Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaniak111

zwolnienie w ciazy

Polecane posty

Gość Co za podejście do życia
Ludzie co za podejście do życia? Ja też jestem w ciąży w siódmym miesiącu, ani razu nie byłam na żadnym L4, choć również wymiotowałam, miałam mdłości i różne przykre dolegliwości. Ciąża to nie choroba! Już teraz rozumiem dlaczego pracodawcy tak krzywo patrzą na kobiety w ciąży, bo jeśli taka jedna czy druga wymiguje się od pracy całą ciążę to normalnie szok!!!!!!!! Ja rozumiem jeśli coś dzieje się złego, są skurcze czy inne dolegliwości gdzie trzeba leżeć, odpoczywać itp to co innego. Ale ot tak sobie iść na L4 bo jest się w ciąży? PARODIA!!!!!!

Moja droga ja ja rozumie ale ciaza to nie choroba i to dopiero 8 tydzien kazda by tak chciala isc od poczotku ciazy na macierzynski .zus placi i jezeli bedzie tylko chcial moze si dowiedziec czy w ciazy kobieta jest obloznie chora moga odmowic placenie jezeli kobieta nie ma zadnych powaznych problemow .Jezeli bylo by to takie proste co zalerzalo by lekarzom wypisywac te zwolnienia .Ale tki lekarz moze stracic prace przez takie cos jezeli nie wpisze w karte pacjentki ze nie zdolna do pracy a tu sa wymioty mdlosci nic innego to nie jest choroba rozumiesz.

kurde, normalnie jak czlowiek bez ciazy wymiotuje to sie uznaje ze JEST CHORY i sie czyms zatrul, wiec nie piszcie ze to nie choroba jak sie zyga caly dzien i nie ma sie na nic sily. ja zygam kilkanascie razy dziennie, mam przerwy takie jak teraz ze mi przejdzie ale i tak najdalej za pol godziny bede wisiala nad kiblem

Gość jeśli jesteście
takimi przodowniczkami pracy to prosze bardzo, wasza sprawa. Ale każda ciąza jest inna i niekrytykujcie. WASZA SPRAWA! Poza tym ZUS sam kłamie, oszukuje i zabiera, wiec dlaczego na kilka miesiecy nie mozna z tego skorzystać??

Rozumiem, że ciąża to nie choroba i chętnie bym poszła do pracy. Serio. Jednak po prostu nie byłam w stanie pracować. Rozmawiałam z pracodawcą i potwierdził, że po cholerę mam przychodzić do pracy skoro i tak się nie mogę skupić. Na nogach nie mogłam stać. Ale wy tego chyba nie rozumiecie. Cieszcie się, że takie okazy zdrowia jesteście i przeszłyście ciążę bezproblemowo. Pewnie, najlepiej jest wieszać psy na wszystkich, które są na L4.

Gość jeśli jesteście
poza tym zależy jaka jest praca. jesli siedzisz sobie ładnie w biurze przed komputerem to fajnie, można sobie chodzić w ciązy nawet i do 9 miesiaca... Weźcie nie krytykujcie, tylko zrozumicie człowieka :O

Gość hmm2
wez sie kurwa do roboty nierobie a nie bedziesz sie wymnigiwac nie chce ci sie pracowac i ciaze se wymyslilas zalosna jestes

jezeli wymiotujesz np po 6,7 razy i to dluszy czas moja droga to sie idzie do szpitala bo w takim stanie mozesz sie szybko odwodnic ,jezeli wymiotujesz caly dzien i mowilas o tym lekarce to napewno bys lezala na patologi ciazy a ile razy dziennie wymiotujesz ???

