Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość żebram o miłość

Znacie jakieś młode dziewczyny które urodziły dziecko z zespołem Downa?

Polecane posty

Gość żebram o miłość

Czy może to jednak prawda, że powinny się tego schorzenia obawiać kobiety około 40stki?

Gość żebram o miłość
A gdzie się takie badania wykonuje i w którym miesiącu ciąży? Na czym one polegają?

mam brata z zespolem downa. mama urodzila go majac 41 lat. ale znamy tez duzo mlodych malzenstw ,ktorym takze urodzily sie takie dzieci. na pewno wiek ma tu duze znaczenie. prawda jest ze kobiety ok40 maja duzo wieksze prawdopodobienstwo urodzenia takiego dziecka, ale to nie jest regułą. także nie można stwierdzać ,że dotyczy to tylko i wyłącznie kobiet po 40. pozdrawiam

Ja też się zgadzam, że owszem wiek ma znaczenie, ale nie tylko. Jak widać na załączonym przykładzie. A badania np. w 12 tygodniu USG NT, gdzie jest badana przezierność karkowa i kość nosowa, do tego można dołączyć jeszcze badania z krwi, chyba test potrójny albo poczwórny. Nie pamiętam.

Gość żebram o miłość
I co? Jak się w trzecim miesiącu okaże że dziecko jest chore to w szpitalu usuną bez problemu? Chyba trzeci miesiąc to już dziecko nie jest małe :O. No i lekarz robiący USG musi być dobry żeby to wszystko zauważyć.

Gość żebram o miłość
A co to znaczy USG NT? trójwymiarowe?

Nie to jest usg przezierności karkowej. Wykonuje się około 11-12 tygodnia ciąży. Nie wiem czy usuną wiadomo jak to jest u nas w kraju z tymi aborcjami. Prywatnie na pewno.

Gość andora
Kobiety w starszym wieku mają większe ryzyko urodzenia dziecka z zespołem Downa, jednakże statystyki mówią, że dużo większy procent dzieci z tym schorzeniem rodzą właśnie młode kobiety. Ja osobiście znam trzy dziewczyny między 25 a 32 rokiem życia, które urodziły dzieci z zespołem Downa.

Gość MisiaPysia28
a właściwie co powoduje, że maluszek rodzi się chory???

Gość h y i io o o
trisomia chromosomu 21

Gość cesarzowa 1
Moja koleżanka, wiek 27, urodziła rok temu. Wątpię, czy gdyby się okazało, że dziecko ma Downa, normalna matka by je usunęła :o

"Wątpię, czy gdyby się okazało, że dziecko ma Downa, normalna matka by je usunęła" tez tak mysle.. no chyba ze mialaby naprawde ciezka sytuacje..

Gość h y i io o o
jest to choroba genetyczna

Gość a ja znam osobiście
kobietę, która miała 18 LAT, gdy urodziła córkę z zespołem Downa, ale to było w 1988 roku więc już jakiś czas temu

ja znam jedna mloda dziewczyne mimo ze rodzila 4 lata temu nie wiedziala ze urodzi chore dziecko, nie robila badan na przyziernosc karkowa ja takie badanie mialam w 13/14 tyg i lekarz mowil ze to ostatni dzwonek badanie mialam na zwyklym usg (nie kolorowym) poznalam tez wtedy plec ;) - ale to tak przy okazji ;)

Gość zojaaa
Ja znam dziewczynę, która urodziła dziecko z zespołem downa, gdy miała 18 lat

Znałam jedną dziewczynę, tu z forum. Miała 27-18 lat, nie pamiętam dokładnie. Nie zrobiła badań na przezierność karkową. Potem pisała, ze czasem miała takie mysli, np. wszyscy znajomi mają zdrowe dzieci, pewnie na mnie wypadnie chore. Coś takiego, przeczuwała tak jakby. Nio, ale urodziła synka i wiem, że jest szczęśliwa, kocha go, rehabilituje. Daawno już tu nie pisała.

ja znam taka co 30 miala, latami starali sie o dziecko, nawet in vitro i inseminacje stosowali. Urodzila downa, ale okazalo sie to dopiero po kilku dniach ze to down.

