Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Matka nastolatki

Test ciążowy u córki

Polecane posty

Gość Matka nastolatki

Znalazłam u mojej 18letniej córki w szawce test ciążowy, a raczej opakowanie po nim i nie wiem co mam zorobic. Znajac córke to pierwsze jej pytanie bedzie czego szukłam u niej w szawce, a ja poprostu potrzebowalam szybko czystej kartki zeby zapisac numer telefonu banku, ale ona pewnie w to nie uwierzy. Co robic przeciez nie moge tej sprawy tak zostawic.Poc co byl jej test.

coz, corka jest pelnoletnia..rozne rzeczy Pani i niej znajdzie.. a ma faceta? wie Pani cos o tym?

Gość chyyyyyyyyyyyba
po co test ciążowy 18-latce?nie wiesz?:)przecież na pewno współżyje i nawet przy dobrej antykoncepcji zdarzaja sie momenty niepewne.To,że zrobiła test nie znaczy ,że jest w ciaży.A najgorszą rzecza którą teraz mozesz zrobić to wsadzić w to nos i jeszcze może nakrzyczeć na pełnoletnią osobę.Dla ciebie to dziecko a tak naprawde to kobieta:)

no a jak myslisz po co sa testy? mi sie wydaje ze nie powinnas mowic corce ze znalazłas to opakowanie poprostu poczekaj az do ciebie przyjdzie , ewentualnie zacznij rozmowe ze jak jej sie uklada z chlopakiem, itd. a potem zaznacz ze w kazdej sytuacji moze na was liczyc poczekaj az sama ci powie a moze to tylko fałszywy alarm ( taka z rodzaju panikujacych)

Gość Matka nastolatki
Tak ma chłopaka i to o pare lat starszego.A 18 lat bedzie ona miala dopiero za miesiac wiec co jak co jest jeszcze pod moja opieka i bardzo mnie to boli , ze ze mna o tym nie porozmawiala.

a co to jest miesiac do 18tki?;) trzeba sie pogodzic ze dzieci dorastaja. wie Pani ja sie mojej mamie akurat przyznalam po 1ego razu ale nasze kontakty sa raczej kumpelskie.

Gość chyyyyyyyyyyyba
kochana mamo,tutaj na tym forum jest wiele dziewczyn w tym wieku,które zachodzą w planowaną i przemyślaną ciażę:) a ciebie w tych czasach bulwersuje,ze córka współżyje i ci nie powiedziała?jeśli nie rozmawia się o sprawach seksu w domu to nie mozna oczekiwać,że córka się zwierzy,że współżyje.Za miesiać ma 18 lat.No rzeczywiście ten miesiać robi dużą różnicę.Zaczniej teraz awanturę to za miesiąć trzaśnie drzwiami i pójdzie mieszkac ze starszym chłopakiem:oSkoro do tej pory ci nie powiedziała to znaczy,że nie chce

Ja pierwszy test zrobilam w wieku 16 lat:D Bylam z tym chlopakiem przez 5 lat:) Nie powiedzialam mamie, ze rozpoczelismy wspolzycie, a tym bardziej, ze robie test, bo nigdy dostatecznie nie rozmawiala ze mna na takie tematy:( Byc moze u Was tez jest ten problem?

no to daj jej szanse zeby z toba porozmawiała i nie wyskakuj z pretensjami , bo to w niczym nie pomoze a corka bedzie myslec ze jej nie ufasz i szperasz w jej rzeczach spokojnie porozmawiaj

Z pewnością chciała się testem po plecach drapać. Pytanie najgłupsze z możliwych. Pomyśl, co chciałabyś, żeby zrobiła Twoja matka i zrób to samo. Możliwe, że nic.

