Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy ktos wie

nie legalnie pobierane benefity - dla samotnej matki

Polecane posty

Gość czy ktos wie

nie legalnie pobierane benefity - dla samotnej matki co grozi za to ? ale oczekuje definicji prawnej . czy ktos wie???????????????

Gość ///////////////////

Gość lllllllllllllillllllllllli
CHB ci sie nalezy czy jestes z facetem czy nie ,CHTC I WTC MUSISZ podac zarobki dwoch osob w rodzinie jesli jestes samotna to tylko twoje.z tego co wiem to musisz zwrocic im kase jakas tam kara jest,no a jesli nie zwrocisz to chyba sprawa do sadu idzie.gorzej jest jesli nie pracujesz a bierzesz i na chate dofinansowania tez bierzesz to wtedy cie sprawdzaja czy aby na pewno sama mieszkasz. no i przedewszystkim uwazac na zawistnych polakow bo ci najwiecej kabluja taaaaaaaak murzyn na murzyna czy ciap na ciapa tak nie kabluje jak my nieeeeestety.

Gość tak jest w PL
Opieka społeczna w Polsce dla matki samotnie wychowującej dziecko jeżeli ojcostwo jest ustalone, (muszą być ustalone alimenty sądowne wobec ojca) , i takiej matce przysługuje: 1. Zasiłek rodzinny, kwota zmienia się w zależności od ilości dzieci i wieku dzieci (taryfikator zgodnie z ustawą) 2. Jeżeli dochód na rodzinę nie przekracza minimum socjalnego (we wrześniu ub. roku wynosił 360zł/osobę w rodzinie) przysługuje: - zasiłek okresowy, - zasiłki celowe, np. na zakup odzieży, opału, obuwia, leków - zasiłek dofinansowania czynszowego, (dopłata do czynszu, energii elektr., wody) - zasiłki na zakup żywności ( inne fundusze - do 150% dochodu gwarantowanego /360pln/) 3. Jeżeli alimenty przysądzone dziecku są niższe niż 170 pln, to "Fundusz Alimentacyjny", (ze świadczeń rodzinnych) wyrównuje do tej kwoty 4. Jeżeli nie ma ustalonego ojcostwa wszystkie powyższe świadczenia należą się obligatoryjnie. 5. W przypadku gdy dziecko jest niepełnosprawne, matka otrzymuje zasiłki pielęgnacyjne z Funduszy Rodzinnych, o specjalną pomoc może ubiegać się w PFRON. Jeżeli ojciec dziecka jest obywatelem Unii, (np. Anglik, Włoch, czy Hiszpan), matka składa pozew alimentacyjny na rzecz dziecka w Sądzie w PL. Musi znać tylko adres pobytu ojca. W tym przypadku do otrzymania pomocy wystarczy udokumentowanie iż sprawa alimentacyjna jest w toku. Jeśli matka jest osobą operatywną, konsekwentną i potrafi wykorzystać przysługujące jej prawa, ogólny dochód z zasiłków może być równy wcale nie najniższemu wynagrodzeniu w PL. Informacje pochodzą z wiarygodnego źródła: za mną siedzi żona i mi dyktuje. W ub. roku pożegnała się z tym przybytkiem nędzy i niedostatku jakim jest MOPS, po wieloletniej harówie z ludźmi, którym często zasiłek nie przysługuje, a potrafią kombinować jak żyć na koszt społeczeństwa. Zdarza się, ze o pomoc społeczną stara się już trzecie pokolenie danej rodziny. Praca dla nich to czysta abstrakcja.

Gość lillllllllllllllllli
jak by w PL bylo normalnie ludzie zarabiali by normalne pieniadze to nie siedzieliby na zasiłkach bo by im sie nie oplacało!!!!!!marne grosze dostawac!!!!!!a swoja droga to PL jest cholernie drogim krajem wybieram sie teraz w marcu ale nawet nie mysle o zadnych zakupach bo sie poprost nie opłaca!!!!!!!!

Gość ja ci powiem
nie wiem czy widzialas ta kampanie reklamowa ze biora sie za zlodzieji benefitow - u nich nie ma znaczenia czy kradniesz cos ze sklepu czy benefoty - traktuja to tak samo i mozesz isc do wiezienia jesli bylo to na wieksza sume pieniedzy albo np podalas ze masz wiecej dzieci niz w rzeczywistosci czy ogolnie sklamalas. Napewno musisz wszystko zwrocic co dostalas wiec jesli pobieralas to przez dluzszy okres to bedziesz miec problem bo jak podejrzewam nie odkladalas tej kasy na konto tylko wydawalas na biezaco.... w tym kraju nie oplaca sie krasc bo mozna samemu uczciwie zapracowac i miec spokojne zycie

Gość no ja nie wiem jak mozna podac
ze ma sie wiecej dzieci :/ przeciez dolacza sie metryki urodzenia... co za bzdura.