Gość trururtuuu
andora - statystyki trzeba umiec czytac. jaki procent rodzacych to kobiety po 35 roku zycia a jaki to kobiety do 30 lat? jesli ogolnie na 1000 kobiet rodzi sie 10 dzieci z zespolem downa z czego 7 przypada na mlode matki a 3 przypada na starsze, ktorych jest 10% to kto procentowo rodzi wiecej? siejesz panike. to tak samo jak mowia, ze branie tabletek antykoncepcyjnych zwieksza ryzyko raka piersi o 10%. a jakie jest ryzyko ze zdrowa kobieta, ktora nie ma obciazen genetycznych zachoruje? 6% ok - (1 na 16). wiec wychodzi, ze ryzyko wzrasta o cale 0.6%.

Gość no ale jaki sens jest
robienie takich badan... jesli dziecko jest chore to przeciez go nie zabije zadna normalna matka...

dlatego ja tej przeziernosci nie robilam bo po co? i tak bym urodzila wiec po co sie stresowac 9 miesiecy??

Gość trururtuuu
sens jest taki, ze rodzice maja wtedy wybor co zrobic. po pierwsze to nie kazdy czuje sie na silach zeby wychowywac niepelnosprawne dziecko. po drugie nie wiadomo czy takie dziecko naprawde chcialoby sie urodzic. moze to trudne do zrozumienia ale rodzicow kiedys zabraknie na tym swiecie i co wtedy? jak ma sobie poradzic takie dziecko? trzeba patrzec dalej i myslec. to nie jest takie proste.

Gość ale nie wiadomo czy dziecko ..
Mieszkam za granica i tutaj kazdy ma prawo do wykonania badania (test potrojny i w razie czego dalsze badania) i jesli okaze sie ze jest "prawdopodobienstwo" ze dziecko bedzie chore mozna usunac.Ale i lekarz i polozna mi powiedzieli,ze to jest tylko prawdopodobienstwo,czyli moze zdarzyc sie tak,ze wynik wyjdzie ze dziecko bedzie prawdopodobnie chore,a urodzi sie zdrowe i odwrotnie...........

Gość ewa32
pracuje we wczesnym wspomaganiu dziecka i niestety mam 4 dzieci z zespolem downa rodzice bardzo mlodzi 18- 23 lata...dzieci maja teraz 2 latka

no niestety u nas w Polsce nie mozna legalnie usunac ciazy jesli u dziecka stwierdzi sie trisomie chromosomu 21 (zespol downa) gdyz czlowiek z ta trisomia moze zyc a usunac mozna tylko ciaze jesli dziecko ma niewielkie szanse na przezycie np. w przypadku trisomii chromosomu 13...

ja tez robilam to badanie,bo zaszlam w ciaze majac 34 lata,mieszkam za granica i tutaj w razie takiej choroby mozna bez problemu usunac,co ja bym zrobila ???nie wiem,mysle zebym sie ludzila ze dziecko jednak urodzi sie zdrowe,to cholernie ciezka decyzja dla rodzicow,u mnie bylo wszystko w porzadku:) Mysle ze w tej kwestii,prawie kazdy rozmysla jesli chodzi o aborcje co nie znaczy ze usuwa,mowie tylko,ze takie mysli po prostu przychodza do glowy,ciezka sprawa!

Gość a czy mozna jakos zmniejszyc
ryzyko wystapienia tj wady u dziecka? kobiety zazywaja kwas foliowy zeby zmiejszyc prawdopodobienstwo wystapienia wad ukladu nerwowego wiec moze tez wiadomo co przyczynia sie do tego zespolu i jak zmniejszyc ryzyko? ile rocznie w polsce rodzi sie takich dzieci?