Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kika 20

Przyszłe mamusie,dajcie odpowiedź!

Polecane posty

Gość kika 20

Witam wszystkie mamusie!Mam pytanko,a mianowicie:w którym tygodniu ciąży dowiedziałyście się,że zostaniecie mamusiami i jak to u Was było z usg?Czy lekarz,który wykonywał Wam usg(po pomiarach CRL dzidziusia)powiedział Wam który to tydzień ciąży i jak to się ma do miesiączki,którą miałyście?Ja niestety nie pamiętam kiedy miałam ostatnią miesiączkę i początkowo nie stanowiło to problemu dla mojego ginekologa.Po po pierwszej wizycie u niego zmierzył dzidziusia i powiedział,że ma 11mm i jest to 7w 2d.Natomiast teraz zmieniałam ginekologa,bo tamten wyjechał za granice i tu pojawił się problem,ponieważ dla niego tylko termin miesiączki jest istotny,usg wykazuje 62mm i 12w 4d.Po dzisiejszej nocy wyliczeń wyszło mi,że ostatnią miesiączkę miałam 10 października 2008 i kolejną 21-22 października 2008.Tak,w październiku dostałam 2 razy.Zawsze miałam nieregularne cykle,a ta druga miesiączka-plamienie było jak wyjechałam do Włoch i trwało jakieś 5 dni.Co o tym myślicie?Czy usg podaje ten wiek ciąży od miesiączki(tej drugiej z 21-22 paź.)czy faktyczny wiek dziecka od daty zapłodnienia?Jak to jest,że lekarz mówiąc,że jest się w 7 tc,ma na myśli 5tc od zapłodnienia,czy 7 tc od zapłodnienia?Jak to u Was z tym było?Mam 4 przypuszczalne terminy stosunków kiedy mogło dojść do zapłodnienia:17 października,25 października,31 października oraz 9 listopada.Co moje kochane o tym sądzicie?Proszę o Wasze wypowiedzi,bo to moja pierwsza ciąża i jestem zielona,wiadomo.Pozdrawiam!

Gość kika 20
Nikt mi nie odpowie?...

Jeżeli lekarz podaje Ci, że jesteś w 7 tygodniu ciąży, to znaczy, że w 5 tygodniu od zapłodnienia. Tygodnie ciąży liczy się od pierwszego dnia ostatniej miesiączki.Termin porodu z USG najlepiej pokrywa się z terminem rzeczywistej ostatniej miesiączki, gdy badanie USG przeprowadza się w 8 tygodniu ciąży.Szkoda, że nie powiedziałaś, kiedy robiłaś jedno i drugie USG, mogłabym Ci wtedy pomóc. Podaj te terminy. www.porady-poloznej.pl

kika ja tez nie pamietałam daty miesiaczki,wiedziałam tylko że w maju była,na szczęście lekarz nie robił problemu,juz na pierwszym usg oznaczył wiek ciąży według wymiarów,potem na nastepnym usg w 14 tyg wymiary bejbika zgadzały sie idealnie z wiekiem ciązowym,w 22 tygodniu również i 32 też,lekarz już po pierwszym usg wyznaczył mi datę porodu i przypuszczalny termin ostatniej miesiączki

Gość kika 20
Do zyrafa-dluga-Kochana,własnie takiej odpowiedzi oczekiwałam!Dziękuję,że zajęłaś sie moim problemikiem.Pierwsze usg miałam robione 15 grudnia 2008 i na wydruku mam CRL-7w 2d Dx-11mm i kolejne mam z wczoraj czyli 16 stycznia 2009 i tam mam 12w 4d D1-61,4mm.Przeszukałam juz cały internet i według opinii przyszłych mam i ich wypowiedzi wszystko wskazuje na to,że jednak ten drugi termin miesiączki jest brany pod uwage,bo niby ma być zgodny z terminem OM.Tak?Owulacji juz nie licze bo z nią nigdy nic nie wiadomo,a przy moich cyklach 23-27 to wszystko jest możliwe.Pamiętam tylko z tego października 2008,że po stosunku z 25 października wzrosła mi temperatura ciała o 0,5 ,pojawiły się brązowe upławy,które utrzymywały się jakieś 3 dni i wszystko bolało mnie tak,jakbym miała dostać niebawem okresu.Objawy te utrzymywały się jakiś tydzień ,półtora.Miesiączka nie nadchodziła,a temperatura była cały czas podwyższona.Co o tym myślisz?Czy te objawy to skutek zagnieżdżania się zarodka ze stosunku z 25 pażdziernika,czy 17 października,a może to objawy owulacji?Sama juz nie wiem...:-(((

Gość kika 20
Re: kika ja tez nie pamietałam daty miesiaczki,wiedziałam tylko że w maju była,na szczęście lekarz nie robił problemu,juz na pierwszym usg oznaczył wiek ciąży według wymiarów,potem na nastepnym usg w 14 tyg wymiary bejbika zgadzały sie idealnie z wiekiem ciązowym,w 22 tygodniu również i 32 też,lekarz już po pierwszym usg wyznaczył mi datę porodu i przypuszczalny termin ostatniej miesiączki Pomidorówka-napisałaś,że"wymiary bejbika zgadzały sie idealnie z wiekiem ciązowym"czyli tym od miesiączki, tak,a nie od domniemanego zapłodnienia?

Z tych terminów USG wynika, że dziecko rozwija się tak jak trzeba. Wymiary z USG nie wskazują idealnych dat (stąd 7 tyg i 2 dni, a potem 12 tygodni i 4 dni, pomimo że daty w kalendarzu nie wskazują idealnie takiej różnicy czasu), bo każde dziecko rozwija się w swoim tempie. Wynika z nich, że ostatnią miesiączkę powinnaś mieć pod koniec października, więc jeśli 21-22 październik to ostatnie krwawienie jakie pamiętasz, uznaj je za ostatnią miesiączkę. Przy tak rozchwianych cyklach miesiączkowych, z dat USG i z podanych przez Ciebie terminów wynika że do zapłodnienia mogło dojść najprawdopodobniej 9 listopada.Termin porodu powinnaś mieć na początku sierpnia. Termin porodu można oznaczyć zarówno od daty ostatniej miesiaczki, jak i od daty zapłodnienia. Wiek ciążowy liczy się tak samo od pierwszego dnia ostatniej miesiączki - jako 1 dzień ciąży, od daty zapłodnienia - jako 14 dzień ciąży (przy założeniu, że cykle są 28-dniowe, przy innych bierze się pod uwagę dodatnie lub odjęcie kilku dni). www.porady-poloznej.pl

Gość kika 20
A co myslicie o tych moich objawach po okresie?Niby wszystko wskazywało na nadchodzący okres,który się nie pojawił...