Gość Kathi28
nie rób tego nie warto siebie tak krzywdzić ja nie mogę żyć z myślą,że mam dług i strasznie mnie to gryzie,a to co robisz wyjdzie na jaw prędzej czy pózniej

art.286 par.1 kodeksu karnego- oszustwo pewnie w zbiegu z przestepstwem wprowadzenia w błąd urzędnika uprawnionego do wypłaty zasiłku i/lub posłużenia się sfałszowanym dokumentem. zależy od sutuacji

Gość planujaca
a no jakos mozna - nie czytasz gazet? ostatnio zlapiali kobiete ktora okradala panstkow z benefitow - podala ze ma wiecej dzieci niz w rzeczywistosci a do trego ze sa niepelnosprawne a tak naprawde tylko jedno bylo., po za tym podala ze opiekuje sie jakis dzieciakiem ktory tak naprawde byl jej siostrzencem - a jednego syna poprostu sobie zmyslila wiec nie wiem jak ale jednak sie dalo zrobic wiec jak nie wiesz to sie nie madruj

Gość lillllllllllllllllli
chyba musiala sfałszowac akt urod\zenia bo innego wyjscia niewidze!!!!!!!

Gość ja pirdziuuu
nie wierze!!!!!!!!!!! to nie jest takie latwe . Podaje sie dane i metryki urodzenia dzieci musza byc oryginaly.. wiec nie pieprz glupot!!

Gość no ale.....................
Zastanawiam sie tylko,jak moga udowodnic \'samotnej matce,\',ze nie jest samotna... Ja np.dziele mieszkanie z przyjacielem, mam sypialnie z coreczka, on ma oddzielna, trzecia sypialnie podnajmujemy,zeby mieskanie wyszlo taniej. Moj kumpel odprowadza czasami dziecko do szkoly, , czasami mi pomoze w zakupach,ale nic nas,oprocz przyjazni, nie laczy. Nie jest moim partnerem,choc mieszkamy razem. Wiec jaka jest definicja samotnej matki, bo ja za taka sie uwazam.

Gość no to nie wierz
zacznij czytac gazety a nie siedzisz tylko na kaffee to sie czegos wiecej dowiesz o swiecie. jak mowie ze taka byla akcja z kobieta w szkocji to tak bylo a czy ty mi wierzysz czy nie to mnie to lata kolo nosa - pisze zeby ostrzec inne

Gość troche kultury prostaku
ryja to masz Ty

Gość ja onaaa
no ale.. no glopota z ta definicja partnera, bo np m jak bys sie strala o mieszkanie z councilu to jego i ta osobe ktorej wynajmujecie pokoj musialabys wpisac w formularzyu chociaz praktycznie zadne finanse was nie lacza, a oni juz sobie to dziela po swoejmu i jestem w dalekiej kolejce po mieszkanie,

Gość uOho ho ho ho
no to nie wierz zacznij czytac gazety a nie siedzisz tylko na kaffee to sie czegos wiecej dowiesz o swiecie. jak mowie ze taka byla akcja z kobieta w szkocji to tak bylo a czy ty mi wierzysz czy nie to mnie to lata kolo nosa - pisze zeby ostrzec inne a TY czytasz? Moze The Sun? Czytaj dalej . Takie bzdury. To ze byla taka akcja w szkocji to nie znaczy ze kazdy moze tak zrobic. A przed czym ty chcesz ostrzec inne??

Gość Myślący
Jestem facetem i całkowicie popieram samotne matki, te kobiety mają naprawdę bardzo ciężko w życiu a urzędasy robią wszystko w tym chorym kraju aby tylko utrudnić im życie.Samo niedoinformowanie przez urzędasa co należy się samotnej matce jest dla mnie złodziejstwem.Zobaczmy jak rozliczają się oni i politycy potrafią sobie nawet odliczyć od podatków przysłowiowe osrane gacie a zwykły obywatel nie wie nic- to jest chore bo w każdym "normalnym" europejskim kraju urzędas jest jak d........a od s............nia aby pomagać ludziom.

Gość madralaaaaaaa
niewarygodne sytuacje sie zdarzaja, wszedzie, wiec przestancie sie klocic. Czytam duzo gazet ( nie czytam The Sun ) , wiec wiem cos o tym. A moze pamietacie kiedy to wyszlo na jaw ze w home office sprzatali ludzie bedacy w UK nielegalnie ?