Gość blada gienia
można też sposobem na lisa :): tzn...... siada Pani z córą i pyta się jej jak tam chłopak ,jak wam się układa , ......trala-lala później......zahaczyć o temat sexu... , rozmawiała Pani z nią o antykoncepcji???Pytam ,bo nie wszyscy rodzice to robią.....zapytać czy się zabezpiecza .....może sama coś powie.... Powiedzieć jej ,że zawsze może na Panią liczyć Powodzenia

to dość delikatna sprawa - w zależności od tego, jak pani zareaguje takie mogą być potem wasze relacje z córką w istotnych dla niej sprawach. Po co test? po 1000 różnych rzeczy - może okres się spóźnił 3 godziny i się wystraszyła, może brzuch ją bolał i myślała, że jest w ciąży, może z ciekawości - oczy wyobraźni Matki widzą wiele, a czasami odpowiedź jest bardzo prosta. Pamiętam jak moja mama zobaczyła tabletki antykoncepcyjne w mojej szafce - też przez przypadek. I pewnie też przeżywała. Ale załatwiła to tak delikatnie, że obie nie czułyśmy się skrępowane - miałam16 lat a tabletki dał mi lekarz w "razie, gdybym potrzebowała" i....leżały sobie. 18 lat to dorosła kobieta - i nic tego nie zmieni....kwestia tylko żeby pogadać tak,żeby nie była to wasza ostatnia rozmowa na intymny temat.

Gość Matka nastolatki
Ja wiem , ze oni ze soba wspołzyja bo nawet jak z mezem pojechalismy w sierpniu na tydzien na wakacje to latwo sie domyslic , ze jak sama ja zostawilismy to on pewnie tutaj spal , a gazet pewnie w nocy nie czytali. I jakos problemu z tego nie zrobilam nawet jak przyjechałam to z usmiechem rzuciłam jakims tekstem dodtyczaym tego i ona tez sie zaczela smiac. Chyba to ze ja sama zostawilismy w domu na tydzien i nie wypytujac sie o nic powinno jej dac tez do zrozumienia ze poprostu jej ja i maz bardzo ufamy .

Gość pearlineee
no to skoro wiesz ze ze sobą sypiają i zostawiasz ją w domu samą itp to o co Ci w tej chwili chodzi, bo juz zabardzo nie wiem.

Gość no to Wy jej ufacie i ona to
wie zapewne. Więc skoro nieoficjalnie wiecie o jej współżyciu to co miała powiedzieć? Wiesz mamo, ostatnio trochę się stresowałam i zrobiłam test ciążowy? Nieeeee, to odpada. To z pewnością był fałszywy alarm. Spokojnie. Ty zapewne też nie informowałaś/informowałabyś swojej mamy za każdym razem w takim przypadku.

Gość Matka nastolatki
Chodzi mi o to, ze ukrywa przedemna tyle rzeczy. Wiem moze jeszcze za bardzo traktuje ja jak mala dziewczynke ale mysle, ze w takiej sprawie corka powinna zwrocic sie najpierw do matki i poprostu z nia porpzmawiac.

Gość Matka nastolatki
A jak myslicie, powiedziec o tym mężowi?

Dla mnie mama byla ostatnia osoba z ktora chcialabym porozmawiac na takie tematy:( No ale kwestia jaki macie ze soba kontakt, bo u nas nie bylo ciekawie:O Jesli corka nie powiedziala ze zaczela wspolzycie to nie przyleci nagle powiedziec: mamo robie test ciazowy, boje sie ze jestem w ciazy;)

Gość ktokolwieiii
dziecko zwraca się w takich sytuacjach do matki jeśli jest tego "nauczone" ,wypracowany kontakt wykraczający poza: co tam w szkole?Wydaje mi się,że w tym wieku to takie rzeczy przeżywa sie z partnerem a nie z mamą

ale jak ja robiłam pierwszy test ciazowy to ostatnia osoba do ktorej chciałam sie zwrocic była mama tylko to bylo dlatego ze wlasnie mi ufali a ja balam sie ze zawiode ją . moze twoja corka ma takie same rozterki ........ a coz jezeli nie zauwazylas niczego w jej zachowaniu to pewnie to byl fałszywy alarm

a po co chcesz mowic mezowi ...... ze masz podejzenia przeciez to nic nie zmieni usiadz lepiej z corka i powiedz jej ze zawsze moze na ciebie liczyc, i zawsze bedziesz ja kochac .... moze akurat tego jej potrzeba

Gość mamamirabelll
ostatni wpis wniósł znacząco do sprawy.......

