Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mamatoja

Mamusie bliźniaków. Doświadczenia i rady

Polecane posty

Witam wszystkie mamy i przyszłe mamy. Założyłam ten topic z myślą o tym, żeby mamy bliźniaków mogły się podzielić swoimi doswiadczeniami. Licze na miłą i kulturalną rozmowe :) Ja w grudniu urodzilam bliniaki : Szymona i Kacpra. Jestem szczęsliwą i spełniona kobieta :). Pozdrawiam !

Zdziwoiona ---> Dziekuje, widzialam juz ten topic, ale chcialam miec swoj wlasny :) Tam dziewczyny sie znaja i nie chce mieszac sie w juz rozpoczta rozmowe. Pozdrawiam.

Gość super zazdroszcze
jak ci sie to udalo? tez chcialabym miec blizniatka:)

Gość super zazdroszcze
ja sie dopiero staram:) slyszalam, ze bliznieta sa dziedziczone co drugie pokolenie. jak widac nie jest to regula;) u mnie oboje rodzice pochodza z blizniat, ale do tej pory moim siostrom i bratu bliznieta sie nie trafily. chcialabym, zeby to bylo u mnie:)

Bardzo możliwe :) Sama widzisz, ze u nas sie trafiło. Na początku przy pierwszym usg lekarz stwierdszil caize pojedyncza bo braciszek sie schował za braciszka :) a przy drugim USG taka niespodzianka. Trzymam kciuki za ciazowe staranka ! :)

Gość chybabym zwariowala
gdybym miala blizniaki. z jednym dzieckiem jest duzo pracy a co dopiero z blizniakami.

Gratuluję. Ja czekam na moje dwa skarby :) U mnie się sprawdziło powiedzenie, że co drugie pokolenie. Mój tato z bliźniąt, więc babcia mi przekazała pałeczkę :)

z jaką wagą się urodziły? w którym tygodniu? przy jednym dziecku jest dużo roboty hehe proszę mnie nie rozśmieszać

Ja tez sie strasznie bałam. Ale pomagaja mi rodzice, mąż, tesciowie i siostra ktora ma juz odchowane dzieci wiec nie jestem sama :) Szymon jest grzeczny duzo spi, Kacper to typowy rozrabiaka. Ale dajemy rade. Mam swoje podwojne szczescie :)

W 35 tygodniu. Kacper 2400, a szymon 2200 :) Moja ciaza rozwijala sie bardzo prawidlowo. Obydwoje zdrowi.

Gość super zazdroszcze
a mialas cesarke, czy normalny porod? podobno przy pierwszej ciazy robia cc jesli sa bliznieta.

Cesarke. Chcialam rodzic naturalnie, bo mam kolezanke ktora tak rodzila. Ale chlopcy byli zle ulozeni i mialam cesarke.

Super zazdroszcze --> a długo się już starasz czy to narazie tylko tak w planach dzieciaczek? :)

Termin mam na kwiecień, ale pewnie w marcu juz będę po od 8 tygodni biorę leki przeciwskurczowe i praktycznie cały czas leżę. Czy dzieci urodzone w 35 tc leżą jeszcze w inkubatorach czy już nie? Jak były ułożone dzieciaczki?

Lezały w inkubatorach, ale dosc krótko gdyz były zdrowe. A ułozyly sie bokiem :). A juz wiesz jaka plec ? :)

oJ przepraszam odpisalam nie z mojego konta, tak to jest jak z jednego komputera korzysta cala rodzina :) Wiec odpowiedz masz wyzej. Chlopcy lezeli krotko w inkubatorach, a poukladaly sie bokiem. A juz wiesz jaka plec? :)

Tak chłopczyk i dziewczynka. Ułozone są jedno główkowo drugie miednicowo. Po jakim czasie wyszliście do domu i jak sobie radzisz z karmieniem?

Do domu wyszlismy po okolo 10 dniach. Bo chlopcy mieli lekka zoltaczke. tez marzylam o blizniakach dwujajowych ale mam jedno :) Z karmieniem radze sobie dobrze. Piersi troszke bolą, ale u nas to akurat dobrze wypada bo jak jeden chce jesc to drugi jeszcze spi wiec nie musze karmic na raz. Wszyscy ogolnie pomagaja bardzo :) cala rodzina jest ze mna :) A jak u Ciebie z rodzinka bedziesz miala wsparcie? :)

też bym chciala miec blizniaki, ale niestety chyba nie jest mi to dane, bo sama jestem z blizniat:) a date urodzenia mam podobna jak blizniaki autorki-dzien pozniej sie urodzilam, 14 grudnia:)

Kciukiem ---> witam :) to wcale nie jest reguła :) Mama mojej kolezanki jueszcze z podstawowki pamietam ze miala siostre blizniaczke a ta kolezanka byla wlasnie blizniakiem wiec to nie jest regula :) A wogole jestes mamusia? :) Cos tych moich skarbow nie widac, pojechali z mezem do tesciowej zebym mogla odpoczac i godzinke ich nie ma :P a ja tak odpoczywam na kafe :P

jeszcze nie jestem, mam czas. ale ttez slyszalam o tym, ze co drugie pokolenie sa blizniaki plus to, ze rozenstwo blizniakow ma duze szanse. ja procz blizniaczki mam jeszcze brata, rok temu mu sie synek urodzil, choc wszyscy msleli, ze to beda blizniaki, ale na jednym nie hcce skonczyc, wiec zobaczymy;)

To trzymam kciuki :) Ja na poczatku bylam przerazona mysla o podwojnym maciezynstwie. Tak na raz ;p Gdyby rodzina to nie wiem czy dalabym rade. Ale to naprawde ogromne szczescie jak widze takie maluszki lezace kolo siebie, identyczne ktore tak jak mi sie pewnie tylko zdaje chca sie do siebie przytulic :)

a sa jednojajowe? my jestesmy dwu i ani troche do siebie podobne, wszystko mamy inne.

Moje są jednojajowe :) a ta kolezanka ma brata wiec dwujajowe. I tez wcale do siebie nie podobni :P Nawet jej brat jako jedyny z rodziny rudy jest i sie wszyscy zawsze zastanawiali skad on taki :) Bardzo przepraszam ale chlopcy wrocili wiec lece ich nakarmic. wpadne tu wieczorkiem. Buziaki :*

Ja też mogę liczyć na rodzinkę głównie na moich rodziców. Na siostrę zbytnio nie liczę bo ona rodzi w lutym synka :) Moja mama juz odkąd urodziłam synka i wróciłam do pracy to się nim zajmuje. teraz też bo ja niestety leżę. No i oczywiście mój mąż przejął wszystkie obowiązki. Tak więc ja mogę spokojnie leżeć. Ja zawsze marzyłam o bliźniakach i właśnie moje marzenia ma się spełnić :)

Chlopcy spia (ten duzy tez :P ) nakarmieni wiec mam chwilke odpoczynku :) To ty masz jeszcze synka? a jak ma na imie i ile ma lat? :) I znasz juz imiona dla maluszkow? :) Moj maz tez bardzo mi pomagal w ciazy wiec tylko sobie lezalam doslownie do gory brzuchem :P

Tak ma na imię Dawidek i w środę skończy 18 m-cy. Maluchy to prawdopodobnie Oleńka i Bartuś.