Gość madralaaaaaaa
tez powiecie ze nie mozliwe ?

Gość nielegalnie
- to chyba pisze się razem , co ? tematu nie czytam , bo nie dla mnie ale te błędy rzucają sie w oczy !

Ja tez popieram samotne matki, ale tylko te naprawde samotne. Te zyjace z przyjaciólmi, w konkubinacie, bez slubu, nie podlegaja u mnie pod definicje samotnej. Tak samo jak w angielskim urzedzie.

Gość ja znam
no dokladnie bo jak samotna matka ma partnera, niekoniecznie meza to przeciez dzieli z nim zycie, rachunki i lodowke wiec nie powinna ubiegac sie o zasilki dla smotnych mam. to jest dla tych naprawde samotnych i potrzebujacych

no wiec pujdziesz pake grzac i tyle jak cie clapia. ale chyba nie pomyslalas co bedzie z dzieckiem wiec napisze ci.ZABIORA CI. heheh powodzenia w pchaniu wozeczka pod gorke.

Gość ona tak
co za wstretna OSA sie wtraciła!!! pierdolisz głupoty-przede wszystkim to wpierw jest cos takiego jaK spłata nielegalnie pobranych pieniedzy!!! wiec co Ty tu straszysz dziewczyne i mowisz ze dziecko jej zabiora...chyba sama siebie nie slyszysz!!!zal takich jak ty poprostu!!!

Gość wylaczylam w polowie
BENEFITY NIE BIORA SIE Z POWIETRZA TYLKO Z PIENIEDZY PODATNIKOW, KTORZY CIEZKO PRACUJA, ZAPAMIETAJCIE TO SOBIE WY LENIWE PINDY, JAK OKRADACIE I OSZUKUJECIE TO OSZUKUJECIE I OKRADACIE SWOJEGO SASIADA ALBO SASIADKE KTORA/Y CIEZKO PRACUJA, WIEC MOGA TO ZGLOSIC. i nie jest to zadne kablowanie, tylko zwyczajna walka o swoje. JAKBY KTOS WAM CHCIAL WYCIAGNAC Z WASZEJ KIESZENI KASE TO BYLBY WRZASK ZLODZIEJ, A JAK W WASZYM IMIENIU PANSTWO TO ROBI, TO SIE NAZYWA WSPIERANIE "BIEDNYCH MAMUS" KTORYM SIE NALEZY TYLKO DLATEGO ZE PIERDOLA SIE PO KATACH Z KIM POPADNIE I MAJA W TA NAPRAWDE W DUPIE TO CO SIE STANIE Z ICH DZIECMI, JAKIE BEDA MIEALY WARUNKI I TO ZE ICH MATKA BEDZIE ZEBRAC ZAMIAST SIE ROZWIJAC I DAZYC TO POSIADANIA NORMALNEJ RODZINY. NIE ONE WOLA BYC KURWISZCZAMI CO TO CHCIALYBY WSZYSTKO ZA DARMO....

Gość zaczarowany olowek1000
hehehehe prawda boli co, obronczynie oszustow?? :D

Czesc. Jestem samotna matka i gowno z tego mam. :o Zasilek? Dupa. CHB jedynie i to jest jakas wielka pomoc? Mieszkanie z councilu? Kiedys sie staralam. 3 lata temu. Nie dostalam nic jak tylko upokorzenie i zostalam ponizona przez pracownikow (nie Anglikow) socjalnych. Pracuje part time. Podatki place meeeeeeeeeeega wielkie, ubezpieczenie tez. Mieszkam z synem sama w wynajetym mieszkaniu. Na razie jakos sobie radzimy. Ale wkrotce nie wiem co bedzie. :o Super maja samotne matki, co nie? Trzeba zorganizowac sobie wszystko tak aby pracowac w czasie gdy dziecko jest w szkole, a jesli pracuje sie w innych godzinach, to trzeba zorganizowac nianie dla dziecka. Nie jest lekko. Jest wrecz przeciwnie. O facetach nie mysle. Wlasnie zerwalam dlugi zwiazek na odleglosc. Nawet bym nie chciala mieszkac z facetem. Przeszkadzaloby mi to. Za dlugo juz mieszkam sama.

Gość Mayromysl,alamze
Mayor myslalam ze wyprowadzisz sie dpo USA? tam by cu na pewno bylo lepiej i stac na wiecej gdybys wyszla za maz i dostala papiery