Gość Radzę porozmawiać
delikatnie podpytać odnośnie sexu i zabezpieczenia... Zanim Pani córka zrobi coś głupiego. Z moich czasów w liceum miałam aż kilka koleżanek, które usunęły ciąże w tajemnicy przed rodzicami :o Wyjeżdżały z chłopakiem na 2-3 dni nad morze lub w góry (wersja dla rodziców !!!) a jechały skrobankę zrobić. Dziewczyna może chcieć coś zrobić na własną rękę. Nie mówiłabym wprost o teście, bo może ją to zdenerwować. 18 lat to trochę jeszcze głupi wiek. Radzę zaopiekować się teraz córką w szczególny sposób (rozmawiać,podpytać dużo) po jej reakcjach będzie Pani już swoje wiedziała. W ostateczności to spytać wprost. Spytam-co jeśli jest w ciąży?

jak nie masz idiotko czego wniesc do sprawy to wypierniczaj. internetowy Profesor Miodek sie znalazl ;/

Gość Matka nastolatki
Co do pytania- Co jesli jest w ciąży? Jesli jest w ciazy to ja bede sie starala pomagac jej jak tylko bede mogła bo na aborcje nie pozwole.Wiadomo teraz ta mysl mnie strasznie przeraza i poprostu staram sie ciagle myslec, ze to jest jedna wielka pomylka, ona ma jeszcze tyle czasu na dziecko, teraz to szkola powinna byc najwazniejsza. Jestem strasznie ta cala sytuacja zdenerwowana i do głowy przychodzi mi tylko najgorsze. A co z jej planami o studiach, przy dziecku jest sporo obowiazkow a ona miala takie dobre oceny.

Gość hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
po prostu szczerze i prosto zapytaj,powiedz ze znalazlas i chcialabyc wiedziec jaki jest wynik testu i to wszystko, jesli wiesz ze wspolzyje to zainwestuj w antykoncepcje ,albo zapros chlopaka i corke jesli jest starszy od niej to niech zaopiekuje sie swoja kobieta i dolozy do anty;) a maz chyba powinien wiedziec -zalezy jaki macie uklad ,ja nie potrafie robic tajemnic przed moim

Gość Matka nastolatki
Zrobie tak: Jak przyjdzie córka do domu to zrobie herbaty i usiade z nia i zapytam sie jej jak sie jej uklada z chlopakiem.Czy maja jakies plany. Wkoncu sa ze soba juz ponad rok, a on jest o pare lat starszy wiec juz jakis pomysl na zycie powinien miec. Postaram sie rozmawiac z nia spokojnie i dowiadujac sie tylko tyle co ona mi powie , nic od niej na siłe nie wyciagajac.

Mysle że to jest rozsądne rozwiązanie własnie zapytac sie o to jak jej się układa z chłopakiem

Gość mimimi19191
Jak sie rozpoczyna wspolzycie to czesto obawia sie wpadki i wmawia sie ją. Wiec moze twoja córka zrobila test dla rozwiania watpliwości. Ja z moja mama o tym nie rozmawiam rowniez(mam 19 lat) a jestem z chlopakiem 2,5 roku, ale ona dobrze wie ze juz wspolzyjemy, obawia sie wpadki itp. ale wie ze jestem juz na tyle dorosla, ze pewne sprawy poprostu zostawiam dla siebie. To co sie dzieje miedzy twoja corka a jej chlopakiem to ich intymna sprawa, mysle ze pytanie sie jej itp bylo by niestosowne.