Gość alzza z drogi za wsią
a co ja mam niby powiedziec jak m w pracy powiedzieli że albo L4 abo zwalniają mnie ( mogą wiem na 100% mam umowe na czas okreslony i za mało pracuje ) jestem w 9 tc i od pocżatku na L4 najpierw powiedziałam że przeziębienie póxniej że grypa a teraz nie wiem co wymyśle gin nie bardzo chce dać a dla mnie bez tej kasy będzie bardzo bardzo ciężko

smarkulo - ale mozesz rozwinąć pojecia: nie jestem w stanie sie skupic, nie moge pracowac? mysle ze kazdy z nas ma w zyciu jakies gorsze okresy kiedy nie moze sie skupic i zwolnienia z tego powodu sie nie dostanie dla nieuwaznie czytajacych poprzednie posty - nie neguje L4!

wymiotuje okolo 10 razy dziennie, to nie sa takie wymioty ze wychodzi ze mnie wszystko ale tak po trochu. Dlatego nie jestem odwodniona. Staram sie duzo pic i jesc. Ale nie wyobrazam sobie pojscia w tym stanie do pracy, a tym bardziej dojazdu tam 1,5 godz w jedna strone z dwoma przesiadkami

i co mam robić leniwa nie jestem ale albo wykombinuje L4 albo bedę jadła suchy chleb

kiedys kobiety w ciazy w polu pracowaly nie bylo idzie na zwolnienie bo tylko wymiotuje teraz i tak dobrze ze mozna isc pozniej na zwolnienie pod koniec ciazy bo rozumieja ze ciezko itd ale w tym przypadku moim zdanie zwolnienia nie dostaniesz koniec kropka

Gość CZYTAJCIE ZE ZROZUMIENIEM
CZYTAJCIE ZE ZROZUMIENIEM. JAK SIE ZYGA CAŁY DZIEN TO JEST TO PODSTAWA DO L4, ALE JAK KTOŚ W PIERWSZYCH MIESIACACH MA MDLOSCI LUB WYMIOTUJE RAZ LUB DWA DZIENNIE I TWIERDZI ZE JEST OBLOZNIE CHORY TO JUZ PRZESADA. CO TO ZA PODEJSCIE? "ZUS OSZUKUJE TO I JA BEDE OSZUKIWAC". PARDODIA! JAK TAKIE JEST WASZE PODEJSCIE DO ZYCIA TO WSPOLCZUJE... JEZELI CIAZA PRZEBIEGA Z PROBLEMAMI TYPU: SKURCZE, ZATRUCIA CIAZOWE, CUKRZYCA ITP TO JEST TO PODSTAWA DO L4, ALE ZEBY W 8 CZY 6 TYGODNIU CIAZY STWIERDZIC ZE NALEZY MI SIE L4 NA CALY OKRES CIAZY BO BEDE ZLE SIE CZUC, TO JUZ PRZESADA. WCALE SIE NIE DZIWIE PRACODAWCOM ZE DLA WIEKSZOSCI KOBIETA W CIAZY TO PROBLEM - BO JAK TAKKA JEDNA CZY DRUGA RZUCA WSZYSTKO Z JEDNYM DNIEM BO MA MDLOSCI TO NAPRAWDE TRZEBA SIE ZASTANOWIC NAD SOBA I NAD TYM CZEGO SIE W ZYCIU CHCE.... I TO NIEZLE ZASTANOWIC .... PO MACIERZYNSKIM TRZEBA WROCIC DO PRACY, ZARABIAC NA TO DZIECKO KTORE SIE URODZI A WTEDY OKAZUJE SIE ZE NIE MA GDZIE WROCIC? a DLACZEGO? bO ZLEKCEWAZYLYSCIE PRACODAWCOW - WIEC CZEGO OCZEKUJECIE W ZAMIAN?????

a mi ktos odpowie pewnie ze w polu pracowały a wysoka u mieralność była i kobiet w ciąży i noworodków

Proszę bardzo - pracuję przy komputerze i przy farbach ceramicznych - ciężko jest zdobić ceramikę kiedy z wycieńczenia drżą Ci ręce (nie mówiąc o tym, że praca w oparach farb zalicza się do pracy w warunkach niekorzystnych). Do tego częsty kontakt z klientem - hm dosyć utrudniony ze względu na bieganie do kibla co 5 minut. I do tego sporządzenie ofert na komputerze - wymyśl ciekawą promocję kiedy wszystkie myśli skupiają się tylko na tym, żeby nie rzygnąć na klawiaturę. Pracodawca nie miał możliwości zmienić mi stanowiska pracy, więc mówił, żebym jechała do domu. Do tego co drugi dzień byłam tak słaba, że z łóżka wstać nie mogłam, a co tu mówić o dojechaniu do pracy (samochodem 10km) - brałam wolne na telefon. Ginekolog wogóle zakazał mi prowadzić, bo powiedział, że stanowię zagrożenie na drodze.

