra" - też jestem po cywilnym i przed kścielnym. Myślę, że wiele zależy od księdza. Moja siostra zrobiła podobnie jak ja i niestety ksiądz odmówił ogłoszenia zapowiedzi! Macie pojęcie?! Była tylko informacja w gablocie kościelnej o terminie ślubu....

Nam tam zapowiedzi do szczęscia nie sa potrzebne, przynajmniej o tyle mniej się zapłaci księżom :p I mniej jezdżenia bo jesteśmy z dwóch róznych parafii a ślub chcemy w innym mieście ;)

Gość rosso
u nas ksiądz pytał czy chcemy zapowiedzi, nie chcielismy i obyło się bez.

ANo u nas zapowiedzi są "co łaska" bez klauzuli "nie mniej niż...". Ja rozumiem, że nikomu to do szczęścia niepotrzebne, ale zgodnie z porządkiem kościelnym uważam, ze to się powinno należeć każdej parze "jak pu kość" -tak po prostu, a zaczyna być towarem, czy łaska... jak cała reszta zresztą czasem.