a ja po macierzyńskim nie wróce bo już mi szef powiedział że i tak mnie zwolni bo u niego same młode laski pracują bez dzieci i mężów a ja jestem na studiach i z tą pracą nie chce się wiązać

poczytaj w internecie jak zalagodzic te wymioty jest wiele porad moze cos zadziala ale do czwartego tak bedzie wymioty itd.ludzie co poniektorzy rozumieja twoj stan ale nie jestes chora to normalne w niektorych przypadkach w ciazy.A TO NIE CHOROBA jak idzie sie na zwolnienie to musisz byc chora

ech wiecie co przypomniala mi sie przykra historia mojej znajomej, to kolezanka z pracy mojego meza zaszla w ciaze i od razu zaczela rozglaszac ze: najpierw wykorzystam urlop na ten rok, zeby dostac dodatek urlopowy, a potem pojde na L4 poronila i na cholere bylo robienie takich dalekosieznych planow??? :O

A JAK BY INACZEJ amnie nie możesz odpowiedzieć skoro taka wszechwiedząca jesteś

smarkulo - jesli siedzisz w mdlacych oparach to sprawa jasna, nikomu to nie sluzy myslalam ze po prostu chodzi ci o jakis rozchwianie emocjonalne ktore przeciez kazdy moze miec

A no i jeszcze jedno - może pogadajcie najpierw z pracodawcami zamiast od razu wrzucać wszystkich do jednego worka? Ja z moim rozmawiałam - mówił, że mimo, że wymioty przeszły dobrze by było gdybym na zwolnieniu została, bo zatrudnili kogoś na moje miejsce i po prostu dla mnie w tej chwili pracy nie ma. Czyli i mnie i pracodawcy lepiej, gdy mnie w pracy nie ma. Dodatkowa osoba jest zatrudniona na umowie o zastępstwo, więc po macierzyńskim spokojnie mogę do pracy wrócić.

moj pracodawca sam mi powiedzial ze mam isc do domu i wziac zwolnienie, a po macierzynskim nie wracam bo mi zakazal. mam sie zajmowac dzieckiem 3 lata i wtedy wrocic. Sam tak powiedzial :)

i co ja mam robic nikt mi nie powie ja chce pracowac zusu nie chce okradać więc co robić

Gość MOJA KOLEZANKA DOSTALA
ZWONIENIE JAK TYLKO SKONCZYLA 2 MIESIAC CIAZY - BARDZO CIERPIALA NA KREGOSŁUP LEKARZ GINEKOLOG ( PANSTWOWY ) OD RAZU DAŁ JEJ ZWONIENIE DO KONCA CIAZY Z TYM ZE DAWAL JEJ ZWONIENIA CO 4 TYG ..PO 180 DNIACH MUSIALA STAWIC SIE NA KOMISJE DO ZUSU( ZWYKLA FORMALNOSC ) . DODAM ZE KOLEZANKA NIE DAWALA SWOJEMU GINOWI ZADNYCH PIENIEDZY ZA ZWOLNIENIE . JA TEZ CHODZILAM DO TEGO GINA I JAK BYLAM W CIAZY ( MIALAM CIAZE BARDZO ZAGROZNONA - NAWET BYLAM KILKA RAZY W SZPITALU ) TO TEZ GIN DAL MI ZWONIENIE OD 5 MC DO KONCA CIAZY . WYSTAWIAL MI ZWONIENINIE CO MIESIAC . ZUS SIE NIE CZEPIAL , PRACODAWCA ROWNIEZ .

A tak na marginesie to co poniektore panie mogly by tak grzeczniej sie wyrazac a nie teksty typu smarkulo itd. To jest kafe dziewczyna szuka porady napiszcie co myslicie ale nie atakujcie jej jak by byla nienormalna byc moze jest mloda i dlatego pyta.

Gość PRZECIEZ TO NICK
ludzie "smarkula" przecież to niCk jednej z was